Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na GDN 30/120/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na GDN 30/120/1

Witam,

mam kino zbudowane na kolumnach TVN i chciałbym do niego dołożyć subwoofer na GDN 30/120/1 myślałem jeszcze nad bsw 12' ale jakoś mi się bardziej tonsil podoba
    chciałbym go założyć do skrzyni typu tower i teraz prośba jeśli ktoś się zna na obliczaniu pojemności skrzyni to byłbym bardzo wdzięczny za podanie wymiarów zewnętrznych jakiej średnicy bass reflex i jaki ma byc dugi ja się kiedyś bawiłem ale wyszło mi to beznadziejnie :/

pozdrawiam

pokaz swoje symulacje z winisd.

Skomentuj

niema nic za darmo. zamiast odwalic za ciebie cala robote zmarnujemy wiecej czasu ale postaramy sie ciebie czegos nauczyc.
      pokaz swoje wypociny w winisd a my cie naprowadzimy...

Skomentuj

chyba bsw lepszy. te 30/120 to w jakichs 60-80 litrach dobrze graly - ja bym probowal 70. stroic imo na 35-40hz, nie wyzej. w symulacji rowniez wypada to nawet niezle - f3 - 40hz, max gd - 12ms, male siodlo na maximum power. oczywiscie nic nie zastapi praktyki - moje dane sa raczej pogladowe. bsw bedzie raczej lepszy. 12' ludzie dawali w jakies 50 litrow i stroili na jakies 35hz i gralo... dobrze jest tez poszukac jakiejs fabrycznej tonsilowskiej konstrukcji na tym gdn - wtedy mozna w zaleznosci od preferencji zrobic tak jak wykonal producent lub lekko zmodyfikowac obudowe...

Skomentuj

producent dał 65L na 35Hz

a w poprzedniej wersji dał 80L na 35Hz

coś takiego

Skomentuj

co do moich poprzednich symulacji to robiłem je na głośniku alpharda sw 1203 czy jakoś tak nie pamiętam za barszo wyszła mi duża skrzynia jakies 90litrów i wtedyu nie miałem neta cały czas i myslałem że tyle ma być po zrobieniu mi to wogóle nie grało i sprzedałem na allegro od tego czasu nic nie liczyłem a jak tworzyłem kino to w oparciu o czyjeś sprawdzone projekty, jeśli chodzi o gdn 120 to szukałem na necie i spotkałem się z bardzo pozytywnymi opiniami ( bsw też sobie chwalą ale ja wole tonsila)
            nie wiem jak obliczyć skrzynie ale chciabym żeby obudowa do niego była w ksztacie sześcianu i głośnik od dołu np. jesli miało by to mieć 65l nertto to np 40*40*40 lub 43*43*43 dla 80litrów i strojenie bass reflexem o średnicy 10cm (nie wiem jaki miał być długi :cry: )

Skomentuj

http://audiomania.info/articles.php?id=10

Skomentuj

Zamieszczone przez Rafcyk111
                alpharda sw 1203 [...] skrzynia jakies 90litrów [...] po zrobieniu mi to wogóle nie grało
                a to dziwne bo ja go testowalem nawet w 100litrach i robil wrazenie (glownie buczeniem). moze miales kiepski naped??

to juz jest ktoras z kolei osoba ktora albo nie czyta artow o winisd albo nic z tego nie rozumie. chyba trzeba bedzie napisac cos bardziej lopatologicznie...

Skomentuj

no właśnie buczeniem, a to nie był bas który mi się podobał co do napędu to najpierw było TDA 7294, a później go z pokoju wyniosłem do auta i podpiołem pod wzmacniacz JBL 2*150W noi auto mi całe grało a basu nic, mam zrobioną skrzynie na 2 magnatach i porównanie jest jak maluch do mercedesa nawet jak cicho gra to jest bas, a tam tylko rejestracja mi grała, no ale nic teraz planuje troche bardziej się nad tym pomęczyć w sumie to trzeba się rozwijać, a wiedza na pewno się przyda jutro posiedze nad tym win isd i pokaże na wieczór moje wypociny.

Skomentuj

Czaruję...
                  X