Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy takimi kolumnami nagłośnię dobrze 300m kwadratowych ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy takimi kolumnami nagłośnię dobrze 300m kwadratowych ?

Kolumny:
    3,5way

GDN 22-120-4 x2 połączone szeregowo
    ARP-150-00/8
    ARV-104-03/8

ewentualnie zmienię chyba te średniaki i wysokotonowce na inne jakieś lepsze. Tylko co jest lepsze od nich i jest w podobnym przedziale cenowym ?

dodam że pomieszczenie ma tak ze 3,5 metra wysokości

Jakie 3,5 way............ takim zestawem nie nagłosnisz takiego pomieszczenia, rób jakies estradówki.... :)

Skomentuj

ale ja chce potem te kolumny trzymać i słuchać w domu...estradówki do pokoju raczej nei pasują a ja nie mam 1500zł czy ile to kosztuje zeby je zrobic

potrzebuje kolumny zeby naglosnic tam ze dwie 18-nastki a takto do domu

Skomentuj

Tak to się nie da tego powiązać. Albo budujesz domowe podłogówki do codziennego użytku w warunkach domowych albo sprzęt estradowy.

Skomentuj

no ale nie wierzę żeby kolumna ( ta pierwsza z lewej ) zbudowana na takich głośnikach jak w pierwszym poscie nie poradziła sobie z nagłośnieniem imprezy.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...80beb2491.html

Skomentuj

Jak ja miałem komers w szkole, to powiem Ci, żeby dobrze nagłośnić taką impreze (typu osiemnastke) w pomieszczeniu 100 metrów kw. na wysokość z 5m trzeba dobrego i głośnego sprzetu. Nasze 2x tonsilacz (które mają "sporą" efektywność na poziomie ~96dB) oraz dwa te budżetówki monitory ~90dB razem z trudem nagłośniły taką sale przy dwóch końcówkach 225W RMS.

Co innego facet, który właśnie nagłaśniał te 100 metrów swoim sprzętem. Miał dwa malutkie monitory, ale za to bardzo efektywne - jakieś 99-102dB do tego mały sub własnej roboty jakies 45cm w zamkniętej budzie... muciło to tak głośno, że za budynkiem szkoły było muzyke słychać...

Także domowymi głośnikami, 300m i tym bardziej niskoefektywnymi teslami i stxami ciężko będzie coś osiągnąć. Do tego trzeba nie lada sprzętu.

Skomentuj

a na 200metrów kwadratowych ?

Skomentuj

Sam dzisiaj nagłaśniałem 300 m^2...tyle że sprzętem 2x1,2 kW, i powiem Ci że to dopiero była wystarczająca moc. Nawet na 200 m te głośniczki będą bardzo marne. Jest Ci potrzebny konkretny sprzęt estradowy bo inaczej przyniesiesz sobie poprostu wstyd. Napisz ile masz kasy na cały projekt a wtedy może coś sie wymyśli...

Skomentuj

takimi kolumnami spokojnie naglosnisz taka sale... ale jak bedzie pusta ;]
                  nie zapominaj ze tam bedzie pelno ludzi ktorzy beda chalasowac bardziej niz te kolumny. muzyka bedzie slyszalna ale w niewystarczajacym stopniu.

zrob estrady na STXach a pozniej je na allegro (takie szybko schodza) i zrobisz sobie domowki

Skomentuj

hmmm nie no estradówki odpadają

A Altusami 300 nagłośnię takową salę ? ( 200m kwadratowych )

mam 500zł ale niektóre rzeczy do konstrukcji będę miał za darmo... materiały.

Skomentuj

Altus300...jak nie spalisz średnich to na taką wieś disco starczą, jednak jakiś specjalnych natężeń nie oczekuj po nich

Skomentuj

2 takie same głośniki 4ohm połączone szeregowo to tak jakby był jeden ten sam głośnik tlyko o 8ohm ?

No i plus z tego wszystkiego wychodzi że 2 głośniki 4 ohm zagrają głośniej od jednego 8 ohm. Tak ?

( GDN 22-120-4 x2 połączone szeregowo )

Skomentuj

tak, zagrają głosniej ale w dalszym ciągu będzie to b. mało dB

Skomentuj

Zamieszczone przez El Brovarro
                            tak, zagrają głosniej ale w dalszym ciągu będzie to b. mało dB
                            no one mają 86dB to w szeregowym do ilu by wzrosło ?

Skomentuj

jak beda 2 szt to bedzie 89db - czyli smiesznie malo w porownaniu z wymogami lokalu ;]

Skomentuj

to może lepsze będą GDN-27-150-4-SC x2 w szeregu

one mają 86,7dB ~ 88dB

to z 92dB się osiągnie.

ale pytanie

czy te 27cm są lepsze od tych 22cm ? ( GDN-27-150-4-SC VS GDN-22-120-4-SC )

Skomentuj

El_liero, A co chcesz dać na górę do tych 27-150??

Skomentuj

do tego pytania też bym doszedł :)

tylko najpierw ustalam najlepszy niskotonowiec... raczej z STXów tlyko wybieram bo nie stać mnie na lepsze.

Tutaj założyłem konkretny temat:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=114986#114986

pomoc w wyborze głośników.

Skomentuj

Ten głośnik nie nadaje sie do nagłaśniania takich sal, ma za niski Spl...

Skomentuj

Czaruję...
                                      X