Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie kolumny podłogowe - jakie podzespoły i inne pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tanie kolumny podłogowe - jakie podzespoły i inne pytania

Witam i pozdrawiam :P Jest to mój pierwszy post więc krytyka mile widziana

Poszukuję tanich ( zestaw 2 w sumie do 400 no może 500 zł) kolumn podłogowych, przy czym mam mały problem z ich wysokością. Musiałyby mieć ok 1,5m i tu pierwsze pytanie: czy to możliwe?

Drugie pytanko - jakie wybrać podzespoły? Zwrotnice pewnie trzeba by zrobić samemu jak zgaduję...

A tak poza tym zależy mi głównie na basie i średnich tonach, wysokie mogą grać słabiej/gorzej, bo ma być to sprzęt do nagłośnienia jakichś małych imprez (czasem również w plenerze). Nie mam jeszcze wzmacniacza, byłby pożyczany, więc w zasadzie moc kolumn jest totalnie dowolna, zaznaczam jednak że potrzebowałbym bardziej mocy niż jakości dźwięku (byle nie była bardzo zła). Zgaduję że polecacie coś 2drożnego? (ale wolałbym 3 ;p)

Wybaczcie jeśli palnąłem jakąś głupotę, ale znam się słabo. Raczej nie będę ich sam składał tylko dostarczę głośniki i zapłacę komuś kto mi skleci obudowę... Muszę więc spytać jakie gotowe modele kolumn polecalibyście jeśli nic z tego nie wypali :] Chyba że jest na forum jakiś fajny gotowy projekt, bo nie mogłem się go doszukać

Dzięki za pomoc ^^

edit. W sumie mogę jeszcze dodać że chciałbym żeby były to estradówki w podłogowej obudowie, bo takie mniejsze nie przejdą raczej, chyba że dacie sensowne argumenty przeciw.

Chyba zasłużyłeś na samą krytykę.Przecież jest multum takich tematów. Zajrzyj do działu konstrukcji :?: Do 500 zł to jak już to 2x ARN 150 + SC10N bądź ARV 104 + 2x XW bądź stx 17-80. O 3way zapomnij a większych imprez tym nie rozkręcisz. 1,5m też mogą być najwyżej dasz w środku jakąś przegrodę i będzie ok ale nie rozumiem po co aż takie duże. A na estradę to masz raczej za mało kasy

Skomentuj

E no 17/80...z takim budżetem można coś montować na 18sw.

Jednak jeżeli ma to być coś na imprezy to raczej 2xgds22+gdwt 8-150. Super mega basu z tego nie bedzie, za to mocą i efektywnością zabijesz praktycznie każde domowe kolumny

Skomentuj

no... taka konfiguracja by też mogła być. Shiver, ale z 2x17-80- będzie więcej basu niż z 18SW a różnica w cenie niewielka

Skomentuj

więc drogi krzyhoo ;p takie wysokie bo jak mam ustawioną prowizoryczną djkę, to po prostu źle się gra gdy kolumny są nisko. wiekszych imprez też nie mam zamiaru rozkrecać, najwyżej domówki...

chodziło głównie właśnie o to że nie potrzebuje jakiejś boskiej jakości dźwięku i konstrukcja dziwna więc raczej bym się nie doszukał podobnych kolumn. dzięki za pomoc i czekam na dalsze komentarze

Skomentuj

Ty po prostu oczekujesz "rykowiska". Lepiej rozglądnij się za jakimiś altusami na allegro

Skomentuj

jestem takiego samego zdania, kup uzywane altusy.

Skomentuj

Na 2xgds 22 wyciśnie sie wiecej spl niż z altusów...

Skomentuj

Czaruję...
                X