Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Standy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Standy

Witam,

Planuję zrobić sobie standy pod monitory (Behringer 2031A) i mam kilka pomysłów, ale nie wiem którą opcję wybrać żeby było jak najbardziej poprawnie z akustycznego punktu widzenia.
    No więc, na samej górze prostokąt z płyty OSB o wymiarach zbliżonych głośnikowi i grubości 18mm. Pod tym rura PCV o srednicy <15cm wypełniona piaskiem. I na samym dole większy o kilka centymetrów niż ten z góry prostokąt z płyty OSB o grubości 22mm. No i pod jakieś podklejki do krzeseł z praktikera czy coś w tym stylu. Wszystko powinno mieć jakieś 130cm wysokości.

I teraz kilka pytań, czy może nie lepiej rure zastąpić jakimś prostokątem poskręcanym z OSB albo innych rownie tanich desek? Może na spód coś mniej elastycznego, cała konstrukcja chyba będzie troche ważyć i kawalek deski chyba może się odkształcić. No i może znacie jakiś lepszy patent na odseparowanie tego od podłogi niż ten o którym wspomniałem? Może jakieś uwagi ogólne?

Przepraszam jeśli to wszystko śmierdzi banałem, ale jestem nowy w dziedzinie DIY i akustyki :)

najlepiej postawić całość na kolcach. nie musi to być rura, osb czy mdf tez mogą być tylko musisz zrobić tak aby było sztywne.

a wysokość dobierz tak aby głośnik wysokotonowy był na wysokości uszu.

Skomentuj

Czaruję...
    X