Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka czy nowy projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka czy nowy projekt

Ostatnimi czasy z nudów pomyślałem aby zrobić coś nowego (chodzi o kolumny :wink: ). teraz nie wiem czy strugać coś od zera czy modować moje obecne kolumienki <TU> :?: jeśli miał by to byc nowy projekt to myślałem o 2x ARN 188 lub 150 ARN + SC10n albo spakować w moje skrzynki zamiast 10-200-4 PJ SC10N (tyle ze brak zwrotki), zamknąć go w oddzielna komorę, Położyć fornir, kolce, maskownica... Co o tym myślicie :?:

jak juz robic cos nowego to warto postarac sie o cos lepszego od tego co masz... tesla to tesla - dobra na poczatek, zbieraj kase, szukaj okazji i kup cos na czym odczujesz roznice.

ps. modernizacja nie ma sensu, sprzedaj/oddaj co masz i rob nowe:)

Skomentuj

mIKI, tak najchętniej to bym je sprzedał ale pewnie ciężko będzie bo wykończenie słabe :sad: Cóż nawet jakby miał postać nowy projekt to tez nie chciał bym wyrzucić fury sina na nie. Powiedzmy 700-800 to już by był szczyt. Z tym ze elementy typu sylikon, wkręty, papier , ciecie i inne przyrządy mam na miejscy. Kolumny muszą mieć zdecydowany bas (przynajmniej jak moje obecne)

Skomentuj

no to na KEPa zwróć uwagę

Skomentuj

mIKI, pisz jasniej bo nie jestem aż tak profesjonalnym audiofilem jak ty

Skomentuj

sph 165 kep +XT19TD

z tym ze na jednym glosniku

Skomentuj

No nie mówię, prezentuje się ładnie. szkoda że głośniki nie są okrągłe. a jaki jest koszt tych cudeniek :?:

Skomentuj

sph kosz to 290zł a vifa 120zł, tanie nie sa ale sądząc po wypowiedziach ludzi co je mają to naprawde warto:)

Skomentuj

To sa ceny za sztukę? bo skoro tak to wszystko razy dwa wychodzi 820 a gdzie do tego zwrotnice i materiał na obudowę... już odpada :neutral:

Skomentuj

a ja bym na Twoim miejscu kupil jakis ampli sredniej klasy. potem dorobil suba i juz masz i niezly bass i zaczatek kina domowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez ozeh
                      a ja bym na Twoim miejscu kupil jakis ampli sredniej klasy. potem dorobil suba i juz masz i niezly bass i zaczatek kina domowego.
                      Odpada, jeśli ktoś uważa za jedyny słuszny system wielokanałowy: "stereo". :cool:
                      krzyhoo9
                      Pomyśl nad sph 176 i g20sc :wink:

Skomentuj

Kurcze strasznie drogie te głośniki :neutral: 180zł/szt... ale zapewne wart swej ceny. Wyglądowo bardziej podoba mi się sph 176 (bo jest okrągły) ale cena trochę odstrasza ale i tak jest lepsza niż w przypadku sph-165 kep.

A jakby do sph 176 dorzucić Vifa PL20

lub sc10n :?:

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez krzyhoo9
                          nie jestem aż tak profesjonalnym audiofilem jak ty
                          No to mIKI - jak tylko będzie taka możliwość to sam zaproponuje abyś miał taki status :)

o sc10n raczej bym nie myślał, jego jedynym plusem jest cena...

PLki też jakieś wybitne nie są , pozatym ciężko je dostać.

Zamiast sph rozejrzałbym się za jakimiś HDSami - na allegro chodzą po ok 200-300zł parka - nowe lub prawie nowe, a to jednak wyższa klasa od sph i to znacznie, niewiele różnią się od Ex-ów.

Na wysokie tony najchętniej XT25 bym rzucił, który w przeciwieństwie do g20sc nadaje się do niskich podziałów (g20sc jeśli już to najchętniej do jakiś 13 która nienajgorzej średnimi idzie) ew dx25 jeśli nieco ostrzej lubisz.

Skomentuj

Zmiana planów. Wynikły nowe okoliczności i nie mogę tyle przeznaczyć na nowy projekt więc pozostaje przeróbka. Zmienił bym wysokotonowce na SC10N ponieważ dalej szokują ceną tylko jest problem ze zwrotnica bo nie chciał bym tak jak do tej pory dać konda na tweeter'a i tak słuchać. Może ma ktoś (chociaż jakieś) pomysły :?:

[ Dodano: 2007-08-11, 12:17 ]
                            To jak pomoże mi ktoś w tym przedsięwzięciu :?: Pawel S. liczę na ciebie :wink: ostatnio też zestroiłeś mi głośniczki.
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                              Pawel S. liczę na ciebie ostatnio też zestroiłeś mi głośniczki.
                              ja tylko "posklejalem" kawalki filtrow z gotowych projektow :P

na poczatek daj filtr na wysokiego (prawie wszedzie jest taki sam - minimalne roznice wartosci). jak bedzie STX "spiewal" to dopiero wtedy mu dasz jakis filtr - nawet tylko cewke.

niestety bez pomiarow nieda sie poprawnie zrobic zwrotnicy wiec pozostaje tylko taka zabawa

Skomentuj

Faktycznie wszystkie te filtry są dość do siebie podobne. Znalazłem m.in. takie:

tyle że teraz zostaje sprawa tłumika na sc10n bo od stx'ów jest "krzykliwszy" o 4dB

Skomentuj

no problem :P http://audiomania.info/articles.php?id=38

Skomentuj

No super :smile: . To powiedz który filtr będzie lepszy ten w dwoma czy jedną cewką :?:

Skomentuj

bym zapomnial - nie montuj tej cewki co jest w szeregu!! ona poprawia ladnie wykres ale pogarsza brzmienie...

Skomentuj

OK. poczytałem trochę na audiomani. Poprzeglądałem inne konstrukcje i wytworzyłem coś takiego:

powiedz tylko jaki dać C1 i L1. Na innych projektach pojawiały sie jako C1 3,3uF bądź 4,3uF, a L1 200uH bądź 300uH. Chyba, że jakieś inne będą bardziej odpowiednie...
                                        Rezystory do tłumika dobierałem wg tabeli, która podałeś ale czy te wartości występują w rzędzie? czy dać najbliższy odpowiednik...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X