Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki tweeter do dwóch ARN 150-73/8 połączonych równolegle..?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki tweeter do dwóch ARN 150-73/8 połączonych równolegle..?

Witam szanownych kolegów.

Jakiś czas temu zbudowałem sobie kolumny w oparciu o przetworniki ARN 150-73/8 (wersja ekranowana-ma bardzo zbliżone parametry do ARN 150-03/8) oraz ARV 104-64/4 w konfiguracji symetrycznej (WTW) i do tego zestawu dałem zwrotnicę firmy JANBO A-150 (podobno liczoną specjalnie pod te przetworniki)...

Na początku byłem bardzo zadowolony z tego zestawu ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia...

Teraz chciałbym wymienić tweeter na coś lepszego oraz dać zupełnie nową zwrotnicę...
    Szukałem na forum i owszem jest kilka podobnych tematów ale dotyczą one impedancji 8R (np. SC 10 Visatona) a mój zestaw jest 4R.

Myślałem o pierścieniowej kopułce Vify (XT 25TG-30-04) ale zdania na jej temat są podzielone...

Czytałem że tweetery firmy SEAS są dobre tylko nie bardzo mogę znaleźć jakiś katalog z ofertą...

Więc moja prośba dotyczy pomocy lub porady w kwestii doboru odpowiedniej kopułki oraz w zaprojektowaniu zwrotnicy specjalnie do tego zestawu...

Na głośniki i zwrotnice mam w tej chwili ok 500 zł. ale zawsze moę trochę dozbierać ..

Muzyka jakiej słucham to przeważnie POP, DANCE,HIP-HOP (muzyka dyskotekowa) ale również SOUL, itp. oraz kino domowe...
    Pokój w jakim grają kolumny to ok.12m2 ale docelowo ma być 20m2.

Z góry dziękuje za zainteresowanie moim tematem oraz za wszelką pomoc.

XT zadowoli wiekszosc osob wiec niewiem skad te "podzielone zdania"

Skomentuj

Czytałem gdzieś na forum nie pamiętam już w tej chwili gdzie dokładnie że ta kopułka wcale nie jest taka dobra.
      Być może to kwestia czyjegoś gustu...
      Sam osobiście nie słuchałem tej Vify ale wydaje mi się że jest godna uwagi skoro powstaje na niej wiele projektów niekiedy prawie HI-Endowych...

A co sądzicie o kopułkach SEAS'a..?

Skomentuj

Kopułki Seasa to już naprawdę klasa, brzmienie jest rewelacyjne, imo.
        Od kiedy można je kupić w Polinku, ja już naprawdę nie zawracałbym sobie głowy Vifami. /może poza XT25/.

Skomentuj

No właśnie ja myślałem o XT bo wydaje mi się że w tej cenie to naprawdę niezły głośnik i chyba nic lepszego nie kupię...
          Chociaż z drógiej strony mam dylemat czy kupić tę Vifę czy dozbierać trochę kasy i kupić coś z SEAS'a
          A który z SEAS'ów byś polecił..?

Skomentuj

Ja osobiście do arn'ów wybrałbym kopółke którą można dość nisko ciąć, aby nadrobić kulejącą średnice...taką właśnie jest xt25 więc jej wybór bedzie całkiem sensowny

Skomentuj

no to teraz tylko pytanie kto ci zwrotnice wykona...

Skomentuj

Na temat zwrotnicy gadałem z Irkiem i jak znajdzie wolną chwilkę to może coś da się zrobić...
                A może ktoś na forum miałby schemat zwrotki do tego zestawu..?

Skomentuj

watpie - juz lepiej odpal dobre 0,5L irkowi i bedziesz spal spokojnie ze lepiej byc nie moze :wink:

Skomentuj

I tak też mam zamiar zrobić...
                    Tylko teraz mam nowy dylemat bo wczoraj przeglądałem dział konstrukcji własnych i zainspirowały mnie kolumny na tej właśnie Vifie i dwóch Peerlessach serii Exclusive...
                    I teraz się zastanawiam czy nie poczekać jeszcze trochę i dozbierać funduszy i sprawić sobie coś takiego...

