Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3-drożne do na Peerless'ach.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3-drożne do na Peerless'ach.

Witam wszystkich.
    Chciałbym zbudować kolumny w oparciu o przetworniki firmy Peerless.
    Konstrukcja ma być 3-drożna.

Jako głośnik wysokotonowy chciałem zastosować Vifę XT25TG ( http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=112 )

Jako średniotonowy myślałen nad HDS 180 EXCLUSIVE ( http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830883.html )
    Lub HDS 152 EXCLUSIVE ( http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830882.html )

A jako niskotonowy HDS 205 EXCLUSIVE ( http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830884.html )

Głośnik niskotonowy chciałem umieścić na bocznej ściance aby zachować wąski front kolumny.

Co sądzicie o moim pomyśle..?
    Prosiłbym wszystkich o rady i sugestie dotyczące mojej koncepcji...
    Z góry wszystkim dziękuje za zainteresowanie moim tematem i wszelaką pomoc.

Rozejżałbym sie za czymś innym na średniaka. Nie z tego powodu że ten hds jest zły, ale budując konstrukcje 3-way ja osobiście starałbym sie przesunąć podział miedzy średnim a wysokim powyżej 5k hz.

Skomentuj

ja bym wolal zrobic 2/2,5 drogi na 2 180-tkach - taniej i efekt podobny

Skomentuj

A może zrobić poprostu tylko dwudrożne monitory i do tego jakiś sub..?

Skomentuj

policz sobie koszty takiej inwestycji i zobaczysz ktore taniej wyjdzie.
          do takich glosnikow potrzebny jest dobry sub a dobry sub potrzebuje dobrego napedu a jakosc kosztuje :P

Skomentuj

Sub już mam też na Peerless'ie XXLS 10 napędzanym wzmacniaczem od IRKA.
            A co do zestawu to byłem wczoraj w Akustyku i po interesującej rozmowie z właścicielem wybrałem dwudrożny zestaw HX 18 ( http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html )
            Niebawem zabieram się za budowę nowych kolumn a efekty przedstawie na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
              ale budując konstrukcje 3-way ja osobiście starałbym sie przesunąć podział miedzy średnim a wysokim powyżej 5k hz.
              tzn tak dla zasady , czy masz na to jakieś konkretną teorie ?
              Bo jak dla mnie sztuka dla sztuki, tylko po to żeby średniak grał szerszym pasmem (bez korzyści dla ogółu brzmienia) to nieco bez sensu :)

ja bym wolal zrobic 2/2,5 drogi na 2 180-tkach - taniej i efekt podobny
              Czy taniej ? Nie wiem , koszt raczej podobny, a co do efektu - 3 way to zdecydowanie mniejszy kompromis niż 2way na 18... Lepszy dół, lepsze średnie i lepsza góra.

Zamieszczone przez mariuszb
              A może zrobić poprostu tylko dwudrożne monitory i do tego jakiś sub..?
              Zdecydowanie wole 3way niż 2.1, nie dość że lepsze , mniej problematyczne z ustawieniem itd to na dodatek tańsze - nie wymaga dodatkowego wzmacniacza na suba.

Sub już mam też na Peerless'ie XXLS 10
              Imho lepiej było dołożyć tą kase do 3 way i zrobić coś na o klase lepszych głośnikach.

Skomentuj

[/quote]Imho lepiej było dołożyć tą kase do 3 way i zrobić coś na o klase lepszych głośnikach.[/quote]

Napewno było by to lepsze rpzwiązanie tylko że sub zrobiłem dużo wcześniej więc skoro już jest to przyda się w kinie domowym.

Pytanie do Takero.

A co sądzisz gdybym zbudował 3 drogi z tym że na średnie tony dałbym tego HDS 180 EXC..?

Bo jak już wcześniej napisałem zakupiłem w Akustyku Vifę XT 25 i tego HDS'a 180 EXC...

Czy lepiej dokupić na średnie HDS 152 EXC a te 180 wykożystać np na tylne kolumny efektowe..?

Myślałem zeby na niskie dać HDS'a 205 EXC na bocznej ściance gdyż zależy mi na tym aby kolumna była wąska.
                Co o tym sądzisz..?

I jescze jedno czy mógłbym liczyć na Twoją pomoc (oczywiście nie za darmo :grin: ) jeżeli chodzi o zaprojektowanie zwrotnicy do takiego zestawu 3 drożnego..? bo nie znam się na tym za bardzo a wiem że zrobić zwrotnicę bez pomiarów to tak jakby wyrzucić pieniądze w błoto.

Pozdrawiam.

