Jak uniknąć efektu klawiszowania który pojawia sie na łączeniach płyt? Chodzi o to że po pewnym czasie płyty jakby zaczynają sie minimalnie przemieszczać względem siebie i wtedy gdy popatrzymy pod światło na fornir to to jednak widać. Podobno można kolumy okleić płytą HDF np. 3 mm i dopiero na to dać fornir. Ale czy ten efekt występuje też w przypadku kolumn zbudowanych z MDF'u ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Efekt klawiszowania w kolumnach
Collapse
X
-
Tak wszystkie ściany klejone i skręcane wkrętami plus przegrody w środku. To pojawia sie po jakimś czasie, po roku i dłużej i jest widoczne tylko pod pewnym kątem. Chociaż przyglądnąłem sie teraz kolumnie wykończonej fornirem i polakierowanem Hartz-Lackiem i tego efektu nie ma. Czy to może być wina zastosowanego lakieru? Inne kolumny lakierowałem
Duluxem poliuretanowym.
Skomentuj
-
Barthez na audistereo jest taki pan Henryk Piątek. Jego obudowy są chyba w całej europie. Wielokrotnie pisał że tnie deski, leżą one, robi obudowę stoi w całości, forniruje stoi, lakieruje stoi.
Pan Piątek zrobił obudowy dla różnych klonów np Avalona. Miał zamówienia w których klient chciał fornir w środku obudowy. Człowiek zna się na tym co robi. Poszukaj na audiostereo dokłądnie jego wpisów o obudowach lakierowaniu itp.
Skomentuj
-
Wiem wiem czytałem i z tego co się dowiedziałem to właśnie albo płyty leżą i "schnął" przez pół
roku albo obudowy składa sie z np. płyty wiórowej i na to dokleja 3mm HDF albo całość okleja obłogiem zamiast forniru. Ale po złożeniu zostawię je na jakiś czas żeby tak poleżały w pokoju.
a dopiero po tym dokładnie wyszlifuje. Możliwe, że to wina innej wilgotności powietrza.
Skomentuj
-
Barthez – wiem o co Ci chodzi,, wykluczyłbym raczej winę lakieru z połyskiem czy szlifierke, napisz jakim klejem kleiłeś obudowy dotychczas, prawdopodobnie wina leży po stronie kleju, ale jest jeszcze inna sprawa, czoło płyt wiórowych, zazwyczaj tych z odzysku, a bywały one nie pierwszej jakości, mają większą zdolność do puchnięcia i pewnie to po częsci wina również tego
Skomentuj
-
Kleiłem vikolem i skręcałem wkrętami do płyt gipsowo-kartonowych. Płyty były nowe docinane w stolarni. Wydaje mi sie, że to wina nie idealnego wyszlifowania, ale przekonamy sie jak skończę te kolumny. Jak mówię normalnie tego nie widać tylko jak się spojrzy pod światło pod odpowiednim kontem to w niektórych miejscach delikatnie widać łączenie.
Skomentuj
Skomentuj