Skomentuj

Do arna 150 żal dawać xt - taka smutna prawda...

Tylko teraz mam nowy dylemat bo wczoraj przeglądałem dział konstrukcji własnych i zainspirowały mnie kolumny na tej właśnie Vifie i dwóch Peerlessach serii Exclusive...
                      Zamiast tego zrób kolumny na jednym hdsie 164 zwykłym i dx/xt, wielkiej różnicy odsłuchowej między nim ,a Exem nie ma , a cenowo jest przepaść (1xhds do 2 x ex), tym bardziej że na allegro często pojawiają się parki za ~200zł.

Skomentuj

A czy istnieje możliwość dania do tych ARN'ów kopułki SC10 Visatona..?
                        Bo ona ma 8R a moje ARN'y połączone równolegle mają 4R...
                        Gdzieś kiedyś czytałem że impedanje zestawów głośnikowych określa impedancja głośnika nisko-średniotonowego...
                        Więc gdyby tak było to wtedy do 4R nisko-średniotonowych mógłbym dać tweeter 8R no i oczywiście odpowiednio zaprojektować zwrotnicę...

SC 10 jest przystępny cenowo a czytałem o nim same dobre opinie.
                        Przypomnę że w tej chwili mam ARV 104 i chciałbym zmienić na coś lepszego oczywiście adekwatnego do ARN'ów...
                        Co o tym sądzicie..?

Skomentuj

impedancja tweetra moze byc dowolna

sc10n to glosnik na poczatek wiec pokusilbym sie o cos juz lepszego
                          xt to moze faktycznie przesada ale DX powinien byc optymalny

Skomentuj

Z tego co widziałem w twoim opisie masz ARN'y i Vifę D27TG.
                            Jak się sprawuje ta kopułka w tym zestawieniu..?

Skomentuj

cuuudnie :mrgreen:
                              zestaw zmienil brzmienie zdecydowanie na plus. D27 ma opinie "matowego" wiec DX powinien zagrac jeszcze lepiej a d27 jest najlepszym glosnikiem jaki do tej pory slyszalem...

Skomentuj

Więc chyba zdecyduje się na tedo DX'a skoro jest taki dobry tylko muszę pomęczyć IRKA o zwrotnice do tych zestawów...

A mam jeszcze pytanie do Pawła S.

Jaki dałeś litraż w swojej konstrukcji..?
                                Bo już mi kiedyś pisałeś ale nie pamiętam...

I czy jak Irek projektował zwrotkę dla ciebie to musiałeś dostarczyć mu kolumny..?

Skomentuj

ja mam 23 litry i jeszcze to jakos gra i wytrzymuje. ale nieradze dawac wiekszej niz 20litrow z tego wzgledu co napisal takero w innym temacie - basu wiecej nie bedzie a traci sie na wytrzymalosci itp...

tak sie dziwnie zlozylo ze rownoczesnie projektowal zwrotnice dla kolegi na ARNach wiec bude juz mial. jezeli jestes w stanie dostarczyc cala kolumne to bedzie super poniewaz obudowa tez ma wplyw na wyniki pomiarow...

Skomentuj

Ja mam 22 litry a co do dostarczenie kolumny do IRKA to z tym nie ma problemu bo mieszkam niecały kilometr od niedo tylko problem polega na tym że on tą kolumnę musi wziąć do siebie do pracy ok 150 km od wawy

[ Dodano: 2007-07-18, 09:36 ]
                                    A tak na marginesie to zastanawia mnie jedna sprawa gdyż na stronie producenta ARN 150-03/8 ma podane pasmo przenoszenia od 45 Hz do 5 kHz ( http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...=75&l=1&catg=1)

A ARN-150-73/8 ma od 80 Hz do 5 kHz (http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...=80&l=1&catg=1)

A jeżeli chodzi o wykresy charakterystyk to wyraźnie na nich widać że oba przetworniki mają niemalże identyczne pasmo przenoszenia...
                                    Więc o co tu chodzi..?

Skomentuj

marketing :razz:

Skomentuj

do arnów mimo że to tylko 13 zastosowałbym kopułkę którą można nisko uciąć, d27 niestety do niskiego cięcia się nie nadaje :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X