Skomentuj

180 generalnie nie nadaje się na średniaka - to aż 18cm przecież :)

Jak już kupiłeś te głośniki to nie ma sensu póki co kupować czegoś innego i zostać z subem i kartonem głośników w pokoju, zrób te 2way, posłuchaj, wykończ, potem sprzedaj je i suba , a kase dołóż do nowego 3 way - takie jest moje zdanie.

Skomentuj

Ok.

A co sądzisz o projekcie zwrotnicy z Akustyka przewidzianym do tych zestawów..?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      tzn tak dla zasady , czy masz na to jakieś konkretną teorie ?
                      A no mam teorie :P Otóż były kiedyś wykonywane badania, i wynikało z nich że ucho ludzkie jest najbardziej wyczulone na pasmo 500-5000 hz. Dlatego w wypadku konstrukcji 3-way całkiem logiczne było by omijanie tego pasma przy podziałach.

Skomentuj

Bo jak już wcześniej napisałem zakupiłem w Akustyku Vifę XT 25 i tego HDS'a 180 EXC...
                        Dokup hds'a i zrób 2.5 drogi. Niskich nie zabraknie.
                        2+1 to kaszana do muzyki. :cool:

[ Dodano: 2007-07-30, 17:10 ]
                        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9514

Skomentuj

Też o tym myślałem ale nie wiem czy mój amplituner to napędzi.
                          Ma moc przy 4R ok 103W przy wysterowanych obu kanałach (moc zmierzona).
                          A ty czym napędzasz swoje kolumny..?

Skomentuj

A ty czym napędzasz swoje kolumny..?
                            http://www.cambridgeaudio.com/summary.php?PID=105&Title=Wzmacniacz%20Azur%20640A %20(wersja%202)
                            ale czarny jest ładniejszy
                            :wink:

Skomentuj

Fajny zestaw.
                              Też o czymś takim myślałem ale narazie trochę mi na to budżet nie pozwala.

A myślisz że 100W na kanał z mojego SONY'ego napędzi te 2,5 drogi..?

Skomentuj

100W bez problemu. Podaj model. :wink:

Skomentuj

Tak jak w opisie: SONY STR-DB 1070R

Skomentuj

czy to nie jest ampli wielokanałowy z serii "qs"?
                                    Powinien sobie poradzić. Fajny ampli. Jeśli sobie nie poradzi, to nie pozbywał bym się jego, tylko dokupił pożądną końcówkę i podłączył przez pre-out. Będą fajne fronty i świetne stereo. :cool:

Skomentuj

Tak to seria QS ( http://www.audio.com.pl/archiwum/tes...STR-DB1070.pdf )
                                      Mój jest srebrny.
                                      Ma bardzo rozbudowane procesory KD a i w muzyce nieźle sobie radzi..

Ogólnie jestem z niego zadowolony tylko chce złożyć sobie do niego dobre kolumny bo w tej chwili mam Teslę i nie jest to rewelacja...

A że mam suba na Peerlessie XXLS 10 ( http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830846.html ) i wzmacniaczu od Irka to postanowiłem że reszta też będzie na Peerlessach ( miała na to wpłwy również Twoja konstrukcja :mrgreen: ).

Skomentuj

A no mam teorie :P Otóż były kiedyś wykonywane badania, i wynikało z nich że ucho ludzkie jest najbardziej wyczulone na pasmo 500-5000 hz. Dlatego w wypadku konstrukcji 3-way całkiem logiczne było by omijanie tego pasma przy podziałach.
                                        Pytanie ile zyskasz na tym fakcie, a ile stracisz na "chamskim" ciągnięciu 2 podziału w góre. Ogólnie mówiąc tak teoretyzując do niczego nie dojdziemy - trzeba słuchać i mierzyć i jeśli wtedy nadal będzie Ci się ta idea wydawała słuszna to nikt nie będzie stał Ci na drodze :P

Zamieszczone przez przemo-lukas
                                        2+1 to kaszana do muzyki. :cool:
                                        Tu bym się nie zgodził do końca, ale faktem jest że łatwiej i lepiej jest zrobić coś wielodrożnego niż bawić się w suby.
                                        Zamieszczone przez przemo-lukas
                                        Dokup hds'a i zrób 2.5 drogi. Niskich nie zabraknie.
                                        Lepszym wyjściem byłoby w cenie dwóch 180ex-ów kupić coś nieco większego na dół oraz nieco mniejszego na średnie (8'+5') i zrobić 3way.

A że mam suba na Peerlessie XXLS 10 ( http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830846.html ) i wzmacniaczu od Irka to postanowiłem że reszta też będzie na Peerlessach ( miała na to wpłwy również Twoja konstrukcja :mrgreen: ).
                                        Imho za bardzo idziesz w strone dołu , kosztem średnicy - sub + 2.5 way - jak dla mnie to już za dużo tego :P

Skomentuj

Czaruję...