Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam takie: przetworniki. A jaką mam efektywność kolumny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam takie: przetworniki. A jaką mam efektywność kolumny?

Tylko z pomiarów można to wywnioskować?

GDN - 89dB
    GDM - tłumiony do 90 lub 89db - sprawdzę jak złożę które mi się bardziej podoba
    XT19 - 89dB

Czy można jakoś z obliczeń?

ja bym przyjął 89 niskotonowego

Skomentuj

no i dobrze byś przyjął. efektywność całej kolumny wyrównuje sie do efektywności głośnika o najniższej efektywności. najcześciej jest to efektywność głośnika niskotonowego/niskośredniotonowego

Skomentuj

Teoretycznie mozna to obliczyc i z tego co piszesz to masz efektywnosc 84dB +-5dB :)
        Z pomiarow okresla sie efektywnosc z dokladnoscia do 1dB. Jedno co jest pewne to ze ten GDN na pewno nie ma 89dB. Znany GDN20/80/2 ma napisane 90dB a pomiary pokazuja 88dB a ze zwrotnica bedzie jeszcze mniej i tu juz duzo zalezy od zwrotnicy. Co do XT19 to ma ledwo 85dB.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
          Teoretycznie mozna to obliczyc i z tego co piszesz to masz efektywnosc 84dB +-5dB :)
          Z pomiarow okresla sie efektywnosc z dokladnoscia do 1dB. Jedno co jest pewne to ze ten GDN na pewno nie ma 89dB. Znany GDN20/80/2 ma napisane 90dB a pomiary pokazuja 88dB a ze zwrotnica bedzie jeszcze mniej i tu juz duzo zalezy od zwrotnicy. Co do XT19 to ma ledwo 85dB.
          hmm a tonsil w swoich "super" altusach 200, które mają ten sam GDN i GDM podaje efektywność 90dB, pudło to nie gra świetnie, ale efektynośc tam raczeej umią zmierzyć dobrze... to może moja powinna byc taka sama skoro mam te same przetworniki przóc wysokotonowca, ale on nie ma duzęgo wpływu?

Skomentuj

ja bym raczej sluchal irka...
            swoja droga to po co Ci to wiedziec?? przeciez takie dane sa najmniej istotne przy sprzecie domowym

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              ja bym raczej sluchal irka...
              swoja droga to po co Ci to wiedziec??
              wiedzieć... dla wiedzy

Skomentuj

jak masz taka same glosniki i zwrotnice co altusy 200 to mozesz przyjac ze masz efektywnosc 90dB. Ale jak masz inna zwrotnice to juz mozesz nie miec 90dB.

Skomentuj

no oczywiste że mam inną zwrotnicę, ta z altusów się nadaje...

Aha tak to wygląda.

No mogę dodać że tłumienie jest 12/12/6/12dB .

Skomentuj

No,to teraz wiem czemu "zjadam" altuski "garnuszkami" w tubeczce.
                    irek, zlepiłeś je w końcu?Jak nie to Ci chyba swoje podrzucę co by zaburzyć pewne chore teorie.Sorry za OT.

Skomentuj

Czaruję...
                    X