Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Paczucha ES300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Paczucha ES300

Witam,dawno nie bylem na forum.

Zakupilem es300 i zrobilem do niego paczke objetosci 45-50 ltr i strojonko 30-33Hz
    robiłem to z myslą o grze i w domu i w aucie i jakos nie pasowalo mi go pchac do tak małej budy ksiazkowej.
    Róznice w impulsie mam miedzy zalecaniami fabryki a swoim wyborem ok 2ms phi.

Nic nie moge znaleść w konstrkcjach,bawil sie ktos z tym glosnikiem czy juz Wam sie znudził chłopaki :P ??

Tylko ten sub umberto.

A co bedzie jezeli nie uslysze roznicy miedzy es 300 a stx 27 150 SW

Formuroicze co niekturzy napisza zla buda inni moze cos rozsadniejszego.

A bymbyl zapomnial budeczka jest zrobiona po "stolarnianemu" - lite drewienko 33mm pioro wpuscik i kilogram vikolu.
    (komus zabraknie 4 desek na podłoge :)) )

Jak go ciąc od dołu?? (pseudo-gornoprzepustem)
    -wystarczy 30Hz 6dB??

buda za duza bo xmax tych es nie powala. jak dasz mu za duzo mocy to zacznie stukac.

30hz 6dB high-pass nic własciwie nie da. tylko pogorszy impuls. minimum 18dB

jaki masz do tego wzmak bo jak jakies tda czy(w samochodzie) firsta to rzeczywiscie jedyna roznice jaka poczujesz to ze bedzie gorzej:-D

Skomentuj

Wreszcie ktoś,dzieki za odpowiedz!!

roznica to tak jaby wydech z ciezarowki (stx) i ryk V8 (es)

Hehe wlasnie zauwazylem jakies stuki,musze dac mniesza paczke.Mysle o zamknietej ok 30ltr w aucie- bedzie kopac? (nienawidze dudnienia )

W domu mam 300RMS w oparciu o "wzmacniacz janka"
      W samochodzie panie kolego :) nie zadnego firsta tylko phase linear 0,4kW

A teraz;

jaką macie propozycje do domu do takiej dokładnie obudowy do ktorej wsadzilem hertza??(zmiana strojrnia nie wchodzi w gre bo br jest prostokatny z drewna)
      glosnik do ok 300zl moze troche weicej to najwyzej poczekam,SPL nie musi byc powalajaca oby nie dudnil tylko grał.

Moze mivoc AWM 124?? ,do budy pasuje jak ulał.

Ten "high pass" to zwykle R-C na wejsciu preampa w filtrze ktore ponizej 30Hz troszke tnie wiec powinno miec pozytywny wplyw na impuls.

Skomentuj

z tych wytycznych do domu najbardziej pasuje... nie, nie odkryłem ameryki BSW124II. on poprostu brzmi genialnie w domu i ma niezły cena/jakosc ratio.

ten high pass wrecz przeciwnie, ma zgubny wpływ na impuls(jak kazdy shit w torze audio) a nic nie daje wiec ja bym go nie montował. jesli juz to jak napisałem >=18dB

Skomentuj

tak tak ale ten bsw raczej sie nie nadaje do mojej paczki 45ltr @34Hz

a high pass jezeli zmniejszy amplitude to winien rownierz zmniejszac oscylacje w ktore wpada glosnik na "lewym" zboczu rezonansu ponizej 30Hz i tym samym skroci czas nieustalony (czytaj impuls)
          jak mi nie wytlumaczysz dlaczego (o ile)nie mam racji to nie uwierze:)
          Pozdro

ps. jezeli chodzi oo odkrywanie ameryki to w sumie dawno nie bylem na forum i nie wiem na co teraz jest moda :P kiedys jeszcze wszyscy łykali stx-ap jak wchodzil do sprzedarzy.

Skomentuj

własnie do tej budy pod ten wzmak, BSW124II jest idealny.

a co Cie obchodza czasy nieustalone ponizej f BR? przeciez i tak tego nieusłyszysz.

kazdy filtr, kazda korekcja i podbicia w torze audio(nawet te aktywne) wpływaja negatywnie na naturalnosc oddwzorowanego dzwieku. tyle ode mnie. niech sie spece w temacie wypowowiedza dalej.

Skomentuj

symulowalem troche tego bsw i nie bardzo,strasznie impulsik leci ,tez dla niego raczej za duza i za nisko strojona, z kolei ten Mivoc AWM 124 to sprzet praktycznie z tej samej stajni i nawet producent zaleca taka bude jaka mam.

Teraz pytanie z innej beczki:
              jakie macie zrodlo pozyskiwania tych glosnikow ravemaster czy mivoc? jest jakis dystrybutor,zamowienia masowe,jakis dealer na forum??

