Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna centralna i efektowe -> Jakie głośniki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna centralna i efektowe -> Jakie głośniki?

Planuje budowę kolumny centralnej i efektowych (prawdopodobnie będą identyczne i w praktyce będą to trzy kolumny centralne).
    Wysokotonowce dam STX'a.
    Co (i dlaczego) proponujecie na nisko-średnie?
    Myślałem nad STX GDN-14-50-X-SS (fajnie się symulują) lub nad ARN 150. ARN mają bardzo pozytywne opinie, ale są większe i według mnie brzydkie. Wiem, że uroda głośnika to cecha drugorzędna i subiektywna.
    Interesują mnie jak najmniejsze głośniki, jednak takie które zagrają lepiej niż tani sprzęt fabryczny. W przedziale cenowym który mnie interesuje możecie się zorientować po moich typach. Jeśli będzie warto to mogę wydać więcej.
    Co wiecie (nie myślicie) o tych STX'ach?

Pozdrawiam

Najpierw może powiesz jaki jest twój przedział cenowy, czym masz zamiar to napędzać

Skomentuj

GDWK PJ za swoja cene jest bardzo dobry
      GDNa nie slyszalem
      za ARNem przemawia super bas ale kiepsko ze srednimi

Zamieszczone przez SILNY
      według mnie brzydkie
      :shock:

jezeli maja byc male to moze ARN 116?? malutki klasyczny glosniczek ktory prezentuje soba super brzmienie a no i basem zaskoczy - cena ok 30-35zl

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
        Najpierw może powiesz jaki jest twój przedział cenowy...
        Zamieszczone przez SILNY
        Myślałem nad STX GDN-14-50-X-SS (fajnie się symulują) lub nad ARN 150...
        W przedziale cenowym który mnie interesuje możecie się zorientować po moich typach. Jeśli będzie warto to mogę wydać więcej.
        :-)
        Podsumowując: 20 - 30zł za głośnik (max. 40 zł). W extremalnych przypadkach 50, ale więcej to już nie. :-)

Napęd: Mam dość przyzwoity amplituner Kenwood'a (5 x 100 W). Nie pamiętam modelu, ale jak wrócę dodomu to sprawdzę i uzupełnię informacje. Pamiętam tylko, że tan amplituner miał bardzo dobre oceny w testach i w prasie u różnych "niespokrewnionych" testerów.

Zamieszczone przez Pawel S.
        GDWK PJ za swoja cene jest bardzo dobry
        Zwłaszcza, że obecnie nie różni się od dwa razy droższego AJ, poza materiałem czoła (frontu). Kiedyś miały dodatkowe magnesy.

za ARNem przemawia super bas ale kiepsko ze srednimi
        Czyli zupełnie odwrotnie niż potrzeba do centralnego, zatem SKREŚLONY. :-D

Pomysł z ARN 116 podoba mi się, muszę go "poćwiczyć" w WinISD. Ma ktoś biblioteki do niego, żebym nie musiał wklepywać parametrów?

Pozdrawiam

Skomentuj

tu nie ma co ćwiczyć - 2l closed lub 3l @ 60hz.

Napisz do mnie na gg :P
          mam zestaw głośników, zwrot itd do 2 x efektowy + central ;]

Skomentuj

Moze by tak wziąsc w130s???:>

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
              w130s???:>
              Zamieszczone przez SILNY
              20 - 30zł za głośnik (max. 40 zł)

Skomentuj

piku16 napisał/a:
                w130s???:>
                SILNY napisał/a:
                20 - 30zł za głośnik (max. 40 zł)
                A no nie zauwazyłem.... P.s to był rewanz za tamto?/:P heeh

Skomentuj

W130s - ciut za drogi, potrzebuje 6 szt. I nie wiem czy ktoś to słyszał, czy tylko chciałby usłyszeć, a o ARN to przynajmniej mogą się wypowiadać ludzie któży je słyszeli.

