Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na tda7294 by Irek, arn226

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na tda7294 by Irek, arn226

Witam, planuję zrobić sobie subwoofer, sporo szukałem, czytałem dowiadywałem się, i wybór padł na tesle tvm arn226-07/8 do tego wzmacniacz na tda7294 ten od irka ... tylko jaka obudowa ...

Chciałbym jakąś, która wyglądała by tak podłogówkowo

Nie jestem bardzo obeznany w strojeniu itp. ...

Niestety nie umiem się posługiwać programem Winisd

Obudowa myślę, strojona tak na ~40Hz? Będzie dobrze?

Strojenie "głośnika" ustawię na filtrze, więc to nie problem.

Prosiłbym o porady dotyczące obudowy, dokładniej wymiarów ( oczywiście obudowa z br ) i ewentualnie głośnika, może inny itp.

Dziękuję i pozdrawiam :)

Do BR nadaje się tylko 226/05/4.

Skomentuj

Co?? Ja właśnie słyszałem, że do br nadaje się najlepiej 07 ! bo ma mocniejsze magnesy, czy coś w tym stylu

Skomentuj

O cholipcia, chyba to mi się coś pomyliło... No teraz już sam nie pamiętam :???:

Skomentuj

Dobra, doradzi mi ktoś coś?? Chciałbym, żeby ładnie grał ten subik, w przyszłości planuję do niego dwa monitorki ... Prooszę Was :)

Skomentuj

ARN226/07/4

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10400

Skomentuj

Heh .. własnie z autorem tego tematu, do którego podałeś linka, rozmawiałem na kadu i on mi doradził ten głośnik i w ogóle, żebym zrobił to co on ....

Ale ja chciałbym usłyszeć jeszcze więcej możliwości, propozycji, może coś na stx?

Nie podawajcie linków, bo wszystkie subwoofery w konstrukcjach widziałem :) spodobal mi się ten:

http://www.tlumacz.robi.to/smallmekmus/index.html

Zastanawiam się, czy by nie zrobić podobnego, lecz głośnikiem w dół...

Podoba mi się prostota ...

Jakie wymiary do jakiego głośnika, wchodzi w gre tylko na tesla, lub stx 22/120 ... dobrze prawię?? Który będzie lepszy, zależy mi na jakości i mocy, czy ten wzmacniacz od irka da rade z stxem?

Jednak zrobię chyba sześcienny, bo bardzo mi wpadł w oko właśnie ten sub, do którego podałem link ...

Co o tym myślicie?

Ile litrów, bo proporcje to chyba obojętne, i jaki długi i jaka średnica br ..

Bardzo Proszę o pomoc :)

Skomentuj

obudowa ok 35 litrow strojona na 40Hz tunelem fi 70mm x ok 15cm
                ten wzmacniacz chcesz zbudowac sam czy kupic gotowy od irka??

Skomentuj

Ten wzmacniacz chcę kupić gotowy od Irka, już z nim rozmawiałem, ma taki od ręki :)

Dzięki wielkie za info :)

WYmiary mogą być dowolne, byleby było 35l tak?

Skomentuj

tak, wymiary dowolne

skoro chcesz gotowy to smialo kupuj ten modol od irka
                    gdybys chcial sie pobawic to moglbys zlozyc n-mosfet'a - podobna kasa a trany sobie lepiej poradza niz scalak

Skomentuj

Popróbowałbym też pobawić się z closed.

Skomentuj

Nie, nie chce closed.

Mam już w sumie sub closed, z zestawu Logitech Z-640 ... btw fajny zestaw, służy mi już pare lat :)

A jaki, że tak powiem TYP obudowy proponujecie ...

http://picasaweb.google.com/bart211/...erApolloByBart <-- coś w tym stylu ( I like it )

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6...ight=subwoofer <-- czy bardziej coś takiego ( Też nie jest zły )

Ewentualnie taki głosnikiem do dołu z br z przodu??

