Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny/monitory na seasach wg. Zaph'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny/monitory na seasach wg. Zaph'a

Witam wszystkich! Temat bardzo podobny, mam zamiar zrobić kolumny na podstawie projektu Zaph`a : http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html lub na mniejszym przetworniku : http://www.zaphaudio.com/audio-speaker12.html . Projekt bardzo mi się podoba ale niepokoja mnie zniekształcenia harmoniczne.Potrzebuję dobrej rady. Na same głośniki i zwrotnice chcę przeznaczyć max. 1000zł. Muzyka, jakiej słucham: Mike Oldfield, Dire Straits, Eric Clapton, Sade itp...raczej spokojna choć czasem lubię mocne uderzenie. Pomieszczenie w jakim będą kolumny ok 15m^2.Wzmacniacz Nad c320bee. Głównie zależy mi na jak najbardziej liniowej charakterystyce.Obecnie posiadam monitorki na ARN150+Vifa - brakuje mi średnicy. Nowe kolumny mają grać bardzo czysto.Nie muszą to byc monitory. Ewentualnie co innego zbudować ? Posiadam sprzęt pomiarowy ale raczej chcialbym skożystać z jakiegoś gotowego, sprawdzonego projektu. Pozdrawiam!

[ Dodano: 2007-06-19, 11:08 ]
    Dodam jeszcze, że kolumny będą ustawione bardzo blisko ściany ( z tyłu i z boku )

markuz22, 17 zagra bardziej precyzyjnie i przezroczyście, natomiast 12 powinno grać jakby trochę milej dla ucha (jedwabna kopułka). Natomiast oba rozgromią, rozwalą i rozniosą to co masz teraz i nawet nie pomyślisz o jakichkolwiek zniekształceniach - jesli Twój fudnusz pozwala na którąś z tych konstrukcji to możesz ją śmiało zrobić - będziesz zachwycony.

Skomentuj

Dzięki esh0 ! A tak wogóle to czy opłaca się wsadzić te głośniczki ( L18 ) w większą obudowę powiedzmy 20-25 litrów ? ( Zaph w swoim projekcie wykorzystał obudowę 0,5 cu.ft = ok 14,2 litrów ). Zmuszony jestem do umiejscowienia otworu bassreflex z przodu ( kolumny stoją bardzo blisko ściany) więc musiałbym troszke kombinować przy tak małej obudowie... Pozdrawiam!

[ Dodano: 2007-06-19, 12:06 ]
      Niejaki Pan Joseph poradził sobię z tymi zniekształceniami :

http://www.josephaudio.com/essay.islope.html

I jego kilka projektów na SEAS'ach:

http://www.josephaudio.com/product.rm22simk2.html
      http://www.josephaudio.com/product.rm7sisigmk2.html

[ Dodano: 2007-06-19, 12:07 ]
      http://www.josephaudio.com/essay.metalcones.html

[ Dodano: 2007-06-19, 12:09 ]
      oraz patent zwrotnicy :

http://www.freepatentsonline.com/7085389.html

Skomentuj

pozwoliłem sobie utworzyć nowy temat.
        co do objętości zawsze warto popróbować różnych rozwiązań. a najlepiej zacząć od symulacji.
        pozdrawiam.

Skomentuj

markuz22, 25 litrów to może być trochę za dużo dla takiego wooferka, myślę że aby nie przegiąć to dobrze byłoby zamknąć się w 20 litrach. Zauważ, ze nie masz zbyt dużego pokoju i jeśli rozciągniesz pasmo w dół, to może się trochę tłamsić w pokoju - co nie będzie niczym przyjemnym. Lepiej postam na lepszą kontrolę, przez trochę mniejszą obudowę.

Skomentuj

moim zdaniem Zaph mocno wygladza charakterystyki i nie ma sie co napalac ze ten zestaw ma taka idealna liniowosc ....

mam tego aluminiowego wysokotonowca w swoich monitorach i na poczatku gral z cewka 0.5mH i kondem 6.6uF... brzmialo to nawet ciekawie ale po 3 tygodniach zmienilem elementy na 0.6mH i 5,6uF i tak jest zdecydowanie lepiej .

acha i jeszcze jedno ... watpie zebys sie zmiescil w tysiacu .... chyba ze zastosujesz slabe elementy w zwrotnicy a wydaje mi sie ze cewki tasmowe to minimum dla tych przetwornikow( napweno dla kopolki)

Skomentuj

Zamieszczone przez piok
              cewki tasmowe to minimum dla tych przetwornikow
              bez przesady, dobre drutowe - powietrzne cewki wystarczą. . .

