Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny za 600zł - co kupić ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny za 600zł - co kupić ??

Witam!
    Dysponuje kwota ok 600 zl i chcialem kupic jakies glosniki czy kolumny! Mozecie mi doradzic co moglbym kupic w miare dobrego za taka kwote?
    Na allegro znalazlem cos takiego: http://www.allegro.pl/item248420224_..._glosniki.html
    Czy taki zestaw jest warto kupic?
    Z gory dziekuje za kometarze! Pozdrawiam!
    UWAGI MODERATORA
    Następnym razem nie będe poprawiał linków, ani tytułu tematu tylko odrazu wlepiej warna.
    Takero

za 600zł 5.0 + ampli ? Niezły to musi zapewne być szit, choć nie przesądzam.
    Wolalbym zrobić sobie porządne stereo, tzn porządne jak za te 600zł bo haj endu to nie będzie raczej, do tego jakiś wzmak stereo. Jakbyś się bardziej dorobił można zrobić jeszcze tyły i centrala , napewno lepiej dopasowane do frontów niż to coś z linka i wzmaka stereo na ampli podmienić.

Skomentuj

Heh...
      Poogladaj i poczytaj tu http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5

Moze i to niebedzie zestaw 5.1 ale jaka satysfakcja ze sie samemu zrobilo :)

Skomentuj

Mowicie zebym sam zrobil kolumny tylko ze ja jestem totalnym laikiem pod wzgledem konstrukcji kolumn. I boje sie ze mi sie to moze nie udac. No i jeszcze jedno do tego dochodzi niby mam to 600 zl ale robiac samemu kolumny musze jeszcze za ta kwote kupic jakis wzmacniacz.
        A mozecie podac jakies przyklady konstrukcji ktore ewentualnie mogl bym zrobic? No i zebym sie zmiescil w kwocie ktora dysponuje.
        Przepraszam za bledy :wink: Pozdrawiam!

Skomentuj

za 600zł zrobisz spoko kolumny, dołóż 200zł na wzmaka i coś z tego będzie, w przeciwnym razie zrobisz kolejnego klona monitorków na arn150 i taniej wysokotonówce...

Skomentuj

Ale przeczytajcie sobie opis tamtej aukcji z allegro. Przecież to jakiś totalny analfabeta pisał a nie "Super Sprzedawca" :neutral:

A tu cytat z innej aukcji tego allegrowicza:
            "ozwala to uzyskać dynamiczną pracę głośnika.
            Wysoką jakość dźwięku głośnika 10" uzyskano poprzez następujące czynniki: usztywnienie, niską wagę i dobre tłumienie/ Plastykowa krawędź zaprojektowana specjalnie, aby tłumić drżenie jednocześnie zapewniając dynamikę odtwarzania niskich tonów (basów), w pełniwykorzystując możliwości sprzętu Hi-Fi i Państwa kina domowego."
            http://www.allegro.pl/item248420239_...iki_115cm.html

Gdzie on tam widzi głośnik 10 cali?

Sorry za off-topic ale nie mogłem sie powstrzymać.

Skomentuj

A mogl bym zrobic tak ze zrobil bym jedna kolumne i kupil wzmacniacz a pozniej w miare z przyplywem gotowki robil druga? czy to wogule nie ma sensu? I jeszcze czy w tych gotowych konstrukcjach znajde cos co jak mowiles wczesniej jest dobra kolumna?
              Dzieki za komentrze! Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez Barthez
                na boku kolumn frontowych ;]

Zamieszczone przez Bawool
                A mogl bym zrobic tak ze zrobil bym jedna kolumne i kupil wzmacniacz a pozniej w miare z przyplywem gotowki robil druga?
                można, można też spalić tą kase, albo ją zjeść, tyle że to bez sensu jest...
                lepiej jest dozbierać po prostu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bawool
                  ogl bym zrobic tak ze zrobil bym jedna kolumne i kupil wzmacniacz a pozniej w miare z przyplywem gotowki robil druga? czy to wogule nie ma sensu?
                  raczej nie ma sensu. w sumie kolumny na arn 150 i ta kopółka stx tak drogo nie wyjdą a myślę, że z dobrym wzmiacniaczem (używanemy byś się w 600 zmieścił)

Skomentuj

na boku kolumn frontowych ;]
                    Aaaa tam go schowali... Zwracam honor :razz:
                    Ale subwoofera sie nie doszukałem.

