Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Położenie 2x rur bass reflex'u.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Położenie 2x rur bass reflex'u.

Obudowę projektowałem pod 2 rury bass reflex
    i zastanawiam się jaki wpływ ma położenie rury na pasmo przenoszenia dolnych częstotliwosci.

Zobaczcie > http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...acf6b6e24.html ... taki "fotomontaż" dwóch opcji rozmieszczenia rur jakich użyję w budowie.

Pytanie:
    Czy w ogóle, a jak tak to czym w brzmieniu różniły by się umiejscowione rury br w kolumnie nr 1 i 2 ?

bylo juz o tym wielokrotnie... niebedzie roznicy ale w pierwszej opcji bardzo oszpecisz kolumny :razz:

Skomentuj

ok
      to mi wystarczy

dzięki.

PS: na temat gustów się nie dyskutuje Pawle

Edit

Zobaczcie załącznik
      Jestem zmuszony dać przegrodę( czerwony kolor ) która dzieli kolumnę na 2 komory, bo inaczej litraż stracę.

Pytanie:
      Czy tak blisko umieszczony, przy przegrodzie komór, głośnik niskotonowy nie będzie wpadał w jakieś rezonanse, albo boudowa... w ogóle czy to niczemu nie szkodzi ?
      Mówiąc po swojsku... czy ta płyta odgradzajaca nie jest za blisko głośnika? (2cm od brzegu głośnika )
      Załączone pliki

Skomentuj

nie! dla poprawnosci umiesc ja pod katem aby uniknac powstawania fal stojacych

Skomentuj

El_liero, BR daj wyzej, bo wg rysunku jest za blisko dolnej sciany i moze pracowac nieefektywnie:)

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
            El_liero, BR daj wyzej, bo wg rysunku jest za blisko dolnej sciany i moze pracowac nieefektywnie:)
            ile cm od dolnej ścianki ?

Skomentuj

minimum srednice BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                minimum srednice BR.

aaaaaaa racja czytałem przecież o tym w artykułach... zapomniałem... starosc nie radość.

dzięki wielkie

jakbym miał jakis problem jeszcze to edytuję tę wiadomosć

pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                X