Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SC10N+W130S -> dobry zestaw?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jezeli ma byc gotowa zwrotnica to chyba tylko W170

Skomentuj

caMaro, wszystko zależy od wielu czynników, kasy, pomieszczenia, musyki, preferencji... proponować można sobie pare dni:P
      konkrety poprosimy:P

Skomentuj

mIKI, otóż słucham przede wszystkim rapu, R&B. Ale miło byłoby, gdyby kolumienki zagrały ładnie na jakiejś spokojnej muzyce. Mój pokój ma 10m2.
        Co do funduszy, to na wysokotonówki chciałbym przeznaczyć ok 100pln (jak już wspominałem napaliłem się na SC10N) a na nisko-średniotonowe ok 200pln.
        Ważne jest też, by była już do tego zaprojektowana zwrotnica, gdyż ja nie mam umiejętności, by samemu zaprojektować.
        Do napędzenia kolumn będę używał, jak już wspomniałem wcześniej, amplitunera Onkyo TX-7520.

Skomentuj

ja mam w170sc i sc10n, co prawda zwrotnica jest pod 2x170sc bo to front u mnie w kinie jak dla mnie gra to super, ale jesli o mnie chodzi mam malo doswiadczenia i porownania:)

jeszcze jak chcesz gotowa konstrukcje to jest tu na forum gdzies projekt AX i AJ, co prawda nie jest to sc10n ale ponoc graja porownywalnie, moze cos takiego??

Skomentuj

Witam Panowie
            Odkopuje temat poniewaz mam kilka pytan zwiazanych z polaczeniem przetwornikow wspomnianych w temacie a zwlaszacza w130s. Otoz kompletuje sobie zestaw 2.1 ktory juz od jakiegis czasu juz gra lecz konstrukcja jest calyczas przejsciowa i dzieki temu nastepuje rozwoj zestawu :) Z racji faktu ze wybuchl mi wzmak :P (podrobiona kosc) spowodowalo to spalenie nietylko konda(maly pozar) na wyjsciu lecz i glosnika nisko/srednio (philips 4"z odzysku wiec nieszkoda) i dzeki temu stwierdzilem iz taki maly przetwornik niejest napewno tym co bym chcial sluchac (projekt z poczatku zakladal budowe malych pieddziawek do lapka).Do kompletu z wspomnianym przetwornikiem gral Pj stx-a i mi sie podobalo na poczatku.Pokoj-poddasze 2mx5m czyli uklad sredni ale zato minimalistyczne umeblowanie i nizsza sciana i skos dachu pokryty naturalna boazeria wiec jakis tam plus(?). Wzmaka juz naprawilem (tda2050 at 44v pojedynczego napiecia czyli prawie max ale juz wiem ze to takze konstrukcja przejsciowa choc wymieniajac elementy z ciekawosci poskladalem go na "firmowych" elementach i wmiare minimalnych dlugosciach przewodow sygnalowych i zasilajacych i zaczol grac ciekawiej). Wracajac do tematu (mam talent do opowiadania na okolo) zakupilem sobie visatonki w130s 8ohm z zamiarem zaaplikowania w duecie z pj-ka stxa(skoro juz wczesniej kupilem i sa prawie nowe...) no ale jak tak slucham tych tweeterow to dochodze do wniosku ze ich brzmienie mi juz nieodpowiada,wsumie juz chyba sie wygrzaly, graja bez zwrotki tylko na kondzie 4,7uF(ktory je uratowal) ale cos z nimi niehalo albo ja chce juz czegos wiecej... Muza to raczej "techno" pokroju above&beyond, ogolno pojety pop. cos z "hh" ale nie klimaty gangsta :mrgreen: a raczej okolice akon'a itp. i tak sie wsluchujac moge powiedziec ze lubie wysokie tony i zalezy mi na przejrzystosci a teraz niewidzi mi sie to wiec sobie ubzduralem ze zamiast pj-ek zakupie do kompletu sc10n ale z tego co czytam to jest porownywalny z pj stx-a wiec bez sensu bo srednio mi one odpowiadaja "dzwiekowo" i raczej wybitnie szczegolowe niesa a na owej szczegolowosci by mi zalezalo no i z sc10n+w130s jest klopot w postaci zwrotki bo na forum visaton.de jak i polskim necie nieznalazlem nic co bylo by potwierdzone jako "ok" a skladajac zwrotke wolalbym aby byla jak najlepsza(sam niedam rady zaprojektowac wiec moge jedynie skopiowac) wiec sklaniam sie ku innemu przetwornikowi wysokich tonow. Ogolnie monitorki maja miec jak najlelsza srednice i szczegolowosc(na miare mozliwosci oczywiscie) wiec wydaje mi sie ze w130s powinien byc ok (za bas odpowiada sub 10"). Tylko zastanawiam sie czym wspomoc tego sredniaka a chcialbym czyms lepszym(w miare rozsadku :roll: ).Niemam zadnych odchylkow audio voodoo poprostu zalezy mi na jakotakiej jakosci.(wzmak docelowo chyba bedzie yamacha z seri A) Duzo dobrego czytalem o vifie dx25tg i jest tu na forum zwrotka do w130s 8ohm + ta vifka autorstwa Irka w temacie Barteque. No i teraz pytanie ktore powinienem zadac kilka(nascie :mrgreen: ) linijek wyzej:czy ta vifka sie nada do warunkow ktore opisalem??? tanie niesa te przetworniki ale patrzac na ceny drozszych firm wychodza bardzo kozystnie zakladajac ze rzeczywiscie sa takie dobre. Pytam tak rozlegle poniewaz 250zl(za 2 szt+ przesylka) na cos co ma robic cyk cyk :mrgreen: niejest dla mnie malo ale jak poczekam troche to kupie tylko czy warto. dodatkowym atutem jest ladny wyglad tej vify coby mi wsam raz pasowalo. Jako ze Panowie slyszeliscie juz niejedno wiec zapewne niebedziecie mieli klopotu z odpowiedzia (moze poza przebrnieciem przez moje wywody :lol: ) jesli ta vifka bylaby ok poprostu przesune w czasie zakup yamahy bo puki co tadki graja nienajgorzej no ale to tylko scalaki... chcialbym aby monitorki mi sie nieosluchaly zbyt szybko wiec stad "zamach" na vifke. Pomozecie Panowie?
            Pozdrawiam Marcin