Skomentuj

jezeli obudowa ma byc nieproporcjonalnie wieksza od glosnika to lepiej zbuduj szescianik z b-r z przodu a glosnikiem od dolu
                          ewentualnie lekki tower

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                            Nie, nie chce closed.

Mam już w sumie sub closed, z zestawu Logitech Z-640 ... btw fajny zestaw, służy mi już pare lat :)
                            Nie oceniaj obudowy na bazie jakiegoś tam kijowatego suba na szito-głośniku.
                            Póki co kup co masz kupić , potestuj pare bud, pare strojeń, a dopiero potem martw się o styl wykończenia - póki co robisz wszystko kompletnie od drugiej strony.

Skomentuj

Słuchaj, nie chce testować pare bud, chcę dokładnie wszystko przemysleć, i od razu zrobić coś, co będzie mi służyło, ew. jak mi się znudzi, sprzedam i zrobię nowe, lepsze

Paweł, nie rozumiem co masz na myśli mówiąc nieproporcjonalnie większa?

Czy chodzi ci oto, że duży kwadrat, a na środku widać malutki głośnik?? :P To mi się nie podoba, jak już tak robić, to tylko głosnikiem do dolu, ale jednak zrobię chyba obudowę, tego typu:

http://picasaweb.google.com/lh/viewP...49507801471570

Skomentuj

Problem w tym że nikt zdalnie nie dowie się co najlepiej Ci podpasuje.
                                Jednemu spodoba się 20l closed, innemu 35br, a jeszcze innemu w obu tych budach nie będzie to grało po prostu.
                                Robienie czegoś na pałe jest nieco bez sensu. Dlatego zajmujemy się diy, na początek tanim diy żeby móc właśnie potestować , pobawić się , pozmieniać litraż , strojenie, bawić się ilością wytłumienia itd. To będzie procentowało w przyszłości - doświadczenie.
                                Bo co Ci z tego że zrobisz bude jaką ktoś tam w necie zaproponował ? Jaki z tego zysk ? A jeśli zaraz zapytasz jakie wymiary ma mieć buda i br to już wogóle porażka na całej linii.

[ Dodano: 2007-09-14, 19:51 ]
                                A problem forniru, nóżek czy inne tego typu sobie na koniec zostaw.

Skomentuj

Nie chcesz chyba powiedzieć, że mam zrobić subwoofer, z głowy, bez żadnej umiejętności, a potem go bezpodstawnie przerabiać, co nie zaowocuje żadnym fajnym efektem, lepiej zaczynać od czegoś, od jakiegoś pojęcia, niż od totalnego zera.

Na razie zrobię tanie diy, jeżeli mnie to " zajara " to zrobię następny sub, poznam co jest dobrym bassem, co złym i sam już dojdę do tego, co lubię Na razie muszę ufać Wam :)

Skomentuj

Chyba czegoś nie jarzysz albo z mojego posta co 3 słowo czytałeś...
                                    Przeczytaj jeszcze raz mojego posta, przemyśl to co napisałem , następnie to co Ty napisałeś , wyciągnij wnioski.

Skomentuj

Bo co Ci z tego że zrobisz bude jaką ktoś tam w necie zaproponował ? Jaki z tego zysk ? A jeśli zaraz zapytasz jakie wymiary ma mieć buda i br to już wogóle porażka na całej linii.
                                      Umiem czytać, do szkoły chodziłem :)

Nie mogę zapytać o wymiary i br? Chyba, gdy już zrobię pierwszego suba, bo teraz w życiu bym nie wiedział jakiego zrobić ... To będzie mój pierwszy własnoręcznie zrobiony sprzęcik, więc wiesz, może Tobie się łatwo mówi, bo masz natrzaskane ponad 5 tys. postów, znasz to forum na pamięć, ale kiedyś napewno też zaczynałeś :)

Skomentuj

Chodzi m.in. o to że z góry zakladasz że chcesz br bo closed Ci się nie spodoba.
                                        Czytać umie niemal każdy, ze zrozumieniem bywa już gorzej :)
                                        Kiedyś też zaczynałęm, jak każdy i jak widać z chęcią pomagam też innym początkującym :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X