Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VISATON ALTO I - modyfikacja zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

VISATON ALTO I - modyfikacja zwrotnicy

Witam szanownych forumowiczów,

mam problem jak w temacie. Chcę wykonać zestaw ALTO I, ale zamiast przetwornika W 170 S 4 zamierzam wykorzystać ten sam tylko, że w wersji 8 ohm. Co musiałbym zmienić w zwrotnicy, żeby to brzmało tak jak należy :?:Link do projektu

teoretycznie 2mH i 5uF
    w praktyce trzeba bedzie na nowo zwrotke mierzyc...

Skomentuj

Zgadzam się z Pawłem

Skomentuj

To mam problem, bo sam tego nie pomierzę. Jest może na forum jakiś specjalista, który mógłby opanować tę sprawę :?: Zależy mi, żeby wykonać ten zestaw.

Skomentuj

Zamieszczone przez maryushr
          Jest może na forum jakiś specjalista, który mógłby opanować tę sprawę
          pewnie - irek lub yoshi ale oni sa bardzo zajeci wiec raczej watpie aby mieli czas na to

powiedz nam moze co miales wczesniej?? bo jezeli nic dobrego to raczej roznicy nie uslyszysz i mozesz zrobic tak jak napisalem wyzej

lub moze zechcesz wykonac inny zestaw?? bo W170 wcale niejest az tak rewelacyjny a jednak troche kosztuje

Skomentuj

Opiszę moje wymagania może trochę bardziej szczegółowo, a więc kompletuję kino domowe. Do wyboru tych głośników przyczynił się fakt, że na przetwornikach tej samej firmy mam wykonane kolumny frontowe (2 x W 130 S 4 + SC 10N 8 ) i brzmi to naprawdę bobrze, wręcz koncertowo. Najwyższe partie dźwięków są szczegółowe i przyjemne dla ucha, średnie tony również zadawalające, nieco gorzej z basem, ale jest ok. Poza tym zestaw jest wspomagany subwooferem bazującym na tonsilu GDN 20/80/2. Brakuje mi jeszcze monitorów na tył pokoju i głośnika centralnego, ale nim zajmę się później. Całość ma pracować z amplitunerem panasonica SA-HE7 (toleruje zestawy o impedancji 6 - 16 ohm).
            Po przeczytaniu Twojej ostatniej odpowiedzi, poszperałem trochę po forach w poszukiwaniu opinii o W 170 i faktycznie głośniczek wydaje się być taki sobie. Jak za taką cenę powinien trochę więcej oferować. Doszedłem do wniosku, że mogę wykonać jednak inny zestaw. Ale jeśli nie ten to jaki :?: Visatony może nie są jakąś rewelacją, ale akurat te które posiadam zaspakajają moje uszy. Jeśli mam wykonać inny zestaw to musiałoby być to coś równie dobrego. Tak sobie myślę, żeby na tył dać np. W 130 S 8 + vifa DX25 lub SC 10 N, co o tym sądzicie :?: Piszcie i doradzajcie. Z góry dzięki.

Skomentuj

jak kupisz DX'a to odrazu zachcesz wywalic swoje visatony - powaznie roznica jest bardzo duza!!
              osobiscie bym wlasnie wybral jakas lepsza wysokotonowke i do tego jakiegos wooferka. niestety najwazniejsza jest zwrotnica wiec musimy sie ograniczyc do czegos juz gotowego
              na poczatek idzie STX AX + AJ/PJ
              takero pracuje nad zwrotka pod AXa i intertechnika - zapytaj go jak tam ze zwrotnica
              AX bija visatony pod jezeli chodzi o srednice. co do basu to chyba bedzie porownywalny

poszukaj moze czegos w gotowych konstrukcjach

Skomentuj

Mile mnie zaskoczył ten STX AX (na pierwszy rzut oka zaawansowana i solidna konstrukcja). Napewno będzie miał dobrą średnicę, co widać z ch-ki. Powiedziałbym nawet, że jest to szerokoposmowy, a nie typowo niskotonowy głośnik. Znalazłem projekt zwrotnicy STX AX + AJ wykonany przez takero. Patrz TU. Mógłbym wykonać taki zestaw, ale zastanawiam się nad tym, czy kopułka będzie dorównywać sc 10 n. Jeśli tak to zostanę przy tym projekcie, w przeciwnym razie szukam innej partnerki dla AX'a.