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
              (tda2050 at 44v pojedynczego
              dziwne że wogóle gra bez wybuchu na dzień dobry ;]

Imho żal vifki do tego visatona :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Zamieszczone przez VwMarcin
                (tda2050 at 44v pojedynczego
                dziwne że wogóle gra bez wybuchu na dzień dobry ;]

Imho żal vifki do tego visatona :)
                tda2050 zrobilem wedlug aplikacji producenta z datasheet'a gdzie podaja max dopuszczalne napiecie(wyprostowane :cool: ) +-25v lub pojedyncze 50v wiec ok na szczescie a wzmaka zrobilem pod trafo ktore akurat mialem.
                Mam swiadomosc ze w130s niejest czyms nadzwyczajnym no ale przekonaly mnie opinie ze to bardziej sredniak niz basowiec a czegos takiego na ta chwile mi chyba trzeba i mysle ze mi wystarczy narazie. a nad vifka mysle intensywnie bo chcialbym cos lepszego od pj-stxa no a duzy plus dla mnie ze jest sprawdzony projekt zwrotki pod ten vife+visatona choc wiem ze to rozne klasy przetwornikow. glownie zwrotka do mnie przemawia (poza wrazeniami opisujacych vife) bo gotowych zestawow na tym visatonie niema az tak wiele niestety a chcialbym monitorki zrobic przyzwoicie grajace i ze zwrotka jak nalezy a sam niezaprojektuje :neutral: choc tematy diy niesa mi obce to z elektronika zawsze bylem na bakier :mrgreen:

Skomentuj

VwMarcin: nie wiem czy akurat vifa ci przypadnie do gustu. mam wrazenie, ze lubisz po proste ostre wysokie tony. sprobuj z arv - nie wtopisz za wiele pieniedzy...

Skomentuj

Calab, sam juz niewiem co myslec bo im wiecej mysle tym mniej wiem. :roll: Klopot w tym ze na chwile obecna jestem wyplukany z kasy do zera po zakupie visatonow. Wiec jak pare zl wpadnie w kieszen to napewno cos kupie a ze na kasie niespie ostatnimi czasy wiec dlatego postanowilem sie dzis zarejestrowac i podpytac. Fakt ze chcialbym napewno posluchac jak gra dobry tweeter domowy ale takowego nigdy niemialem wiec niemam punktu odniesienia czyli niewiem czy ogolnie przyjety dobry przetwornik to taki ktory mi podpasuje czy moze bedzie tak jak piszesz ze szukam czegos innego... Ale chcialbym sie Was Panowie poradzic czysto teoretycznie aby zalapac jakies pojecie a mianowicie zastanawiam sie czy dla przecietnego sluchacza czyli sluchajacego muzyki a nie sprzetu bedzie duza roznica miedzy takim stx pj a vifa dx25tg czy tez roznica bedzie bardzo duza? przez ostatnie lata z audio mialem przerwe, wczesniej car audio z naciskiem na cisnienie, teraz szukam odwrotnosci...ale z "pazurem" :twisted: kusza mnie te vifki choc w polaczeniu z zwrotkami na wmiare przyzwoitych elementach wychodzi niemalo :cry:
                    pozdrawiam

Skomentuj

Zakup lepszego głośnika niegdy nie jest złą inwestycją ! O kopułce STXa zapomnij bo to jest szmelc a proponowanie arv'ki to tez gruba przesada, nie róbcie juz z kolegi głuchego.

