Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw głośnikowy Tonsil ZG30C114

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw głośnikowy Tonsil ZG30C114

Witam
    Na wstępie jako że jest to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać serdecznie ze wszytkimi.
    Posiadam dwie kolumny głośnikowe Tonsil ZG30C114 4ohm. Kolumna posiada dwa glośniki: niskotonowy 30W 4ohm i i wysokotonowy 80W 8ohm.
    Kolumny zakupiłem z uszkodzonymi zawiesiami membran glośników niskotonowych. W trakcie ich wymiany zauwazyłem że w jednej kolumnie był zamontowany głośnik niskotonowy 8ohm.
    I w tym momencie zaczyna się mój problem. Ponieważ nowe głośniki tonsila nie są drogie wiec planuje zakup nowej pary i nie wiem czy kupic 4 czy 8ohmowe. Kolumny podłączone są do amplitunera unitra AT9100 który jest stworzony do współpracy z 8ohmowymi glosnikami. I ze względu na wzmacniacz chciałbym kupić 8ohmowe.
    Jednak czy jezeli zmienie impedancje glośnika niskotonowego to nie popsuje charakterystyki akustycznej zestawu?
    Nie posiadam zadnej wiedzy nt. budowy takich zestawów ale napewno są jakieś zależności.

Tak więc co radzicie? Kupić 4ohmowe i uważać z regulacją głośności czy 8ohmowe i cieszyć się lepsza współpracą ze wzmacniaczem?

Pozdrawiam

w tych zestawach zwrotnica ogranicza sie jedynie do konda na wysokiego wiec nie musisz sie martwic o zwrotnice. ch-ka tych klumn tez niejest najlepsza wiec jezeli dasz inne glosniki to roznica w brzmieniu niepowinna byc zbyt wielka
    tak wiec spokojnie dawaj 8ohm
    no chyba ze masz wiecej kasy na nowe kolumny??

Skomentuj

Tego zestawu uzywam jako glosniki do komputera :) wiec nie chce kupować nowych kolumn.
      W jednaj kolumnie mam gdn 20/30 4ohm a w drugiej 8 i chcialbym wreszcie zrobic z tym porządek, bo jak narazie wspomagam się regulacją balance.
      Na tabliczce kolumny mam ZG30C114 4Ohm i nie mam pojecia co oryginalnie tam w środku siedziało. Wydaje mi się że taz glosnikiem 8ohm ladniej gra

Skomentuj

Czaruję...
      X