Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Robię 3,5way. Które głośniki z wymienionych są lepsze?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Robię 3,5way. Które głośniki z wymienionych są lepsze?

nie mam pieniążków żeby inwestować w dobre głośniki.

czyli tak:

na starcie niskotonowce. Lubuję STXy bo tanie i dobre jak za tą cenę.

co będzie lepsze

GDN-27-150-4-SC
    czy
    GDN-22-120-4-SC
    czy
    GDN-27-150-4-SC x2 w szeregu
    czy
    GDN-22-120-4-SC x2 w szeregu

?

Robię 3,5way
    co ty sie uparles na te 3,5 drogi?? masz wogole pojecie co to znaczy??

1. jezeli niestac cie na dobre glosniki to po cholere ci az tyle tandetnych??
    2. napisz lepiej do czego maja sluzyc bo ktos tu wyjedzie z monitorkami...

Skomentuj

Ja sam sie zastanawiam jak moze byc 3,5 drozne ??

Wytlumaczy mi to ktos ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        Robię 3,5way

to znaczy że mam w budzie jeden wysokotonowiec, jeden średniak, i dwa niskotonowe które przetwarzają to samo dolne pasmo.

to mają być podłogówki

co dwa głośniki tandetne to nie jeden.

No dobra to inaczej podejdźmy do sprawy... STXy tandetne to jakie są dobre do 120zł za sztuke ( niskotonowiec ) ?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
          to znaczy że mam w budzie jeden wysokotonowiec, jeden średniak, i dwa niskotonowe które przetwarzają to samo dolne pasmo.

No dobra to inaczej podejdźmy do sprawy... STXy tandetne to jakie są dobre do 120zł za sztuke ( niskotonowiec ) ?
          No to to jest czały czas trójdroga. trzy i pół oznaczało by 4 głośniki, ale z różnymi cięciami, a ty masz 4 głośniki i 3 cięcia. - to tak w uproszczenu.

Tonsil 20/80/2, za 120zł jest chyba nowy, ale ktoś na forum sprzedawał używke za 60 czy 80zł, i to bym Ci radził kupić, bo wtedy masz większe pole manewru dla średniego tonu, budujesz to co masz i zbierasz na rozsądną wysokotonówke i sprzecik jak znalazł...

A jeśli chcesz dawać głośniej, to zrób GDNa w mniejszej obudowie (20-30 litrów), ale zejściem nie powali

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            Robię 3,5way

to jest normalne 3-way... wez najpierw poczytaj, poszukaj... bo tematy zakladane przez Ciebie maja tragiczny poziom i jak sie to nie zmieni trzeba bedzie cos z tym zrobic...

Skomentuj

a tak na marginesie to gdzie można tanio kupić głośniki Tonsila nowe ?

:oops: moj bład z tymi 3,5 way... macie racje teraz mi się przypomniało.

Skomentuj

a tak na marginesie to gdzie można tanio kupić głośniki Tonsila nowe ?
                http://protonsil.pl/

albo na Allegro, ale nie wiem jaki sens oszczędzać pare złotych...

Skomentuj

dobra

odradziliscie mi STXy

przeszperałem tonsile

GDN - http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=55
                  GDM - http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=67

te mi najbardziej odpowiadają... dobrze wybrałem ?
                  Jak te głośniki warte są swojej ceny to teraz pomóżcie mi poszukać wysokotonowca by grał dobrze z tymi. Coś też z tonsili?

Skomentuj

kiepski wybor.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                      kiepski wybor.
                      uhm

no to co jest w końcu dobre?

STXy nie... te Tonsie nie...

zostawmy już te STXy w pieruny.

z Tonsilii które głośniki są warte polecenia ? do 130zł za sztukę z niskotonowych.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5351

Skomentuj

aaaa widziałem tą konstrukcję... wiele ich obejżałem.

No ale nie będę kopiował ich.

Taką ceche charakteru ma chyba każdy że woli się mieć coś oryginalnego.

Jednakże swoich dwóch wybranych głośników nie zmieniam... nie wiem czemu uważasz mIKI że są tak kiepskie.

GDN 25/60,8
                          GDM 12/60/2,8

moje pytanie do was to jaki wysokotonowiec pasuje pod te dwa głośniki ? ( Tonsil dobre robi? )

Skomentuj

Poprostu te modele które wybrałeś są kiepskie...przykładowo gdn 25/60 basu praktycznie nie ma, ot jakieś tam pukanie...

