Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stx ax + ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stx ax + ??

Chciałbym złożyć monitory na tym stx ale wachm sie nad kopułka do niego, cena za sztukę tak do około 120zl tylko wolałbym już coś sprawdzonego bo chciałbym uniknąć projektowania zwrotnicy. Szukam tez wzmacniacza do tego zestawu w cenie około 350zl.

xt19 i gdzieś nawet zwrota jest.

Skomentuj

a mógłbyś określić bliżej to gdzieś bo szukam od dwóch dni...

Skomentuj

na forum :P
        w topicu o tym właśnie (15ax) głośniku.
        http://diyaudio.pl/search.php

Skomentuj

albo jestem slepy albo nie ma :P moze szukam nie w tym temacie...
          takero, - wszedzie piszesz ze zwrotka bedzie po swietach ale juz jej nie znalazlem

Skomentuj

http://img165.imageshack.us/my.php?i...usrbt95qr0.gif

Skomentuj

krzyhoo9, zwrotka bardzo dobra (irka :wink: ) ale glosnik nienajlepszy - poczytaj coo nim pisali

Skomentuj

Jeszcze TU jest coś z ax'em ale tor wysoki tez nie jest najlepszy

Skomentuj

no niestety obie wysokotonowki nie są najlepsze...

Skomentuj

Ja bym pchał w do ax-a wstęge monacora.Cena śmieszna i mimo niedostatków na dolnym skraju jej zakresu góra rekompensuje jej wady.I tak w sumie ax ładnie do góry idzie więc można to ładnie pogodzić.Nie wiem tylko czemu powstają negatywne opinie na temat tej wstążki od ludzi którzy znaja ją tylko z fotki.Faktem jest że trzeba ją stromo ciąć i dość wysoko ale po takim zabiegu zagra dużo delikatniej niz przereklamowane xt 25.I w takim układzie na pewno nie rzuci sie na uszy.Mnie ten głośniczek podoba się co raz bardziej.Tani,nie natarczywy,dość szczegółowy.Coś akurat dla skromnego budżetu diy zagrażającego komercyjnym konstrukcjom.

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
                      Nie wiem tylko czemu powstają negatywne opinie na temat tej wstążki od ludzi którzy znaja ją tylko z fotki
                      min od Ciebie :P tak przynajmniej wynikalo z tego co pisaliscie. oczywiscie niemozna porownywac tego monacora do AJtki!!

przereklamowane xt 25
                      jak ktos przeczyta taka opinie to niby jak ma to odebrac?? gdybym nieznal innych, wczesniejszych opini to bym go teraz unikal... a przeciez to dobry glosnik :wink:
                      tak samo wczesniej pisaliscie glownie o wadach tej wstegi

Skomentuj

a bym pchał w do ax-a wstęge monacora.Cena śmieszna i mimo niedostatków na dolnym skraju jej zakresu góra rekompensuje jej wady.
                        To ciekawe bo ja tam właśnie braki zauważyłęm, mimo że na charkach góra jest , to w odsluchach cholernie jej brakowało, scena też kulała...
                        Nie wiem tylko czemu powstają negatywne opinie na temat tej wstążki od ludzi którzy znaja ją tylko z fotki.Faktem jest że trzeba ją stromo ciąć i dość wysoko ale po takim zabiegu zagra dużo delikatniej niz przereklamowane xt 25.
                        No niestety ta delikatność przejawia się tak że nie słychać wysokich Nie można iść ciągle w strone delikatności bo właśnie tak się to kończy, gra (o ile się już ją usłyszy, co wcale nie jest łatwe) kompletnie bez wyrazu, do xt25 się nie umywa... Przynajmniej wg mnie, choć i ja lubie delikatną gre.
                        Tak drążąc temat przereklamowania - imho bardziej przereklamowane są jakieś nieopisane audiofilskie własności i niewiarygodna gra szczególnie tych tanich wstęg niż ten pierścieniowiec vify.
                        w takim układzie na pewno nie rzuci sie na uszy.Mnie ten głośniczek podoba się co raz bardziej.Tani,nie natarczywy,dość szczegółowy.Coś akurat dla skromnego budżetu diy zagrażającego komercyjnym konstrukcjom.
                        Tani ? Tani chyba jak na wstęge, bo w bezwzględnej skali to cena (~120zł) jest dość przeciętnie rewelacyjna, nie natarczywy - zaiste, taki jest, aż za bardzo nawet :P Szczegółowy - no może jakby go uslyszeć wkońcu to też może, ale nie dzieli go z xt wielka przepaść, choć jakaś tam jest - na korzyść vify "niestety" ;]
                        Kolejnym problemem jest zaaplikowanie i dobór niskośredniotonowca, choć w zasadzie to średniotonowca, bo na 2 drogi to można go użyć jedynie z głośnikiem ciągnącym średnimi jak AX. Ciąć go trzeba wysoko, wysokim rzędem - choćby dlatego żeby wygasić filtrem tą bardzo wyraźną górke na charce. Nie można też zapomnieć że ów głośnik nie może mieć zbyt dużego spl-u, AX to już było za dużo jak dla monacora. (tym bardziej że na stronie monacora można wyczytać że
                        Zamieszczone przez www.monacor.pl
                        SPL (1W/1m) 98dB
                        co jest dość mylące, bo przedstawia to chyba jedynie spl ów górki...)
                        Suma sumarum można go polecić osobom które lubią ultra delikatne głośniki lub dla tych którzy wkońcu chcieliby posłuchać wstęgi , a mają dość ograniczony budżet (tylko oby się nie zniechęcili przypadkiem).
                        Zanim ktoś to kupi niech lepiej wpadnie do jakiegoś znajomego z forum kto dysponuje konstrukcją na tym głośniku. Swoją drogą Umberto - z czym wkońcu ożeniłeś swoje wstęgi ??

