Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyznaczenie parametrów głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyznaczenie parametrów głośnika

No cóż, jak w temacie. Kupiłem na złomie kosz 30cm z magnesem, za piątaka i właśnie jadę kupić do niego membranę z zawieszeniem, cewkę i resor. Tylko co mi po 12'' głośniku bez podstawowych parametrów T-S??? Nijak nie oblicze porządnej obudowy w której pokarze na co go stać zarówno od strony mocy, jak i od brzmienia, a kupowanie cudów z allegro typu "pasuje do tej obudowy każdy głośnik niskotonowy o tej średnicy" jest raczej dla dresiarza niż dla zawodowego elektronika... Interesuje mnie konkretnie jak w względnie domowych warunkach wyznaczyć częstotliwość rezonansową, VAS i Dobroć. Do dobroci całkowitej potrzebuję dobroci elektrycznej i mechanicznej, wzór do obliczenia znam Qts=(Qms*Qes)/(Qms+Qes). Mam oscyloskop, generator też się znajdzie więc z dobrocią elektryczną nie będzie problemów, gorzej z mechaniczną. Jakiś siłomierz czy coś takiego będzie mi potrzebne? Przy tym artykule o regeneracji głośnika http://diyaudio.pl/portal.php?show=11 widziałem że autor wyznaczył Fs i Qts, nie do końca rozumiem tylko co miał na myśli z VAS, ale jakoś jednak wyznaczył. Ktoś ma jakieś koncepcje?

JIG + Speaker Workshop i mozesz mierzyc dowoly glosnik
    http://audiomania.info/articles.php?topic=4 poczytaj

Skomentuj

Sory, że odkopuje temat, ale może się przydać

Praktyczny Elektronik 1/2001

Skomentuj

Zabawa w te wzory to jak okreslanie polozenia geograficznego z gwiazd :)

Skomentuj

irek, może i pomiary przeprowadzone w ten sposób nie są w 99% prawdziwe (błąd pomiarowy wynosi napewno ~10 ale lepsze to niż nic.
          Wolisz iść do wróżki aby podała Ci parametry czy pomierzyć samemu mieć parametry z dokładnością 90%?

Powracając do tematu, problem może być z woltomierzem napięcia przemiennego z rozdzielczośćią zakresu pomiarowego 1mV. Tańsze multimetry mają zakres AC do 200V, ale DC mają do 200mV lub 2000mV. Sam spotkałem się z tym problemem. W miejsce miernika DC dałem diode prostowniczą, a za nią kondensator 4,7uF. Otrzymany wynik należy kolejno podzielić przez pierwiastek z dwóch, dodać spadek napięcia na diodzie, pomnożyć razy dwa i powinniśmy otrzymać wynik dla prądu przemiennego. Próbowałem zmierzyć spadek napięcia na diodzie, przy bardzo małym prądzie (bateria + dioda i miernik) spadek wynosił 20mV, ale przy prądzie rzędu 0,2A spadek wynosił 380mA. Całkiem niedawno robiąc pomiary "na szybko" i podstawiając owy spadek napięcia na diodzie 20mV, otrzymałem "normalne" parametry, a nie wzięte z kosmosu. Mierzyłem LANZARA MAXP124. Nie zmierzyłem VASu (nie chciało mi się robić pod niego budy).
          Wyniki:
          Fs: 38,5Hz
          Qms: 6,332
          Qes: 0,995
          Qts: 0,86

Głośnik wcześniej dałem do pomiaru Questerowi, jednak po zweryfikowaniu parametrów postanowiłem pomierzyć go samemu by wyeliminować błąd (bardzo niskie Qts). Oto pomiar:

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :wink:

Skomentuj

Tego typu pomiary nadają się do sprawdzenia czy głośnik ma qts raczej ~0.3 i do br go wrzucać czy może ~1 i tylko zamknięta.
            Nic więcej raczej nam nie powiedzą...

Skomentuj

Czaruję...
            X