Skomentuj

durke,

allegro, rafał ślusarczyk(oficjalny importer)

impuls leci w winISD? moze i leci ale... ja kupiłem kiedys BSW104II. wczesniej probowałem go symulowac. buda wychodziła 7L i zejscie -3dB 70Hz. załamka. zrobiłem jednak bude taka jak proponowała fabryka i... grał miodzio.

morał: winISD to tylko lekka wskazówka na charakter głosnika. lepiej poradzic sie innych(znajacych sie na rzeczy) posiadaczy.

Skomentuj

Wsadzielem es 300 do zamknietej 25ltr i powiem wam ze innej obudowy niz closed nie respektuje,moje uszy oddychaja .

Es bedzie w samochodzie,chce was natomaist zapytac co do domu,nie zalezy mi na zejsciu ani na efektywnosci,poprostu niedudniace udezenie to to czego mi trzeba,mocy moge dac max 600RMS

CO wy na BEYMA 12 G350???

Skomentuj

fajny glosniczek z wysokim BL... napewno zagra z wykopem i nie bedzie 'dudnic' .... ale nisko nie zejdzie bo to typowa estradowka

btw tez sie czaje na ta aukcje ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez durke
                      es 300
                      Zamieszczone przez piok
                      ale nisko nie zejdzie bo to typowa estradowka
                      :shock:

Skomentuj

Pawel S., chodzilo chyba o:
                        Zamieszczone przez durke
                        CO wy na BEYMA 12 G350???

Skomentuj

przegapilem to jakos... :oops:

Skomentuj

Oj chłopaki weźcie w się zastanowicie co wy piszecie, nikt nie mierzył ani herza ani bsw wszyscy pchają katalogowe parametry a to jak zwykle przekłamane są. Jak producent zaleca ileś tam litrów to nie bądź mądrzejszy, bo on to podał celowo bo mierzył - próbował optymalnie. Sam mam bsw i mierzyłem i wiem jak się różnią parametry od podanych, nie znacznie ale qts na poziomie 0,4 jest reszta prawie to samo nie duże różnice. I ta obudowa z desek, a nie łaska z mdf. O tłumieniu fal to nie słyszałeś.
                            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax,

a jaki vas masz w tym bsw? jak duzo mniejszy to moze poprostu go nie "rozjechałes". daj mu kopa przy 15Hz we free air. zostaw tak na kilka h i dopiero pomierz.

http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154ii.html
                              tu mierzyli i jakos duzych roznic nie ma

Skomentuj

Głośnik działa już 2 rok. Tu masz przed wygrzaniem, miałem format i nie mogę znaleźć aktualnych parametrów.

Re: 4,492 ohm
                                Fs: 27 Hz
                                Qms: 3,296
                                Qes: 0,459
                                Qts: 0,40
                                Vas: 114 L

http://www.kondrax.mayhem.net.pl/moj...ze/duze_10.JPG
                                http://www.kondrax.mayhem.net.pl/moj...uze/duze_2.JPG

[ Dodano: 2007-06-26, 22:14 ]
                                Ja mam 12 cali a nie 15.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                  Oj chłopaki weźcie w się zastanowicie co wy piszecie, nikt nie mierzył ani herza ani bsw wszyscy pchają katalogowe parametry a to jak zwykle przekłamane są. Jak producent zaleca ileś tam litrów to nie bądź mądrzejszy, bo on to podał celowo bo mierzył - próbował optymalnie. Sam mam bsw i mierzyłem i wiem jak się różnią parametry od podanych, nie znacznie ale qts na poziomie 0,4 jest reszta prawie to samo nie duże różnice. I ta obudowa z desek, a nie łaska z mdf. O tłumieniu fal to nie słyszałeś.
                                  Coś źle mierzysz, pamiętam że bsw15 przed rozruszaniem zawieszenia miał Qts-0,3 i fs kolo 30Hz, jak dostał trochę mocy na niskich f przez pewien okres czasu to T-S wyszło prawie fabryczne, można powiedzieć w granicy błędu pomiarowego. Z tego co wiem od paru osób to bsw12 też bardzo dobrze trzyma parametry.

Skomentuj

Napisałem chyba wyraźnie, że to przed wygrzaniem jest bo nie mogę po wygrzaniu danych znaleźć i mam 12 cali a nie 15.

Skomentuj

Pisałeś że parametry są przekłamane. Nie wiem jak hertz(nie mierzyłem go) w przypadku bsw nic nie jest przekłamane.

Skomentuj

Nawet Vifa m18wh ma vas mniejszy. Zawsze są różnice nie koniecznie kolosalne ale są, to zależy od firmy i modelu, przykład tu.
                                        http://vikash.info/audio/xls10/
                                        http://vikash.info/audio/audax/
                                        i wiele innych
                                        np. teraz mierzyłem alpine 12 cali nie pamiętam modelu seria E i qts miał zamiast 0,6 miał 0,8

Skomentuj

Czaruję...
                                        X