Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odsłuchy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odsłuchy

Zestaw służący do masteringu,eksperymentom.Budżet blizej nie określony ale sądze że do góra 1,5 tyś.Miało być aktywnie jednak po rozeznaniu tematu stawiamy na symka bądź uniampa.
    Ja ze swej strony kiwam się nad KEP-ami plus modelacja po stronie elektrycznej.Inna wersja to słynne 15 cm stx-a połączone ze wstęgami monacora.Brzmieniowo wypada dość radośnie lecz niezbyt głęboko.Taki pół środek.A pomijając pół srodki bym wyżyłował KEP-a i dał mu 25 mm na górze z vifki.Ogólnie zabiegi czysto tłumiące dążące do obalenia manewrów na korektorach ostatecznego użytkownika.Ma być wzorcowo,wocale chłopak nagrywa.Co sugerujecie?

moze vitek AL170?
    moze usher 8945-P
    moze alcone AC6.5HE
    kep tez jak najbardziej:)

Skomentuj

Jeżeli kep to ja bym był za modelem 135 gdyż ma naprawde płaską charke. Jeżeli chodzi o bass to przy masteringu (i ogólnie w studiu) nie jest on aż tak istotny (chodź nie mówie że w ogóle), a najważniejsze jest wierne odtwarzanie ścieżki. I powiedz mi jeszcze czemu zrezygnowaliście z aktywnej wersji, bo nie bardzo rozumiem :)

Ps. Tak btw...w monitorach Yamachy za jakieś 7k pln siedzi tadeusz więc wzmak nie musi być w sumie jakiś super-hiper hajend :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
        powiedz mi jeszcze czemu zrezygnowaliście z aktywnej wersji
        Względy ekonomiczno praktyczne.No i większa uniwersalność.
        Choć tak do końca jeszcze decyzja nie zapadła.
        Właśnie na tą 13-stką KEP-a rozmyślam.Bo zapomniałem dodać że ważna też jest jak najmniejsza obudowa.

Skomentuj

AL170 bym sobie darował do monitorów studyjnych.
          Ja go bardzo lubię (sam planuje zkupy), ale według mnie on ma swój charakter który w wyraźny sposób narzuca.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
            moze vitek AL170?
            moze usher 8945-P
            moze alcone AC6.5HE
            jak dla mnie o rozmiar za duże do swojej roli :) Bo przecież:
            Zamieszczone przez umberto
            Ma być wzorcowo,wocale chłopak nagrywa.
            Więc jak dla mnie jakies 13 + dobra kopułka.
            Zamieszczone przez umberto
            Inna wersja to słynne 15 cm stx-a połączone ze wstęgami monacora.Brzmieniowo wypada dość radośnie lecz niezbyt głęboko.
            15AX - spoko, ale oby nie ze wstęgami, tym bardziej że do wydania jest nie 500zł, a tysiąc 500zł :P
            Odejmując koszt wzmaka wychodzi z 1000zł na kolumny, więc w stxy wogóle nie ma się co bawić imho.

Skomentuj

Zrób szerokopasmowe monitory na b200 :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Odejmując koszt wzmaka wychodzi z 1000zł na kolumny, więc w stxy wogóle nie ma się co bawić imho.
                No w sumie to i masz rację,ale kierowałem się w tym momencie zachwytem kolegi nad moją nieskończoną LT.Myślę że tak do końca chłopak nie zdaje sobie sprawy jakie mozna osiągnąc efekty.Chyba go zaskoczymy :wink:
                Yoshi_80, nie wiem czy to żart czy nie żart ale...Ty chyba wiesz że z szerokopasmówkami lubię robić cuda.Ba,to co proponujesz zapewne przy moim wielkim rozmachu twórczym by nieźle zowocowało.
                Ale tymczasem pójdźmy klasyczną drogą.Midek tak prawie wybrany,KEP 135,ja na góre sugeruję 25mm z vifki.Ta mniejsza wogóle mi się nie podoba.Rozczulałem sie tez nad jednym usher-em,glówkowalem nad seasem...No?To co wybieramy?Liczy się delikatność brzmienia,to czlowiek o łagodnych obyczajach,nie bombardujmy go ostra góra ala TVM :mrgreen:

Skomentuj

Nie znam sie za bardzo na wysokich, ale ja bym wybierał raczej jakaś 19 z wysokim Fs, gdyż kepa 135 można ciąć dość wysoko, a mniejsza kopółka (teoretycznie) oznacza liniową prace przy wyższych częstotliwościach, co jest tutaj jak najbardziej wskazane.

Skomentuj

mniejsza kopółka (teoretycznie) oznacza liniową prace przy wyższych częstotliwościach, co jest tutaj jak najbardziej wskazane.
                    No tak,teoretycznie,ale praktycznie...bywa bardzo różnie,Stąd stawiam na podpowiedzi ze strony praktycznej.
                    Szkoda mi teraz audaxów od Yoshi-ego,w tym konfigu wypadły by wzorcowo.Ale było,minęło.Ktoś się cieszy... :roll:

Skomentuj

xt25 i bedzie ladnie gralo i wygladalo :wink: (jeszcze 3 tyg i bede je mial :grin: )

Skomentuj

ja osobiście wole brzmienie większych kopułek

Skomentuj

Tak z musu,a raczej przypadkiem,przeglądnąłem dość dokładnie serwis akustyka...A może hds-y?Pamiętam wizytę Vipera,i jego kolumienek.Sympatyczny zestawik brzmieniowo,cholernie zrównoważony.Jak myślicie?

Skomentuj

umberto, Pamiętaj że wtedy była skopana faza w jednym głośniku i scena była gdzieś.. niewiadomo gdzie. Ponadto teraz zamiast D27 wrzuciłem DX25 i powiem że jest nieco lepiej. Można było nieco niżej uciąć wysokie i poprawiło sie znacznie na średnich. Teraz już nie można powiedzieć o jakimkolwiek niedosycie średnich, których jednak nigdy nie brakowało ale faktem jest że z D27 były one bardziej matowe. Scena też sie poprawiła, generalnie jest dużo szerzej i wszystko jest ładnie umiejscowione.

Skomentuj

No i pięknie,skrzykuje się stara gwaradia diy,myślę że razem damy radę stworzyć coś niepowtarzalnego.I oby zleceniodawca się nie wycofał.HDS-y mnie intrygują,kep-y zaskakują,to naprawdę dość trudny wybór,najlepiej by było wsio zbudować ale tak się raczej nie da.Z tąd temat,temat prośba.W tym wypadku chcę uniknąć kompromisów a mimo wszystko zrobić to za normalne pieniądze.Oczywiście przetworniki pochłoną swoje,ale to raczej pryszcz...

Skomentuj

umberto, a o jakim Usherze myslales? aktualnie mam 8945-P na stanie (ten z korektorem fazy) i powiem ze srednie ma PIEKNE!!

Skomentuj

Czaruję...
                                X