Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica pod wysokie tony?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica pod wysokie tony?

Witam,
    Szukam źródeł gdzie ktoś mógłby mi przygoować zwrotnicę pod 60W RMS /4Ohm głośniki wysokotonowe Micro Precision 5.28 MKII, chciałbym żeby chodziła od 2600Hz, co możecie poradzić? Na razie lece na zwrotniczce od jakiegos zestawu separowanego, ale to stanowczo nie to... Ew. może to być 2 drożna na ten sam podział.

troche juz tutaj jestes i jeszcze tego nie zauwazyles ze prawie zawsze jedyna odpowiedz to POMIARY!! bez pomiarow nikt Ci nie zrobi dobrej zwrotnicy
    operujesz dobrym sprzetem ale jezeli niemasz odpowiedniej zwrotnicy to znaczy ze jeszcze niemasz pojecia jak to powinno zagrac...

Skomentuj

Pomiary w aucie? Nie mam jak tego zrobić lokalnie.
      Sam sprzęt do zrobienia zwrotnicy udostępnie, pewnie,czemu nie. Sprzęt dopiero zgrywam i składam, więc powoli :) Pojęcie jest, ale dojście do tego to jeszcze chwila...

Skomentuj

Zamieszczone przez Kajman
        Pomiary w aucie? Nie mam jak tego zrobić lokalnie.
        A szkoda,bo te wszystkie MKII i tak dalej,psu na budę.To tak jak uniwersalne zwrotki.Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.Fabryka wypuszcza odseparowańca,super marka itd.Ale co z tego jak w aucie x panują zupełnie inne warunki niż w aucie Y?
        Kiedyś bardzo psy wieszaliśmy na zestawie dsk 165 hertza.Okazuje się że wystarczy zdeptać fabryczne pudełeczka z niby zwrotkami i wsio zrobić po ludzku czyli z pomiarami.Co prawda dół kiepski ale za to da się jako tako wyprowadzić średnicę i uspokoić nerwową kopółkę.Brzmi to w miarę normalnie,vectra A dla informacji,dokumentacji nie udostępniam,tak na wypadek pytań.

Skomentuj

A słuchałeś MK2? Bo coś z tym problem u nas :)
          Co do dokumentacji - nikt o nią nie pyta, choć podzieliłbyś się nawet za drobną opłatą z ludźmi wiedzą, bo już więcej tej kombinacji głośnik-auto pewnie nie powtórzysz i tak zbyt wiele razy.
          A tak się składa, że większość aut na dobrych komponentach zagra i bez tego i gra ładnie bez pomiarów. Prawda jest też IMHO taka,że lepsze klocki więcej wybaczają, tak jak i lepsze samochody więcej wybaczają słabszym kierowcom. Więc uważam że się to uda zrobić, jeśli brany pod uwagę jest kierowca, kąty zostaną zachowane i odległości są znane, to można to zrobić bez auta, zwłaszcza gdy ma ono kubaturę małego pokoju. Jakoś wysokie modele kolumn domowych też mają fabryczne zwrotki i grają. Więc jak się chce to się da, prawda czy nie?
          Ale oczywiście chętnie się dowiem kto robi to z pomiarami, na jakich elementach i ile to kosztuje. Bo może gra warta świeczki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kajman
            A tak się składa, że większość aut na dobrych komponentach zagra i bez tego i gra ładnie bez pomiarów
            fakt zagra lepiej od tanszych glosnikow ale Ty chyba niewiesz co potrafi zdzialac optymalna zwrotnica - roznica jest naprawde wielka

Skomentuj

Wiem, bo w poprzednim aucie miałem robione zwrotki pod moj system, ale tym razem nie chcę tyle płacić co ostatnio :) Poprzednio oddałem i mi zrobiono co chciałem i potem tylko płaciłem, teraz powoli ale sam to probuję zrobić :)

[ Dodano: 2007-07-17, 09:19 ]
              Hmm, a jakby to odciąć poprostu HP ze wzmacniacza??

Skomentuj

Czaruję...
              X