Skomentuj

projekt zwrotnicy STX AX + AJ wykonany przez takero
                  raczej przez irka, ale to szczegol bo to dobrzy znajomi...
                  AJ/PJ (w brzmieniu roznica minimalna) jest bardziej szczegolowy niz sc10n ale rowniez nieco ostrzejszy. gosnik wart jest swojej ceny ale jednak bym sie skusil na cos lepszego dlatego proponuje sie skontaktowac z takero i dowiedziec jak tam prace nad zwrotka pod AX + intertechnik (dokladnie nie pamietam co to jest)

Skomentuj

Widać, że dobrzy znajomi, bo schemat zwrotnicy zamieszczony był w poście takero, z tego powodu pomyłka. Odezwę się do niego i zorientuje co to w ogóle jest ten intertechnik, bo mi to nic nie mówi.
                    A tak mi wszyscy zachwalali sc 10 n. Według mnie gra dobrze i tej wersji się będę trzymał :cool:

Skomentuj

Według mnie gra dobrze i tej wersji się będę trzymał
                      to poczekaj az vife uslyszysz

Skomentuj

Otrzymałem w końcu odpowiedź od takero. Stwierdził, że mogę zapomnieć o intertechniku, bo ciężko o tą kopułkę. Bliższego info, niestety, w tym temacie mi nie udzielił. Ale za to stwierdził, że AX + AJ to dość dobry zestaw. Zapytam jeszcze co sądzisz/sądzicie o STX GDN18-120-6sw :?: Znalazłem projekt zwrotki pod ten przetwornik i GDWK-10-200-8-PJ.

Skomentuj

AX bez porównania pod każdym kątem lepszy od 18sw.

A co chcesz wiedzieć konkretnie i na jaki temat ?

Skomentuj

wg mnie glosnik swoje najlepsze dni ma juz dawno za soba. troche srednich, odrobina basu i niezbyt wygodny w aplikacji koszt

Skomentuj

takero jeśli ta kopułka jest trudno dostępna, to nie będę nią już sobie głowy zawracał. Trzeba w końcu podjąć decyzję za co się zabrać. Kupuję AX'y. Doradźcie mi jeszcze, czy opłaca się brać wysokotonowca AJ, jeśli między nim a PJ jest niewielka różnica w brzmieniu, natomiast w cenie duża.

Skomentuj

cena 2x wieksza a roznica w brzmieniu minimalna - czyli nie :P

Skomentuj

to '2 razy' to całe 20zł ;]
                                  Plusem AJ który mnie częściowo do niej przekonuje jest fakt że front jest metalowy i nie jest tak wrażliwy na zabrudzenie i niemalże niemożliwy do wyczyszczenia jak ten plastik z PJtki.
                                  Jeśli się zakurzy to mogiła ;]
                                  No i troszkę lepiej wygląda :) Problem może stanowić jedynie zaekranowanie.

Skomentuj

Biorąc pod uwagę całokształt AJtki zdecyduję się na nią. Jest 20 zł droższa (taką różnicę jeszcze zniosę), więc musi być lepsza.

Przewiduję, że obudowa będzie mieć 12 litrów BR, strojenie 45Hz. Zobaczę, czy AX może pochwalić się większą ilością basu niż ARN 150, napewno będzie miał go więcej od visatona W 130 S. Zwrotnica według projektu irka. Zastanawiam się nad średnicą drutu w cewce niskich częstotliwości, 1,2 mm, czy 1,4 mm :?: Cewki oczywiście powietrzne.

Skomentuj

1.2 mm styknie w zupełności. Od visatona ma sporo więcej , od arna może nie, ale w obu przypadkach jest to już dużo lepszy dół.

Skomentuj

Jako że sprawa monitorów jest już jasna, wymyśliłem nowy problem, a mianowicie kolumna centralna. Miałem mysleć nad nią dopiero po wykonaniu monitorów, ale kupując elementy do zwrotnic nie będe płacił dwa razy za przesyłkę.
                                        Wiem, że w takich zadaniach dobrze sprawują się głośniki TVM ARN-116-60/4. W gotowych projektach jest on łączony jedynie z kopułką ARV-104-63/8, co mi nie odpowiada. Chciałbym zastosować np. PJtkę lub sc 10 n. Może znacie jakieś inne lepsze rozwiązania cenowo bliskie temu :?:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X