Nie wiem skąd wzięła się moda na negatywne opinie nt visatonów z serii S . To jest solidny budżetowy głosnik (z ceną nawet nie 100 zł cieżko aspirować do klasy średniej). Pewnie większość opiniotwórców sugerowała sie wyglądem albo nie potrafiła bądź nie chciała poprawnie zaaplikwać tego głosika a może łaczyła z takimi wypasami jak stx aj czy arv'ka (z tym to nawet scan seaki ch... zagrają).

Dokup vife DX a będzie bardzo dobrze pasować do tego głośniczka, pieniądze nie pujdą w błoto a ty nie będziesz chciał za 3 miesiace budować kolejnych kolumienek, żeby mieć coś lepszego.

Skomentuj

jak do teraz miales do czynienia ze sprzetem gorszym/porownywalnym z stx pj to roznica po zakupie vify moze sie wydac mala. gdybys mial duzo do czynienia z sprzetem pokroju vify i nagle uslyszal cos pokroju stxa to bys raczej tego stxa nie potrafil zniesc . tak to sie w skrocie przedstawia :)

Skomentuj

Fajna teoria :roll:

Skomentuj

Seria S visatonów to nic ciekawego - mały układ magnetyczny, szmatława membrana, od średniej klasy tonsilów różni je głównie ładniejszy kosz z grubszej blachy. (nie wspomne o tyn że TSy ze strony visatona można sobie wsadzic...) W cenie 70zł za w130s zdecydowanie wole tonsila 13 40 2 (ew 13 50 4) lub 13 50 9 i myślę że jeśli ktoś mówi że jest inaczej to chyba ów tonsili nie miał...

Skomentuj

Dzieki Panowie za subestie.

Yoshi_80 po Twojej wypowiedzi zdecydowalem sie ostatecznie na vife. Dzieki
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                Fajna teoria
                                ale sie sprawdza. jak pierwszy raz odpalilem vify to faktycznie roznica wydawala sie mala. znaczaca ale mala. jednak juz po 2-3 godzinach sluchania jak przelaczylem na "kolumny yoshiego" to az sie przestraszylem ze ja na tym sluchalem...

Yoshi_80, zgodze sie z toba ze nalezy laczyc z dobra wysokotonowka...
                                irek zrobil mi zwrotnice pod ARNy i vife D27. roznica jest tak kolosalna w porownaniu do "Twoich" kolumn ze wydanie 60zl wiecej na glosnik wysokotonowy jest naprawde dobra inwestycja

Skomentuj

Pawel S., dlatego też myślę, że nie warto doradzać komuś taniej kopułki dla tych 3 godzin słuchania . Tak btw to gdwk 11/100 i tak jest lepszy od arv i stx aj wiec myśle, że z 3 godzin mozna zejsc do 3 minut po których nawet mało wprawne ucho uzna, że ów low endowe głosniki do niczego sie nie nadają.

takero, truno dostępny tonsil to nie jest alternatywa dla tych visatonów. Membrana może i jest szmatława tak samo jak szmatława jest w tonsilu 20/80/2 a jakoś nikt na to nie nażeka i aplikuje ww woofer do suba . Szmatławość membrany visatona ma jednak swoją zaletę, ekstremalnie niską mase jak na tę wielkość głośnika co daje dobrą ch-kę. Przy małej masie drgajacej nie potrzeba też potężnego układu magnetycznego. Też nie od dziś wiadomo, że wielkość układu nie ma wiekszego wpływu na jego jakość .
                                  Co do parametrów TS producenta to miałem osławionego 13/40/2 i cóż, też je mozna sobie wsadzić .

