Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[problem] Radmor 5100 Quadro

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[problem] Radmor 5100 Quadro

Posiadam Radmora 5100 Quadro i chcę go doprowadzić do stanu użyteczności.
    1. Jest jakaś usterka: prawy kanał gra ciszej i strasznie buczy,lewy jest ok. Kiedy słucham radia jest ok ale jak podłączę jakieś urządzenie, obojętnie pod jakie wejście to gra to trochę cicho i buczy ale jak dotknę przedniego panelu to buczenie z lekka cichnie.
    2.Sprawa wzmocnienia. Jakbym zwiększył napięcie wymieniając kondensatory z oryginalnych 2x1000uF na, powiedzmy 2x 4700uF... czy te 2n3055 to wytrzymają i jakie max napięcie mogę im podać:?:

1. Sprawdź gniazda (wlutuj się wprost do płytki), sprawdź człony między gniazdami a wzmacniaczem (pewnie jakaś korekcja albo coś), zobacz w którym miejscu człon radia łączy się ze wzmacniaczem i podłącz w tym miejscu sygnał, itd itp
    2. Czemu zwiększając napięcie chcesz zmniejszać pojemność kondensatorów? Zostaw napięcie bez zmian, a kondy wymień na nowe o takiej samej pojemności.

Skomentuj

Źle mnie zrozumiałeś.Wiem że nie ma wiele co kombinować ale jakby zwiększył kondy to napięcie tez powinno się zwiększyć i myślałem ze tym samym większe napięcie poszło by na końcówki i bym z niego więcej mocy wyciągnął.Ale to może później.Narazie chcę go doprowadzić do stanu użytkowania

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
        jakby zwiększył kondy to napięcie tez powinno się zwiększyć
        Perpetum mobile, czy kolejny Tesla?

Skomentuj

No to mamy nowy sposób zwiększania napięcia :-D
          Koledzy od Caraudio się ucieszą, nie będa musili robić przetwornic. <LOL>

Skomentuj

Śmiejcie się z nieuświadomionego :wink:

Skomentuj

Najważniejsze, to zrozumieć swój błąd i się uświadomić

Skomentuj

No dobra ale starczy tych śmiechów. Powiedzcie mi od czego mam zacząć sprawdzanie i co ewentualnie wymienić.Moje zaplecze sprzętowe już znacie :wink:

Skomentuj

Od zdobycia schematu, a co dalej - napisałem w pierwszym poście.

Nie wiem nic o Twoim zapleczu (nic nie napisałeś), ale jeśli nie masz choćby oscyloskopu i gen. funkcji to masz g...o, a nie zaplecze sprzętowe

Skomentuj

Na elce pojawiały się jakiś czas temu tematy o tym radmorze lub 5102, a w jednym się nawet dużo udzielałem :) Poszukaj, poczytaj.
                    Kondy możesz spokojnie wymienić na większe nawet jest to zalecane bo stare mogą już nie trzymać parametrów. Tylko wiadomo muszą być na takie napięcie jak stare albo na większe.
                    Jeśli coś buczy to do sprawdzenia przedwzmacniacz, korektor. Cicho gra bo może być coś uszkodzone na płytkach na przy końcówkach mocy.
                    Bez większego zaplecza możesz posprawdzać znajdujące się tam bezpieczniki i tranzystory BC211 z takimi okrągłymi radiatorkami. Często padają. Uważaj na ścieżki przy lutowaniu bo łatwo się urywają.
                    Te 2N-y cięzko uwalić prędzej pada coś wcześnmiej.

Powodzenie w stawianiu radka na nogi :)

Skomentuj

Dobra to zacznijmy może od nowa.Dzisiaj kupiłem i wymieniłem wszystkie bezpieczniki na płytkach i w zasilaczu.Włączył się :) jako źródło dźwięku podałem mu sygnał z radia z cd przez wyjście słuchawkowa (kabel minijack-din).Jeśli włączę radia na wzmacniaczu lewy kanał jest ok a prawy strasznie charczy i jest cichszy.Lewy jest ok. Kiedy sygnał idzie z zewnątrz (czyli odtwarzacz cd) prawy dalej charczy jak w przypadku radia a lewy słuchać... Hmm... jakby gdzieś o oddali.Prawie zero basu i słaby sopran no i chyba coś z masą bo jak zatrzymam dźwięk na cd i podkręcę gałkę głośności to strasznie buczy a po dotknięciu frontu trochę ustaje. Proszę pomóżcie mi:!: Co dalej robić :?:

Skomentuj

Czaruję...
                      X