Skomentuj

No to przypuscmy ze sprobuje zrobic tekolumny.
                      I mam jeszcze pytania:
                      -moge zamontowac glosniki jakie chce? czy musza byc jakos do siebie dobrane?
                      -moge zrobic taki uklad jak 1 glosnik wysokotonowy i 2 sredniotonowe?
                      -glosnik wysokotonowy ma byc jakos oddzielony? osobno zamkniety w obudowie?

Pozdrawiam!

Skomentuj

1. mozesz wziac jakie chcesz tylko musza one spelniac kilka wymagan ktore zaleza od zalozen a wiec czy kolumna 2 czy 3 drozna czy ma byc jakosc czy raczej glosno a moze jedno i drugie, dostepnosc zzwrotnicy itp. Ale jezeli masz choc troche zdolnosci manualnych to sprobuj cos skopiowac.
                        2.-chyba chodzilo o 1 wysokotonowy i 2 niskosredniotonowe, jak tak to mozesz
                        3.-jak chcesz podobno, lepiej jak oddzielony bo nie dziala na niego cisnienie produkowane przez niskosredniotonowca i np jakies tansze kopolki ktore nie sa idealnie szczelne beda dostawaly po dupie i moga znieksztalcac :mrgreen:
                        A no i pamietaj DIY wciaga!!! nie konczy sie tak ze potrzebne mi kolumny to sobie zbuduje i zapominam (tez tak kiedys myslalae) :wink:
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

zauważyłem że żeby coś schodziło wystarczy napisać jakąś pseudofachową gadkę i ludzię to kupią bo myślą że jak nie rozumieją to znaczy że to jest super! Ale już nie ciągnę off-topu:)

Skomentuj

Bawool, rozejrzyj się w dziale konstrukcji :
                            http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5

Skomentuj

Wiec patrzalem w dziale konstrukcji i wybralem takie kolumny:
                              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7003
                              I teraz pytanie: Czy warto zrobic takie kolumny? Jak czytalem to jest to projekt bardzo oklepany ale jak na moje fundusze to chyba dobry :wink:
                              Dziekuje za kometarze! Pozdrawiam

Skomentuj

imho nic lepszego za tą cenę nie znajdziesz... A że oklepany... Jak tyle osób robi i mówi że dobre to chyba coś w tym jest:) Gdyby coś było do tyłka to za dużo klonów by nie powstało:)

Skomentuj

Tylko wybrałbym innego wysokotonowca. Szarpnąłbym się na jakiegoś DX-a, albo nawet xt25 - możnaby nisko uciąć arna - średnica byłaby o niebo lepsza.

Skomentuj

Jak juz wczesniej pisalem ze jestem laikiem w konstrukcji kolumn.
                                    Wiec co oznacza: "mozna by nisko uciac arna-srednica bylaby o niebo lepsza"
                                    Pozdrawiam! :wink:

Skomentuj

Chodzi o to że arn150 mimo małego rozmiaru ma już siodło na średnicy, przez co tony średnie słyszymy jak zza zasłony. Stosując dobrą kopułkę którą można nisko uciąć (poczytaj o zwrotnicach i filtrach dolno i górnoprzepustowych) łagodzimy tą przypadłośc.

Skomentuj

A stosujac te glosniki xt25 trzeba wprowadzic jakies zmiany w zwrotnicy?
                                        I rozni sie czyms Vifa XT25SC50-04 od Vifa XT25TG-30?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X