Skomentuj

takie buty...
                              słyszeliscie je?
                              czy patrzycie na ich charakterystykę i dane?

[ Dodano: 2007-07-01, 15:51 ]
                              hmmm... kumpel mi też przed chwilą przyznał że 25/60 nie ma basu i polecił i prędzej zamiast niego:

ten głośnik - http://www.e-tonsil.pl/index.php?d=produkt&id=57 25/80

dobry wybór ?

Skomentuj

to jest żałosne... nie masz umiejetnosci, wiadomosci, pieniedzy, jiga, mikrofonu, pewnie wzmacniacza porządnego także nie... wiec o co ci chlopie chodzi?? uparty jestes jak osiol... niektorzy z nas maja przesluchane po kilkaset konstrukcji, kilka set glosnikow... wiedza co mowia... zrob 5 way na alphardzie to napewno bedziesz mial cos orginalnego...

Skomentuj

średniak GDM 16/80/1,8 lub GDM 10/80/2,8 ( zależy od pieniązków )

[ Dodano: 2007-07-01, 16:50 ]
                                  Zamieszczone przez michone
                                  to jest żałosne... nie masz umiejetnosci, wiadomosci, pieniedzy, jiga, mikrofonu, pewnie wzmacniacza porządnego także nie... wiec o co ci chlopie chodzi?? uparty jestes jak osiol... niektorzy z nas maja przesluchane po kilkaset konstrukcji, kilka set glosnikow... wiedza co mowia... zrob 5 way na alphardzie to napewno bedziesz mial cos orginalnego...

nie mam wiadomosci bo nie przesłuchwiałem kilkuset konstrukcji. Napisałeś jakby nie wiem... w ustawie było zapisane że żeby sięgnąć po pomoc w robieniu DIY to trzeba być specem... jakbym był specem to już dawno kolumny by stały...

Kazdy się na czymś zna i ja ci nie wypominam czego to ja nie zrobiłem, widziałem! :shock: Ty wiesz np: które głośniki, modele i marki dobrze grają... ja wiem w innej dziedzienie marki i modele które są dobre.

w tym momencie robi się offtop

ostatni post był zbyt pomocny.

Prosze o zakmnięcie tematu.

Skomentuj

El_liero, jestes troche nie powazny,
                                    wszyscy ci radza cos co ma szanse zagrac dobrze (o ile czegos nie spierniczysz)
                                    ty z kolei uwazasz nas za bande debili i lejesz na to co ci radzimy.
                                    podajesz beznadziejne glosniki, ktore graja z dupy i burzysz sie jak ci je odradzamy, zastanow sie czego chcesz...
                                    ps. rob na czym chcesz i jak chcesz, daj zwrotnice uniwersalna i ciesz sie zmarnowana kasa.

Skomentuj

El_liero, nie obraz sie ale ty naprawde uparty jestes...
                                      nam chodzi o to ze Ty niemasz ZADNEGO!! doswiadczenia a chcesz zbudowac cos z czym wiekszosc z nas mialaby problemy. kolumna to nie tylko glosniki i obudowa. nawet najlepsze glosniki z kiepska zwrotnica (np uniwersalna z allegro) zagraja poprostu fatalnie!!

Ty chcesz naglosnic tymi kolumnami 18-stke. zrob 2drozne kolumny estradowe na ta okazje a pozniej je sprzedaz. przy okazji posluchasz juz cos... pozniej zbudujesz juz cos dla siebie do domu ale wg sprawdzonego schematy abys mial porownanie jak to powinno zagrac... (nie chce mi sie wiecej pisac bo zapewne i tak postapisz po swojemu)

Skomentuj

nie chcę robić 2way ani estradowych, nie leje na to co mi radzicie bo jak podaję przykłady głośników a wy mi odradzacie to zaraz podaję inne ( niby lepsze ) modele głośników i sięgam po waszą opinię czy się nadają.

no dobra

to wracając do tematu podaję już ( mam nadzieje ) konkretniejsze przykłady:

GDN 25/80 - słyszałem opinie że jest dobry, bas ma większy od 25/60.
                                        GDM 16/80 - wnioskując z charakterystyki gra równo

żadnego z nich nie słyszałem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X