Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na GDN 30/120/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na GDN 30/120/1

witam, jako że właśnie wprowadzam sie do większego pokoiku i w końcu mam dużo miejsca dla siebie postanowiłem złożyć suba, po dłuuuuugich poszukiwaniach, czytaniu opinii i własnych rozmyślaniach wybór padł właśnie na GDN 30/120/1, powód - banalny mogę go tanio dostać
    po kilku dniowych zmaganiach z winisd i męczeniu PawłaS wyszło mi że powinien dobrze zagrać w budzie 70l, strojony br 10cm średnicy i 19cm długości na 35Hz

ten głośnik nadaje się w ogóle na suba do domu? ma grać przy komputerze i będzie odtwarzał głównie mp3 i pomagał kolumienkom przy oglądaniu filmów, pokoik 17m˛, będzie zasilany mostkiem tda7294

prosze o opinie zarówno na temat tego głośnika jak i tego co mi wyszło w winisd

liczę na czyjeś zainteresowanie - nie poradzę sobie sam :)

a może lepiej było by zainwestować w jakiegoś stx'a 30cm? tylko z tego co sie naczytałem są one strasznie "watorzerne" i potrzebny by był do nich spory wzmacniacz

TDA to pryszcz dla tego głośnika, chłopaki z elektrody pakują w tego GDN'a 250w rms.

Skomentuj

nie chcę nim burzyć ścian tylko kulturalnie słuchać muzyki czy oglądać tv, babcie będę miał za ścianą wiec estrady z pokoju nie będe robił

Skomentuj

ale tu nie chodzi o glosnosc tylko o kontrole i jakosc wzmaka. TDA kompletnie sie do tego nienadaje!!

Skomentuj

ja bym mu dał większy litraż

[ Dodano: 2007-10-08, 22:54 ]
          aha

rozmawiałem z projektantem tego głośnika o mówił że mozę on wytrzymać coś koło 180W, ale napisali że 120W bo coś tam coś tam.

Skomentuj

Nie pamietam kto, ale ktoś pakował w zeusy (tam są dwie sztuki gdn) 510 watt, tak więc głośnik ma potencjał Daj mu jeszcze tak z 10 litrów a tunel zostaw taki sam (spadnie nieco strojenie).

Skomentuj

przypomniałem sobie... 230W wytrzyma ten GDN

ale nie napisali tego w specyfikacji bo troche dziwnie by wyglądał taki głośnik o mocy 230W. Ludzie by myśleli że jakas przesada, szajs, podruba.

[ Dodano: 2007-10-09, 17:00 ]
              Zamieszczone przez Shiver
              Daj mu jeszcze tak z 10 litrów a tunel zostaw taki sam (spadnie nieco strojenie).
              ja nawet o +20L bym się pokusił, a najlepiej zrobić testy w 3 budach.

[ Dodano: 2007-10-09, 17:11 ]
              oczywisćie TDA się tutaj absolutnie nienadaje

Skomentuj

Wy sie tutaj rozpisujecie +/- 5litrów i TDA / nie-TDA, (pomijając, ze to scalak, wiec syf :P) a nie zwracacie uwagi, ze na BR 10cm to się zaświszczysz na amen. Do tego przetwornika tylko i wyłącznie BR szczelinowy! Albo 2x10cm, ale to raczej nie wyrobisz sie z długością.

