Jeśli ma stać w bliskiej okolicy - powiedzmy pół metra od telewizora lub monitora kineskopowego to lepszy ekranowany. W każdej innej sytuacji fakt czy głośnik jest ekranowany czy nie jest bez znaczenia.
Zamieszczone przez Bawool
A jest ktos kto moze mi ta zwrotnice zaprojektowac? Bo ja napewno tego nie zrobie :wink:
Najlepiej opierać się na gotowych projektach, ale jest pare osób które mają możliwości zaprojektowania zwroty.
To zalezy gdzei ma glosnikj stac???
Jak bardzo blisko telewizora albo na nim to trzeba wybrac ekranmowana zeby magnes nie zrobil niebieskiej plamy z kineskopu :razz:
Pozdrawiam1!!
Czyli robiac te kolumny Yoshiego przy uzyciu 2x ARN150-03/4 i przy zamianie GDWK na XT25 mozna by uzyc projektu zwrotnicy z tych kolumn i tylko zmienic cos dla XT25?
Mozna tak zrobic czy trzeba calkowicie od poczatku projektowac?
Pozdrawiam!
Trzeba całą zwrotnice nową zaprojektować bo zmieni się częstotliwość podziału.
A co do ekranowania nie ma sensu wybierać kopułki z ekranowaniem jeżeli jako nisko-średniotonowe zastosujemy ARNy które takiego ekranowania nie posiadają.
A co do ekranowania nie ma sensu wybierać kopułki z ekranowaniem jeżeli jako nisko-średniotonowe zastosujemy ARNy które takiego ekranowania nie posiadają.
Zawsze można dać ARN'a 150-73/8 jeżeli chce się mieć wersje ekranowaną...Oczywiście jeżeli zachodzi taka potrzeba...
Tylko niestety impedancja się zmieni...
No to musze znalezc osobe ktora taka zwrotnice moze zaprojektowac i wogole zechce ja zaprojektowac :wink:
A jeszcze mozecie mi podac gdzie najtaniej moge kupic glosniki? I czy uzywane oplaca sie kupowac?
Zawsze można dać ARN'a 150-73/8 jeżeli chce się mieć wersje ekranowaną...Oczywiście jeżeli zachodzi taka potrzeba...
Tylko niestety impedancja się zmieni...
albo kupić pare magnesów od stxa i samemu zaekranować.
A może lepiej zamiast bawić się w tesle zrobić coś takiego: http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt
??
Głośniki to ~500zł do tego 100zł na zwroty i masz fajne kolumny które grają pare klas lepiej od kolumn Yoshiego.
Jak klient nie jest totalnym melomanem (czy coś w tym stylu) a chce kino optymalnie nie głośbne jak dyska to bierz to. :-) Sub rzuca mięchem niesamowicie... Co oni tam za głośnik wepchali to ja nie wiem...
Czyli mial bym zrobic takie kolumny przy uzyciu tych glosnikow: USHER YS-13225W-XP i USHER UA025-10? A sa gdzies projekty zwrotnic do tych glosnikow? I te kolumny mialy by byc takiej wielkosci: 192x315x280 (szer x wys. x gł. mm? Jesli maja byc takie to wydaja mi sie troche male :razz: Ale chyba wymiary nie isa w parze z jakoscia gry :wink: Pozdrawiam!
Tak na tych głośnikach, schematy zwrot mam ja i jak znajdę chwilkę to wrzuce je do odpowiedniego topic-u.
Wymiary wymiarami ,ale litraż musi się zgadzać. Optymalnie to z 9-10l.
A te glosniki co sa wyzej w linku? co o nich sadzicie?
I mam jeszcze jedna prosbe :razz: Jestem slaby z matmy wiec jak zamienic to 9-10l na wymiary kolumny? :grin:
Jeśli nie jesteś zapalonym DIY`owcem... nie masz zdolności stolarskich i elektro... do tego żadnego doświadczenia w audio... będziesz bardzo zadowolony z tego sprzętu. Sub na serio (nie wiem jak oni to robią) rzuca mięchem. trochę średniego pasma prakuje ale ogólnie gra to przyjemnie i w miarwe głośno.
Nie bijcie mnie tylko ale taka jest prawda że nie każdy czuje powołanie do tworzenia samemu... (albo nie jest świadomy trudu tej zabawy) stąd ten post :-)
A tak poza tym wszystkim polecam każdemu zabawe w DIY! To na serio zajebujcza sprawa. I ta satysfakcja z własnego dzieła :-)
A ja chce poczuc ta satysfakcje wiec od poniedzialku biore sie do roboty :grin:
I jak zwykle jeszcze pytaqnia :wink: Czy ten glosnik wysokotonowy na byc w jakiejs osobnej komorze w tej kolumnie? i jesli zastosuje wymiary takie jakie sa podane w orginalnym projekcie to moge inaczej ustawic glosniki zeby byly pod soba?
[ Dodano: 2007-09-30, 18:44 ]
Jesli zrobie glosniki pod soba i automatycznie br nizej to br bedzie musial miec inne wymiary czy takie same?
Pozdrawiam!
Skomentuj