Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnice pod IT MDS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnice pod IT MDS

Witam.
    Posiadam głośniki intertechnika MDS06. Będą grały w systemie 2way i żeby nie męczyć tych głośników chce zrobić jakiś filtr/zwrotnice pod ten głośnik. Z wykonaniem nie będzi problemu lecz z zaprojektowaniem odpowiedniej zwrotnicy już jest problem.
    http://www.hifisound.de/oxid/oxid.ph...-MDS-06-4-OHM/
    Na stronie powyżej są dane tego głośnika. Wysokotonówki już są odcięte (bo wymieniam tylko woofery) i grają od 4000Hz.
    Proszę speców o pomoc w zaprojektowaniu odpowiedniego filtra.
    Pozdrawiam

he he ha ha - tak sie niestety nie da!

Skomentuj

a to nowość
      do tej pory myślałem że po to się robi zwrotnice żeby rozdzielić sygnał na poszczególne głośniki
      w takim razie co trzeba zrobić żeby się dało według Ciebie?
      pozdrawiam

Skomentuj

greg-si, mozna zrobic "na oko" ale z tak dobrymi glosnikami niema sensu robienia czegos takiego.
        nalezy zamontowac glosniki w samochodzie a nastepnie przeprowadzic pomiary za pomoca np Speaker workshop'a lub clio
        wtedy na ich podstawie mozna dopiero pomyslec o projektowaniu zwrotnicy.
        uwierz mi ze jest olbrzymia roznica w zaleznosci od zasosowanej zwrotnicy...

Skomentuj

dokładnie to wiem lecz narazie budżet oraz brak tweeterów porównywalnej klasy zmusza mnie do zrobienia czegoś prowizorycznego tylko po to żeby odciąć góre dla tego głośnika.
          Fakt dla mnie nawet łatwiej by było puścić głośnik całym pasmem bo tylko puszcze kabelek od wzmaka i gotowe ale szkoda mi głośnika. Wole wywalić teraz ze 100zł na sam filtr żeby odciąć to czego głośnik i tak nie zagra.
          W niedalekiej przyszłości będą tweetery oraz wszelkie pomiary tak żeby to grało najlepiej jak potrafi bo do tego zostało stworzone i kupione.
          Dlatego chodzi mi o coś takiego co odetnie mi wszystko od 4000-4500Hz w góre. Nie musi to być dokładne.
          Dlatego Panowie poradźcie coś bo na temat zwrotek nic nie wiem a to co czytam to czarna magia. Niestety brak dobrych podstaw się odbija na całości.
          Pozdrawiam i licze na pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez greg-si
            by było puścić głośnik całym pasmem bo tylko puszcze kabelek od wzmaka i gotowe ale szkoda mi głośnika.
            ale nierozumiem czego ci szkoda?? przeciez nic sie mu nie stanie

podlacz to co masz i sluchaj. jezeli srednie tony zaczynaja byc piskliwe z tego wooferka to mozesz sobie na probe podlacyc sama cewke... niestety polsrodki sa najgorsze :neutral:

Skomentuj

Czaruję...
            X