Skomentuj

Powiedzmy, że mogę przekroczyć mój budżet o jakieś 200zł :) ale w cewki taśmowe nie będę inwestował.Jak już coś to prędzej cewkę taśmową na woofer.Nie napaliłem się na ten zestaw pod kątem liniowości przetwarzania, choć nie powiem, jak dla mnie jest lepiej niż dobrze.Chcę zrobić kolumny, które będą grały bardzo czysto, detalicznie.To jest mój priorytet.

[ Dodano: 2007-06-19, 15:40 ]
                Co do zwrotnicy: cewki powietrzne (dla L18) min 1,4mm, kondensatory polipropylenowe, rezystory metalizowane. Powinienem być zadowolony.

Skomentuj

na pewno będziesz. lepiej kupić lepsze kondy i rezystorki niż pchać się w taśmówki.

szczerze to nawet 1,4mm to przesada

Skomentuj

markuz22, bierz wszystkie elementy RLC w polinku, jakosc jest super i tanie wyjdzie niz gdzie indziej. w tasmowki sie nie pchaj, bo to (tasmowki) przerost formy nad trescia. wysokotonowki polecam 27TFFC , jesli lubisz duzo szczególow, niemeczace, delikatne brzmienie.

Skomentuj

mowcie co chcecie ... ale w moim przypadku jak wymienilem w torze wysokotonowym drut na tasme to zdecydowanie mozna bylo powiedziec ze gra lepiej z cewka tasmowa i efekt ten nie zanikal po 3 dniach odsluchow ;p... naprawde naskorkowosc slychac

a polink takze polecam ... wszystko od nich bralem i jestem zadowolony

Skomentuj

Elementy będę zamawiał jak najbardziej w POLINKU, zresztą same głośniczki będę brał od nich więc wszystko zamówię za jednym razem. A co do cewek taśmowych, to "troszkę" szkoda mi wydać 170zł na jedną cewkę :/ pozdrawiam !!

Skomentuj

piok, wybacz ale nie wierze w takie cos , tymbardziej ze cewka w wysokotonowym jest podlaczona rownolegle... ja zamiast kupowac cewke tasmowa wolalbym dolozyc do glosnikow ta kase.

a tak btw. kable glosnikowe tez wymianiles na tasme ? czy uwazasz ze nie posiadaja efektu naskorkowosci?

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                            piok
                            a tak btw. kable glosnikowe tez wymianiles na tasme ? czy uwazasz ze nie posiadaja efektu naskorkowosci?
                            kabel glosnikowy sklada sie z kilkunastu skreconych ze soba drucikow miedzianych wiec ich laczna powierzchnia jest duzo wieksza od pojedynczego drutu ktory jest w cewce powietrznej

z linki tez sie robi cewki i sa chyba drozsze od tasmowych .... a widzialem je w monitorach totem mite

Skomentuj

no ale przeciez te zyly nie sa od siebie izolowane i przewodzi kabel cala swoja powierzchnia, czy sie myle?

Skomentuj

Tutaj chodzi prawdopodobnie o to, że przy wyższych częstotliwościach prąd jest wypierany na powierzchnię zewnętrzną kabla (przewodu) i przy przewodzie taśmowym powierzchnia ta jest większa niż przy zwykłym przewodzie (efekt naskórkowości) - miałem to na drugim roku na laborkach z elektromagnetyzmu - efekt był widoczny już przy 400Hz, przy 50Hz dużo mniej

[ Dodano: 2007-06-21, 23:48 ]
                                "jeżeli pole jest zmienne w czasie, to powoduje powstawanie w przewodniku prądów wirowych przeciwstawiających się zmianom pola magnetycznego. W efekcie pole wnikające do wnętrza przewodnika jest tłumione i tak uzyskujemy na powierzchni przewodnika większe wartości prądów, niż w jego wnętrzu." - Labolatorium podstaw elektromagnetyzmu, J.Starzyński

Skomentuj

Czaruję...
                                X