Co do napędu - odsłuch robiłem pod Holtonem 200, ale jak wiadomo głosnik jest 8R, wiec przy moim napięciu (+/- 64V) oddawał jakoś 120W i robił masakrę. Nie wiem jak można podłączać pod niego 230W, przecież przy 120W już ma niezłe odchyły :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                  na BR 10cm to się zaświszczysz na amen
                  napewno?? jakos robilem suby na glosnikach z duzym skokiem i 10cm wystarczalo. moze w swoim tunel masz za blisko scianki??
                  a swoja droga to b-r szczelinowy jest tanszy :P

Skomentuj

Różne osoby rozpisują się tu na temat mocy, kto ile jakim kolumnom czy głośnikom wat zapodał, a to nie takie proste jak mogłoby się zdawać.
                    Rozpisywanie się czy ten tonsil wytrzyma 180, 230 czy może 250w jest bez sensu bo jakby się postarać to wytrzyma i 500w - kwestia jaki sygnał i na jak długo podamy. Odróżnijmy testy mocy na muzyce od takich na sinusach. Ktoś napędzał zeusy 510 watami (ciekawe skąd ta dokładnośc co do 10w ;] ) - a co to za osiągnięcie ? :P W wakacje starałem się spalić elipse parunasto cm prosto z lanosa za pomocą 300w panelu Irka puszczonego pełnym pasmem i poddać się nie chciała - oczywiście test na muzyce - Korn - Another brick in the wall, 300w dokładnie - clip migał.

Skomentuj

a czym sie rozni "moc"(czyli to co moga :P ) scalakow od trnaow ? bo tego nie rozumiem
                      br szczelinowy - lawo powiedziec, ale jak go policzyc?

Skomentuj

Z mojego doswiadczenia to wzmacniacze na tranzystorach maja lepsza kontrole nad glosnikiem a wiec nie pozwalaja na to zeby membrana potocznie sie mowi "latala jak szmata" inaczej mowiac to jest tak ze jak masz jakies udezenie basu to wzmacniacz na tranzystorach szybciej sciaga membrane do pierwotnego polozenia, to tak moimi slowami i sprawdzilem to porownujac tda 7294 z sc480. A bardziej profesjonalne okreslenie to chyba chodzi o wartosc DF Damping Factor a wiec tlumienie ruchu membrany przez wzmacniacz.
                        To jest tylko moje rozumienie dlaczego scalak gorczy od tranzystorow oczywiscie pomijajac znieksztalcenia i mozliwosci rozwoju tranzystorowca i nikt nie musi sie z tym zgadzac po prostu to sa moje obserwacje.
                        Damiani sadzac po Twiom opisie (szczegolnie ta frezarka) to nie powinienes nawet myslec o tda do tego glosnika i zbudowac cos mocnego z tranzystorow bo nie wierze ze Ci sie nie uda a i trudniej tranzystorowca ujarac raczej :wink:
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

moc to moc i nie ma znaczenia czy jest ze scalakow czy tranzystorow. Dobry glosnik o mocy znamionowej 100W wytrzymuje moc minutowa zedu 300W a sekundowa 400-500W.

BR szczelinowy wcale nie jest lepszy bo akurat kolo ma najmniejszy obwod przy tym samym przekroju no i rure mozna latwo regulowac.

Skomentuj

problem jest też z przewidywalnością długości takiego szczelinowego br.

[ Dodano: 2007-10-09, 20:42 ]
                            Zamieszczone przez irek
                            Dobry glosnik o mocy znamionowej 100W wytrzymuje moc minutowa zedu 300W a sekundowa 400-500W.
                            i to przy sinusie, więc strach pomyśleć co się dzieje przy muzyce :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                              Rozpisywanie się czy ten tonsil wytrzyma 180, 230 czy może 250w jest bez sensu bo jakby się postarać to wytrzyma i 500w - kwestia jaki sygnał i na jak długo podamy. .
                              ja mówiłem o mocy ciągłej, tak jak przy słuchaniu normalnej muzyki, a nie jakieś poszczególne pasma przy wytyczonym czasie...

kogo obchodzi zę głośnik wytrzyma np: przez 1 minute 1000W@40kHz albo wytrzyma 400W@22-30kHz mocy ciągłej. :mad:

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                                br szczelinowy - lawo powiedziec, ale jak go policzyc?
                                liczysz normalnie jak "rurowy" tylko jak juz wyzej napisano i rowniez sam tego doswiadczylem wyliczone strojenie nie do konca zgadza sie z rzeczywistym. mi wychodzilo ok 2-3Hz wyzsze.

w malych obudowach b-r szczelinowy jest latwiejszy do wkomponowania. jednak w tak wielkiej budzie jaka tutaj proponujecie to przeciez spokojnie zmiesci sie rura nawet 120mm

a teraz olewajac kwestie mocy itp to czy ten glosnik wogole dobry jest? ktos sie nim bawil? bo zeusow nie slyszalem...

