Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Gdn 20/100/3 - Rozmowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Gdn 20/100/3 - Rozmowa

Otóż niedawno w ofercie protonsil pojawił sie ww. przetwornik. Nie jest to nowość, jednak wcześniej nie był oferowany w sprzedaży. Biorąc pod uwagę jaką popularnością cieszy sie model 20/80 2, wpadłem na pomysł iż przydałby sie wątek w którym osoby które miały już styczność z tym głośnikiem mogły sie podzielić swoimi opiniami/wrażeniami na jego temat.
    Póki co z suchych parametrów można wyciągnąć kilka wniosków (chodź nie koniecznie trafnych). Otóż pierwsze co mi sie rzuciło w oczy to dość wysoki mms=29g...jak na 20-stke z papierową membraną to dość wysoka wartość. Dalej stosunkowo niska wartość BL, która jednak jak sie okazuje wynika z tego że ma 4 ohm-ową cewke (idzie sie domyślać że gdyby była ona 8 ohmowa wartość iloczynu indukcji osiągała by wyższą wartość niż w modelu 20/80 2). I nawiązując do tej cewki ma ona mniejszą średnice i jest niższa niż w 20/80...hmmm, nie wiem jak oni w takim wypadku wyczarowali te dodatkowe waty :P Rezonans jest wyższy bo wynosi 35 hz, jednak już Qtasy wyglądają lepiej niż w bratnim modelu, tak samo vas jest niższy.
    Podsumowując, wydaje mi sie że bedzie naprawdę dobrą bazą do budowy całkiem niezłego 3-way (chodź to też tylko przypuszczenia :) )

Teraz może niech sie wypowiedzą osoby które miały z nim bezpośrednią styczność i mogą co nieco powiedzieć o jego brzmieniu czy osiąganych zejściach.

Pozdrawiam

rzeczywiście MMS o 4gramy większy od np: 25/80

przewiduje, że w ciągu 3 miesięcy ktoś będzie robił sprzęt na tym głośniku dla stestowania.

Skomentuj

A nikt jeszcze nie miał z nim kontaktu?? Bo niestety ludzie są niechętni do kupownia w ciemno...

Skomentuj

bardzo możliwe że w najbliższym czasie kupie sobie parkę :)

Skomentuj

Ja miałem robić na nim subwoofer, ale cena bodajże 140zł z przesyłką nieco mnie odstraszyła... Tym bardziej że głośnik jest niesprawdzony

Skomentuj

220zł za parkę z wysyłką ;]
            u mnie będzie dołem w 3way-ach, nie wiem tylko czy w tych, czy w następnych, ale z pewnością go sprawdzę.

Skomentuj

Na AS mozna było pomacać oba i wiadomo było od razu skąd róznica mms. 20/80/2 ma w powrównaniu do 20/100 zupełnie szmatławą membrane. Powinno to wyjść głosnikowi na zdrowie bo w końcu generacja basu gumowatą membraną do najlepszych nie należy .

Skomentuj

wyższość celulozy nad polipropylenem :)
                No właśnie - można było pomacać, ale niestety nie bardzo posłuchać :P

Skomentuj

Szkoda, że ten głośnik nie pojawił się w sprzedaży 4 miesiące wcześniej kiedy to składałem suba bo zamiast 20/80/2 wziąłbym pewnie 20/100.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                    zamiast 20/80/2 wziąłbym pewnie 20/100.
                    i bys sie mocno rozczarowal...
                    piszcie pelne nazwy bo nie dodanie ostatniej cyferi zmienia glosnik w zupelnie inny!!

Skomentuj

Pawel S., dlaczego Twoim zdaniem mocno bym się rozczarował? Oczywiście miałem na myśli GDN 20/100/3.

Skomentuj

hmmmm jak już rozbrzmiał temat o głosnikach Tonsila GDN 20/100/x to powiedzcie mi cos wiecej o GDN20/100/1 DC jest to głosnik 2 cewkowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                          Pawel S., dlaczego Twoim zdaniem mocno bym się rozczarował? Oczywiście miałem na myśli GDN 20/100/3.
                          dlatego bo miałęś na myśli 20 100 3 , a napisałeś 20 100 ...
                          hmmmm jak już rozbrzmiał temat o głosnikach Tonsila GDN 20/100/x to powiedzcie mi cos wiecej o GDN20/100/1 DC jest to głosnik 2 cewkowy.
                          a miał go wogóle ktoś ? czy to kolejny prototyp :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero Zobacz posta
                            dlatego bo miałęś na myśli 20 100 3 , a napisałeś 20 100 ...
                            a miał go wogóle ktoś ? czy to kolejny prototyp :P
                            Miał.

Skomentuj

Może ktoś już może wypowiedzieć się obszerniej na temat tego głośnika? Interesuje mnie jak wypada na tle 25/100/1 ? Lub na 8" MCX od STX?

Skomentuj

Hmmm 4 R 100W może by jakiegoś suba do domu na tym ukręcić ?
                                Granat by mógł się trochę postarać xd

Skomentuj

Czaruję...
                                X