Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do 400zł>gotowe czy diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do 400zł>gotowe czy diy

Witam!! W najbliższym czasie chciałbym sobie sprawić zestawik stereo i tu jest problem, ponieważ nie wiem czy lepiej kupić kolumny na allegro czy zbudowac samemu. Maksymalna cena to 400zł. Mam kilka propozycji:

1).http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=209015025
    2)http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=210915254
    3)http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=209775022

Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź

Niestety te kolumny które przytoczyłeś to po prostu szajs. Dozbieraj jeszcze troche kasy i zbuduj coś sam, rozejrzyj sie po gotowych konstrukcjach, może jakieś głośniki wpadną Ci w oko

Skomentuj

Do 400zł nie da sie zrobić jakiś dobrych kolumn?? Muszę jeszcze wzmacniacz kupić a do pracy nie chodze tylko do szkoły to nie mam az takich dochodów :wink:

Skomentuj

Na siłe coś byś tam wyskrobał...jednak przy takim budżecie dokładając choćby 200 pln zrobisz konstrukcje o klase lepszą. Teraz są wakacje, można w łatwy sposób załapać sie do pracy sezonowej, i zarobić troche grosza, przemyśl to, może bedziesz w stanie nawet podwoić budżet, bo bierz pod uwage to że nowych kolumn nie robi sie co miesiąc, tylko często na długie lata więc głupio było by później myśleć "a mogłem jeszcze troche dozbierać".

Skomentuj

za te pieniadze zrobisz kolumny na 2xARN 150 + sc10n (poszukaj w dziale gotowych konstrukcji)
          na poczatek starcza ale zadawala tylko pod mocnym wzmakiem

Skomentuj

Główna muzyka jaką słucham to hip-hop i techno a reszte to czasami jak jakas fajna.
            Dlatego chcę żeby był dobry bas i raczej chciałbym żeby kolumna była skonstruowana z głośnika nisko, średnio i wysokotonowego.
            Obecnie mam logitechy x-530 i mają dobry bass, ale tylko do połowy głośności, bo potem przewyższa go sopran i brakuje mi tej czystości dźwięku jaką dają kolumny.

Skomentuj

Na kostrukjce 3 way to masz za mało kasy, i zapewne mało doswiadczenia zeby taką konstrukcje wykonac, a wiec rób jak ci koledzy napisali wyzej, albo do zbierasz kasy i zrobisz jakies, juz dobre kolumny na lata... albo zrób jak kolega wyzej napisał na tych arn 150... do hh napewno sie nadadzą bassu bedzie wystarczająco duzo...

Skomentuj

Ja bym polecał mu zrobić jakąś tanią i dobrą (= sprawdzoną) konstrukcje, które się tu powtarzały, chociażby na tych ARNach. Znajdziesz w zasadzie gotowe projekty, tylko to skopiować no i zdać się swojej twórczości na wykonanie obudowy

Skomentuj

A czy dobrze by było gdybym dał do jednej kolumny 2x ARN-188-05/8 lub 2x GDN-18-120-6-SW i po jakimś wyskotonowym może z STX??

[ Dodano: 2007-07-01, 13:42 ]
                  Znalazłem coś takiego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=210101429 jest to dobra inwestycja czy lepiej zrobić samemu jesli chodzi o kolumny trójdrożne???

Skomentuj

Zamieszczone przez enduros70
                    A czy dobrze by było gdybym dał do jednej kolumny 2x ARN-188-05/8 lub 2x GDN-18-120-6-SW i po jakimś wyskotonowym może z STX??
                    moze byc. z 2 STXami bedzie problem z doborem wzmacniacza

co do aukcji... jak brzmia kolumny bardzo duzo zalezy od zwrotnicy. to jest zwrotnica uniwersalna - a jak dobrze wiesz to co jest do wszystkiego jest do niczego!! na tej zwrotnicy zrobisz kolumny 3 drozne ale na wyjatkowo tanich a zarazem niezbyt dobrych glosnikach. posluchaj doswiadczone osoby i nie pchaj sie z tak malym budzetem w 3 drogi!! zrob to co zaproponowalem wyzej a bedziesz zadowolony :wink: (i nie zwracaj uwagi na maly rozmiar glosnika bo on duuuzo potrafi :razz: )

Skomentuj

Koledzy maja racje ARN 150 +SC10n to niezly duet w tej klasie cenowej. Sam slucham i jestem zadowolony :)

Skomentuj

Witam!! Mam jeszcze takie pytanie czym sie różni arn-150-03/04 od arn-150-05/4
                        sprawdzałem parametry to różni sie coś tam z decymetrami sześciennymi??

Byłbym zdecydowany na kolumny sc10n + 2x arn150-03/4 lub arn 150-05/4 o ile tu jest jakaś różnica.
                        I teraz jeszcze jeden problem ponieważ chciałbym mieć wymiary wys./szer./głę. 100/18/23 a nie wiem ile litrów trzeba przeznaczyć na te głośniki.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Skomentuj

Ja mam jednego arna w 9l wiec 2 sztuki ok 18l do 20l.
                          czym sie różni arn-150-03/04 od arn-150-05/4
                          05 odtwarza trochę inaczej średnie tony

Skomentuj

Witam!! Mam jeszcze takie pytanie czym sie różni arn-150-03/04 od arn-150-05/4
                            sprawdzałem parametry to różni sie coś tam z decymetrami sześciennymi??
                            Ja tam nie zauważyłem żadnej różnicy poza wizualną, a ta niezgodność TS miedzy nimi spowodowana jest raczej normalnym rozrzutem parametrów w 2 głośnikach, podejrzewam że różnica byłaby taka sama gdyby mierzyli dwie tesle 03 lub 05.

Skomentuj

Mam schemat zwrotnicy pod 150-03/4 jak dam 150-05/4 to nie będzie rzadnej różnicy??

"05 odtwarza troche inne średnie tony" czyli jak mam to rozumieć sa lepsze czy gorsze od 03 ??

Skomentuj

Nie powinno byc specjalnej roznicy jak wymienisz te glosniki. Z tego co slyszalem 05 odtwarza troche lepiej srednie tony, chociaz roznica jest znikoma.

Skomentuj

Znalazłem coś czego szukałem. Bardzo fajnie to gośc wykonał w moim guście.
                                  Oto link: kolumny

Ps. gdzie można dostac sc10n bo po googlach szukam to tylko na zagranicznych stronach.

Skomentuj

www.grelton.mycom.pl <-tam dostaniesz sc10n

Skomentuj

SC10N
                                      http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...id=1167&mode=1

10 od góry

Skomentuj

Śliczne dzięki za tak szybka odpowiedź. Widzę że to forum jest bardzo porządne.

Skomentuj

Czaruję...