Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa suba na STX-ie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa suba na STX-ie

Witam.
    Chce zrobic suba na Stx-ie gdn 27-300-8-Sc lub 27-150-8-Ss. Nie wiem który wybrac dodam ze nie bedzie on podlaczony do jakiegos super pieca powiedzmy 80W muzycznej jak kino domowe albo jakis wzmak samochodowy. chce zastosowac filtr basowy i przewody 2,5 mm kw. Obudowa B-R nie wiem jaka duża bo z obliczeń wynika że 26 L co sie wydaje niemożliwe!! Nie wiem ile i jakich tuneli B-R. Fs=21, Qts=0,1832, VAS= 200L, Xmax= 7,5, Sd= 0,035.
    Proszę o doradę co do głośnika i o pomoc w policzeniu obudowy i tunelu/i.

Liczę na fachowe porady.

Pozdrawiam :o

To do czego bedzie podlaczone??? bo jak masz 80 mocy muzycznej to rms bedzie ok 50 i co to do glosnika 150W???
    Bez dostatku mocy glosniki tez pierdza a membrana lata jak szmata bo nie ma nad nia kontroli :razz:
    Doswiadczylem tego sam kiedy pod wzmaka ok 10W podlaczylem moje terazniejsze kolumny majace 35W to gralo to pozal sie boze, cicho bylo ok ale jak troszeczke odkrecilem to jeden wielki pierd a wiec zrobilem 2Xtda2050 ktory ma 35W i jest duzo lepiej.
    Pozdrawiam!!

Skomentuj

dulin7, prawdopodobnie przesterowałeś ten wzmacniacz i dlatego kolumny pierdziały. Gdyby było tak jak mówisz, to nigdy nie możnaby było ściszać bo kolumny zaczęłyby pierdzieć - bzdura!

Skomentuj

nie o to chodzi. Po prostu jezeli masz za slaby wzmak to on nie wyrabia przy wiekszym pradzie i pierdzi, sprawdzone w praktyce!!! Teraz jakos z tego samego zrodla moge sciszyc jak i dac prawie na max i nic nie pierdzi. Moze chcesz powiedziec ze jak dam wzmaka 10W do prawdziwych 50W glosnika to przy podkreceniu na maxa nie zacznie on pierdziec??? Mniejsza moc nie oznacza ze badzie po prostu ciszej gralo jak by ze wzmakiem 50W.
        Pozdrawiam!!

Skomentuj

Jak może wzmacniacz nie wyrabiać przy większym prądzie? Jeżeli tak faktycznie jest to wzmacniacz musi być uszkodzony, bo jeżeli jest przystosowany np do 8Ohm, kolumna też jest 8Ohm z dobrze zaprojektowaną zwrotnicą to jej impedancja nigdy nie będzie mniejsza niż te 8Ohm, więc wzmacniacz musi się wyrabiać.

Albo tamten wzmacniacz masz uszkodzony albo źle zaprojektowaną zwrotnicę i impedancja kolumny dla jakiejś częstotliwości musi być mniejsza niż znamionowa albo jak już mówiłem przesterowałes wzmacniacz. Nie sugeruj się tym, że na innym się nie przesterowuje bo po pierwsze wzmacniacze mogą mieć różne czułości wejść, po drugie ten 50W może mieć "zapas", a po trzecie sam powiedziałeś że możesz dać prawie na max. Na max pewnie pierdzi tak jak ten słabszy wzmacniacz bo oba są przesterowane.

Poza tym wcześniej napisałeś, że membrana "lata jak szmata" - tak się dzieje jak wierzchołki przebiegu są ścięte ponieważ sygnał jest przesterowany, a nie z powodu niewyrabiania się prądowego wzmacniacza.

Skomentuj

No moze. ale skonczmy te potyczki a niech odpowie ktos na pytanie ja i tak bede obstawal przy swoim ze jak glosnik 50W to wzmak co najmiej 50W i koniec. Ale nie o to tu chodzi.
            A co do tego podkrecania na maxa to kazde urzadzenie wprowadza duze znieksztalcenia przy kresie skali.
            A autorowi tematu polecam poszukac w gotowych konstrukcjach na pewno sa.
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7...=subwoofer+stx
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6...=subwoofer+stx
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5...=subwoofer+stx
            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

a ja przyznam racej wszystkim :) jesli masz wzmak 10w i rozkrecisz go na maksa to on potrafi oddac te 10w ale przy znieksztalceniach 10%thd albo i gorzej i w tym momencie glosniki lataja jak szmaty. Co innego gdy do glosnikow damy 10w przy thd 0.01% :) taka mala dygresja

Skomentuj

michone, lepiej tego ująć się nie da.

Skomentuj

do takiego wzmaka to co najwyzej gdn 20/80/2. dla tych stxow to wiekszy wzmak bylby potrzebny. co do 150 vs 300 to oczywiscie ten 300 watowy lepszy. 150 sie nada co najwyzej do kina...

Skomentuj

No więc panowie dodam, że będzie to grało pod Amplitunerem Technics SA-DX 750 o mocy 5x80W.
                    Z tego co się orientuję to nie można w tego typu sprzętach mostkować kanałów więc będzie to grało na jednym kanale przy czym nie na subofonicznym więc zastosuję zwrotnicę dolnoprzepustową do głośnika Gdn 27-150-8-SS.

[ Dodano: 2007-07-08, 12:25 ]
                    Nowe pomysły.
                    Układ będzie taki: Ampliuner Technics+wzmaczniacz samochodowy Monacor+Filtr dolnoprzepustowy STX+głośnik GDN 27/300/4 SS.
                    Amplituner ze wzmakiem połączony kablem RCA+RCA do subwoofera aktywnego.
                    Wzmak zasilany za pomocą zasilacza 230/12V 4A połączony przewodami 3mm2.
                    Do tego przewody z miedzi beztlenowej 2x2,5mm2.

Pytania:
                    1) 27/300/4 nie za mocny? 27/150 może by wystarczył. Ale gdyby zaszła zmiana wzmaka na mocniejszy?
                    2) 4 Ohm? Do wzmaka samochodowego owszem ale gdyby i do tego i do amplitunera bezpośrednio?
                    3) jaka obudowa do zalecanego głośnika i jaka obj. netto?

Może to głupi pomysł ale mam zbędnego wzmaka samochodowego a nie chce na to przeznaczać majątku. Zbieram na auto i teraz sobie pomyślałem, że napewno 4 Ohm bo można go sobie będzie wykożystać w aucie.
                    Jeśli ktośma wątpliwości czy to będzie działać to proszę o wypowiedź i uzasadnienie.

Ogromne dzięki z góry!!!!

[ Dodano: 2007-07-09, 18:34 ]
                    Brak pomysłów, sugestii, itp????
                    Co to??
                    Czyżby nie było nikogo kto umiałby sobie to wyobrazić, już nie wspominając o ewenntualnej pomocy. :???:

Skomentuj

xawerix, naprawdę masz aż taki problem żeby poszukać gotowych konstrukcji. Przecież jest tego pełno :!:

przykładowo:
                      SUB na 27-300-4 SC
                      SUB na 27-150-4 SS
                      SUB na 27-150-8 SC
                      SUB na 27-300-8 SS

na elce i audio mani jest tego pełno wystarczy poszukać

Do modów - sory za telinki

Skomentuj

Czaruję...
                      X