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                                  Nie wiem jak można podłączać pod niego 230W, przecież przy 120W już ma niezłe odchyły :lol:
                                  ja też nie wiem, ale wierzę w to ( mozę masz drobne podbicie basów, o którym nawet nie wiesz )... bo kto niby wie lepiej od nas co ten głośnik potrafi niż nie jego projektant i konstruktor?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                    ja mówiłem o mocy ciągłej, tak jak przy słuchaniu normalnej muzyki, a nie jakieś poszczególne pasma przy wytyczonym czasie...

kogo obchodzi zę głośnik wytrzyma np: przez 1 minute 1000W@40kHz albo wytrzyma 400W@22-30kHz mocy ciągłej. :mad:
                                    tzn mam rozumieć że pakowałeś w niego sinusa przez 100 godzin non stop ? Bo muzyka ma charakter impulsowy , a nie ciągły.
                                    Nieraz to naprawdę niezłe głupoty potrafisz wypisywać, normalnie tracę wiarę w ludzi...
                                    Pozatym nikt nie mierzy mocy głośników podając im sygnał o częstotliwości jakiej one już w zasadzie nie przetwarzają, to byłoby przecież kompletnie bez sensu, zwykle puszcza się jakiś szum różowy, albo sinusa o określonej f.
                                    "mierzenie" mocy głośnika na muzyce jest o tyle pozbawione wartości merytorycznej że wynik zależy od konkretnego utworu na którym dany "pomiar" się odbywa.

[ Dodano: 2007-10-09, 21:57 ]
                                    ja też nie wiem, ale wierzę w to ( mozę masz drobne podbicie basów, o którym nawet nie wiesz )... bo kto niby wie lepiej od nas co ten głośnik potrafi niż nie jego projektant i konstruktor?
                                    a o pojęciu kontroli slyszał ?

Skomentuj

Panowie ale czuje ze schodzimy z tematu.
                                      A El liero zdazy sie czasem palnac glupote to przemilczmy i jedziemy dalej bo tak to bedzie polowa postow OT i nic z tego nie bedzie :razz:
                                      A wiec moze mial ktos ten glosnik i powie cosik o nim??
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Ja go mam, robiłem wstępne odsłuchy, teraz stoi w piwnicy i czeka na wykończenie. Buda liczona na 75 litrów, dużo wzmocnień, wiec niecałe 70litrów, może mniej. BR szczelinowy (wymiary z pamięci pi razy oko, dla orientacji: 35dłx35szerx2,5cm wys.), policzony w WINISDpro (można zmieniać kształt otworu do liczenia).

Zasilane jak wspomniałem Holton 200W zasilany +/- 64V, filtr z CartoonAudio Sub4. Wstępnie nie kręciłem potencjometru dalej niż na 1/2, bo już zdrowo głośnik latał, poza tym bas był wiodącą częścią pasma, LM4780 i monitorki "nie nadążały" i słuchało się... dziwnie. Brak dokładnych odsłuchów, kombinacji ustawień w pokoju itp., pierwsze wrażenie pozytywne, reszta jak go skończę z zewnątrz...

P.S. Przygotuj się, że trzeba zrobić naprawdę kawał solidnej budy, ja nie jestem w stanie wnieść suba z piwnicy do pokoju bez pomocy drugiej osoby

Skomentuj

Czaruję...
                                        X