Skomentuj

No właśnie niestety z tonsilem zawsze był ból związany z niepewnością czy jest to oryginał czy coś zrobionego przez kogoś kto pod kurtką części z fabryki we wrześni wynosił
                                    W najbliższym czasie zakupie 13 40 2 albo nawet 13 50 4 (czy jak się one tam nazywały) - te ze siest i porównam dane katalogowe z rzeczywistością.
                                    Nieco ponad 5g MMSu w130s robi wrażenie , na tyle że nie wiem ile w tym prawdy :)
                                    Od jakiegoś czasu tonsile nie są już trudno dostępnymi głośnikami - na stronie protonsila bez problemu możesz kupić w zasadzie wszystko co tylko chcesz :)

Skomentuj

btw w dexonie naprawde niezłą obniżkę ceny zrobili na tego 13/40/2 , 45 zł za szt to nic tylko brać :) .

Skomentuj

Witam ponownie.
                                        Dla przypomnienia posiadam visatony w130s do ktorych brak mi wysokotonowcow a wkoncu chce dokonczyc montorki i
                                        mam pytanie natury nastepujacej- prawdopodobnie zakupie vify/peerless'y vline dx25tg i tu pojawia sie pytanie-co ze zwrotka a mianowicie na forum jest projekt pod te glosniki w temacie Barteque gdzie zamieszczony jest schemat zwrotki autorstwa Irka ale problem jest taki iz projekt zwrotki jest pod w130sc a ja mam w130s niby prawie to samo ale jak wiadomo nie od dzis ze "prawie" moze byc problematyczne. Nieszczesna dodatkowa literka informuje o ekranowaniu magnetycznym bo glosnik jako taki wydaje sie byc identyczny.

Tu parametry dla w130s 8ohm:
                                        Technical Data:
                                        Rated power 50 Watt
                                        Maximum power 80 Watt
                                        Nominal impedance Z 8 Ohm
                                        Frequency response fu - 12000 Hz
                                        (fu: Lower cut-off frequency depending on cabinet) .
                                        Mean sound pressure level 87 dB (1W/1m)
                                        Maximum cone displacement 16 mm
                                        Resonance frequency fs 52 Hz
                                        Magnetic induction 0,9 Tesla
                                        Magnetic flux 283 ľ Weber
                                        Height of front pole-plate 4 mm
                                        Voice coil diameter 2,5 cm
                                        Height of winding 0,85 cm
                                        Cutout diameter 10,9 cm
                                        Net weight 0,63 kg
                                        D.C. resistance Rdc 6 Ohm
                                        Mechanical Q factor Qms 2,26
                                        Electrical Q factor Qes 0,59
                                        Total Q factor Qts 0,47
                                        Equivalent volume Vas 13 l
                                        Effective piston area Sd 79 cm2
                                        Dynamically moved mass Mms 6 g
                                        Force factor Bxl 4,6 T · m
                                        Inductance of the voice coil L 0,61 mH

Tu parametry dla w130sc 8ohm:
                                        Technical Data:
                                        Rated power 50 Watt
                                        Maximum power 80 Watt
                                        Nominal impedance Z 8 Ohm
                                        Frequency response fu - 12000 Hz
                                        (fu: Lower cut-off frequency depending on cabinet) .
                                        Mean sound pressure level 87 dB (1W/1m)
                                        Maximum cone displacement 16 mm
                                        Resonance frequency fs 49 Hz
                                        Magnetic induction 0,9 Tesla
                                        Magnetic flux 283 ľ Weber
                                        Height of front pole-plate 4 mm
                                        Voice coil diameter 2,5 cm
                                        Height of winding 0,85 cm
                                        Cutout diameter 10,9 cm
                                        Net weight 1,14 kg
                                        D.C. resistance Rdc 6 Ohm
                                        Mechanical Q factor Qms 2,08
                                        Electrical Q factor Qes 0,48
                                        Total Q factor Qts 0,39
                                        Equivalent volume Vas 17 l
                                        Effective piston area Sd 79 cm2
                                        Dynamically moved mass Mms 5,5 g
                                        Force factor Bxl 4,61 T · m
                                        Inductance of the voice coil L 0,61 mH

Tu pytanie do osob znajacych sie w tej dziedzinie: Czy wspomniana zwrotka pod w130sc bylaby kompatybilna z w130s. oczywiscie w obu przypadkach wysokotonowiec ten sam czyli dx25tg.

Tu zwrotka z tematu Barteque wedlug schematu Irka.

http://img242.imageshack.us/my.php?i...ifa2191yu9.gif

Prosilbym o pomoc.

Skomentuj

dodanie kolejnego magnesu napewno cos zmieni. ale wydaje mi sie ze zmiana niebedzie az tak wielka zeby trzeba bylo zmieniac zwrotnice. roznica w parametrach poszczegolnych modeli moze byc wieksza...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X