Wpadł mi do głowy taki pomysł: może dać po 4 głośniki średnio-nisko na klumnę? Wysokotonowce i tak mają wyższy SPL i trzeba będzie je tłumić.

Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                    może dać po 4 głośniki średnio-nisko na klumnę
                    a nie lepiej jeden lepszy?

Skomentuj

mIKI Co racja to racja, ale do centrala jeden to trochę lipa. A co Ty proponujesz?
                      Zresztą to "z czterema głośnikami" to tak sobie palnąłem. Ekonomicznie to chyba nie uzasadione. :-)

Co do ARN 116 to są dwa rodzaje: ARN-116-10 i ARN-116-60. Czym, się różnią? Ktoś wie? Który polecicie i dla czego?

Przeglądałem Tesle i wpadły mi w oko ARN 150, zwłaszcza wersja: ARN-150-60.
                      Co Wy na to? Jakieś doświadczenia?

Skomentuj

w tej cenie raczej nic nie znajdziesz lepszego od ARN 116. ma dosyc ladna srednice, naprawde.
                        ARN 150 odpada bo w ogole nie ma srednich tonow...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                          ARN 150 odpada bo w ogole nie ma srednich tonow...
                          To jest opinia (zapewne słuszna i prawdziwa) którą mają ARN-150-03/X i ARN-150-05/X. Ale ja piszę o ARN-150-60/X to zupełnie inny głośnik o innej konstrukcji i parametrach. Czy ktoś go słyszał?

Skomentuj

SILNY, wszystkie tesle poza ARN 116, ARZ, ARX maja beznadziejne srednie tony, w zasadzie prawie ich nie maja, tutaj nie bedzie wyjatku... no i po co taki wielki glosnik na centralke?

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                              ARN-116-10 i ARN-116-60. Czym, się różnią?
                              60 jest ekranowany magnetycznie

Skomentuj

Jeszczeo o ARN'ach...

Widzę, że piszecie, że ARN tylko 116...
                                A co z ARN'ami z serii: 56XX i 66XX? Równiez lipa na średnich?

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                                  A co z ARN'ami z serii: 56XX i 66XX? Równiez lipa na średnich?
                                  w 6618 tez tragedia ale to przeciez 8"
                                  ARXy samochodowe tez ladnie brzmia

Skomentuj

SILNY, dziwnie kombinujesz musze powiedzieć...

ARXy samochodowe tez ladnie brzmia
                                    pasmo nieco górzyste :P

Skomentuj

Może i kombinuje, ale po to by dotrzeć do informacji :-)

Patrzę na parametry tych głośników i są obiecujące, cena dodaje im atrakcyjności. Na rynku są gotowe produkty oparte na Teslach i mają pozytywne opinie.
                                      Jednak na tym forum odradzacie większość Tesli, ze względu na kiepski środek. Wolę słuchać ludzi, którzy to przećwiczyli, niż wierzyć w „marketing”.
                                      Dopytuje o wszystko, bo lepiej siedem razy upierdliwie zapytać, niż raz źle wydać pieniądze (o włożonej pracy nawet nie wspomnę).
                                      Innymi słowami: Dobrze jest uczyć się na błędach, a jeszcze lepiej na cudzych. :-)

A przy okazji, wpadłem na ciekawy pomysł, tylko nie wiem czy ekonomicznie uzasadniony. Jednego ARN116 rozwalę i zastosuje go jako "maskownice" do PJ. W miejscu kopułki ARN'a będzie kopułka PJ, a cały PJ będzie schowany za membraną i koszem ARN. Efekt będzie taki jak by były 3 identyczne ARN'y (na pierwszy rzut oka).

UWAGA! Z wdzięcznością przyjmę, lub tanio odkupię uszkodzone ARN 116, mogą być bez magnesów i cewek, byle była cała membrana i górny resor. :-)

Pozdrawiam

Skomentuj

żal arna na głośnik klasy pj...
                                        Zresztą zastosowanie takie o którym myślisz może przynieść wiele niepożądanych skutków o których bez pomiarów nie będziesz sobie zdawał sprawy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X