[ Dodano: 2007-08-14, 21:53 ]
                        Swoją drogą szczerze mówiąc nie spotkałem się jeszcze tu z opinią , szczególnie negatywną dotyczącą tego głośnika od osoby co do której nie miałbym pewności że słuchała (np ze mną ;] ) tego głośnika... Choć może pamięć już mam nie tą :)
                        Zamieszczone przez pan_pawel
                        takero, - wszedzie piszesz ze zwrotka bedzie po swietach ale juz jej nie znalazlem
                        poszukam, ale wydawało mi się że gdzieś ją tam wrzuciłem...

Skomentuj

Piknie opisane,i w sumie prawdziwie.Nie jest to co prawda super hi-end ale jeśli odpuścimy kilka aspektów da się to ładnie wyprowadzić elektrycznie.
                          XT 25 jest fajna,tylko boli mnie ze narzuca szczegóły,podkreśla je tak jak by chciała zaznaczyć swoją drobiazgowość.Ale czy to konieczne?Dla mnie po kilku godzinach z lekka męczące.Wolę lekko stonowane wybrzmiewanie.Lepiej się scala z całością.Ot taki mój gust.

Skomentuj

No to teraz jestem w kropce, będzie to moja pierwsza poważniejsza konstrukcja. Także osłuchany nie jestem za bardzo.

Skomentuj

tak wiec albo zaryzykujesz albo kupisz tanszego STXa - bo do nich tez jest zwrotnica

Skomentuj

Ja powiem krótko,w odpowiednim konfigu ta wstęga potrafi ukoić ucho,brzmi naprawdę idealnie do poduszki.XT25 natomiast ja bym dość ostro przerobił na filtracji bo jak na mój gust zbytnio sie wygłupia.Zresztą,co ja się będę produkował,na mikrofonie ładnie widać o co chodzi.

Skomentuj

pan_pawel, co wczesniej slyszales?? bo jezeli nieslyszales zadnego naprawd dobrego glosnika to ta wstega powinna Ci odpowiadac. przeciez duzo ludzi zachwala visatona sc10n ktory dla mnie niejest wart wydania tych 50zl w porownaniu do vify...

Skomentuj

tylko tonsile :P
                                    space 86 z amatorem 3 stereo :oops:

Skomentuj

sorry za odkopywanie tematu, ale szukam zwrotnicy do ax i xt19 i nigdzie nie moge znalezc. przewinely mi sie przez oczy co najwyzej do ax i ax (wysokotonowki) czy ax i pj. nie ma ktos moze u siebie na komputerze zwrotnicy do w/w glosnikow? ew czegos tej samej klasy. najlepiej jednak zeby to wlasnie byla ta vifa i ten stx :P

Skomentuj

z tego co wiem to niema takiej zwrotnicy. takero cos wspomnial o niej ale jakos nikt jej nie widzial...
                                        moze to kogos prywatny projekt

Skomentuj

Czaruję...
                                        X