Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer dziwne brzęczenie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer dziwne brzęczenie.

Witam,

Mam już złożonego suba na GDN 20/80/2 w budzie 35L i strojone na 37Hz rurą o średnicy 6,7cm.

Narazie jest to sub paswny bo dopiero odkładam na wzmaka, jednak podłaćzałem go już do wzmaków stero odcinając go zwrotnicą i filtrami w tychze wzmakach.

Gra nawet, jednak jedna rzecz mnie niepokoi i nie wiem za bardzo co to może być, mianowicie przy głośniejszym graniu słychać z niego jakby brzęczenie które brzmi jak rezonujący kawałek plastiku. Jak słucham to mam wrażenie że to membrana wytwarza taki dźwięk. Brzęczenie owo ustaje jednak po zatkaniu ręką otworu BR.

Czy mogą to być owe "świsty" powietrza spowodowane zbyt wąskim otworem BR? zaznacze, że w żadnym wypadku nie brzmi to jak świsty.

szczelnosc obudowy?

między głośnikiem a płytą ( jak przykręcałeś głośnik do płyty ) powinieneś dać coś co uszczelni.

BR nie jest napewno za wąski.
    a jaką długość jego masz?

ogółem pewnie chodzi tutaj o szczelnosc obudowy.

Albo obudowa cała wprawiana jest w rezonans jak nie zrobiłeś wzmocnień... porób testy, nie wiem, podgłos na maxa i połóż się na tym subwooferze i każ komuś jeszcze ściskać boczne ściany :P to zobaczysz czy to obudowa tak szczela

Skomentuj

tak, raczej na 90% to nieszczelnosc, moze w okolichach BR, moze nie masz idealnego otworu montarzowego i spiernicza pod plastikami?
      moze to tez byc efekt obijania sie linek konektorowych o membrane. odegnij je troche na wszelki wypadek.

Skomentuj

Ja kiedyś miałem taki sam problem z głośnikiem tesli i okazało się że były to wyprowadzenia cewki biegnące do konektorów...
        Podczas umiarkowanego słuchania wszystko było ok ale gdy tylko zrobiłem głośniej "druciki" uderzały o membranę i było to wyraźnie słyszalne przez otwór BR...
        Aż w końcu wpadłem na pomysł i zeby nie zwiększać zbytnio masy membrany podkleiłem w miejscu uderzania wyprowadzeń o membranę kawałeczki piankowej uszczelki do okien i to pomogło w 100 %...
        Nie wiem czy u Ciebie przyczyna jest taka sama ale zawsze możesz spróbować tak zrobić...
        Uszczelkę zawsze można odkleić (jest samoprzylepna)...

Skomentuj

heh, no dobra z racji tego ze ustaje po zatkaniu pewnie będe kombinowł z jakąś wiekszą rurką. ale z ta nieszczelnoscia... sprobuje dac pod głośnik uszczelkę bo jest szansa ze tamtędy spiernicza mi powietrze choc wydaje mi sie że w takim przypadku po zatkaniu otworu brzeczalo by tak samo albo jeszcze bardziej . podklejanie drucikow... na to bym chyba nie wpadł i wyprobuje jak nie pomoże uszczelka i wiekszy BR.

dzieki za pomysły bede walczyl

Skomentuj

zobacz jak jest na polaczeniu br z obudowa, u mnie kiedys spod br uciekalo powietrze, zalej klejem czy sylikonem.

Skomentuj

"Brzęczenie owo ustaje jednak po zatkaniu ręką otworu BR."

99% druty... a dlaczego? bo gdy zatykasz otwor BR to membrana ma mniejsze wychylenie. Wykrec glosnik z obudowy i sprawdz "na sucho",jesli to nie to,to zostaje tylko nieszczelnosc jak koledzy wyzej pisali.

Skomentuj

no i sprawdzilem, to głośnik tak pierdzi i są to chyba właśnie druty bo tak poza tym wydaje sie bez zarzutu. Rozumiem, że nie jest to standardowa przypadłość i powinienem wymienić jeśli nie chce podklejac zadnych gumek czy pianek, czy jest na to może jakas prosta rada?

Skomentuj

wklej kawalek gabki

Skomentuj

czasami wystarczy umodelowac

Skomentuj

ja bym wyjął głośnik s prawdził to bez obudowy.
                      Wtedy będzie 100% pewność.

Skomentuj

No widzisz. Ja (jesli chodzi o te sprawy) poradzilem sobie w ten sposob: bierzesz lutownice,podgrzewasz kabel przy "terminalu" glosnika i naciągasz go... oczywiscie nie do konca,tylko tak pare "mm" zeby wychylajaca sie membrana "pociągając" za druty nie porwała sie przy nitach (w zaleznosci jaki glosnik),musi być przeciesz jakiś luz.

Skomentuj

A niby w Tonsilu sprawdzają każdy głośnik pod względem mechanicznym i akustycznym. Też mam ten głośnik i narazie gra bez problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                            A niby w Tonsilu sprawdzają każdy głośnik pod względem mechanicznym i akustycznym
                            raczej go odpalaja na chwile i sprawdzaja czy gra. przeciez trudno by bylo zeby kazdy glosnik wsadzali do budy i testowali przez pare godzin.

Skomentuj

Pawel S., no tak zgadza się, ale jak kabelki są od początku źle ułożone to tym bardziej we freeair powinno coś stukać.

Skomentuj

Takero, to głośnik bo go wyciagałem i sprawdzałem na sucho, że tak powiem.

No więc co do metod, jesli mam głośnik obklejac gabka to wole go reklamowac i niech mi go wymienia. Jesli zas chodzi o lutowanie, pomysl w sumie dobry ale nie chcial bym stracic gwaracji przez taka operacje. Choc zstanowie sie bo faktycznie te przewody jakies takie dlugasne sie wydaja, moze je jakos naciagne inaczej, a jak sie nie uda to niech sie martwi serwis.
                                Pozdro

[ Dodano: 2007-10-09, 20:09 ]
                                No i idac za rada maeiana przelutowalem troki laczace membrane z "zaciskami" i jest gitarra:)

Skomentuj

Zamieszczone przez rosiu82
                                  ...i jest gitarra:)
                                  No to gites :smile:

A co do tego serwisu... oni pewnie by zrobili to samo :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                  X