Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z kompensacją BS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z kompensacją BS

Witam

Czy dla zachowania kompensacji BS wystarczy zachować szerokość przedniej ścianki z pierwotnego projektu, czy konieczne jest dokladnie odtworzenie jej wymiarów?

Chciałbym zrobić ścięcia powyżej linii tweetera a'la gotycki łuk i nie wiem czy nie wpłynie to zbyt mocno na brzmienie.

Link do projektu:
    http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

PS. Ceny Seas'ów w Polinku lekko potaniały:)

wszystkie wymiary przedniej plyty musza byc takie same jak w projekcie na ktorym sie wzorujesz. mozesz za to spokojnie zmieniac sobie glebokosc i nie wplynie to wogole na charakterystyke

Skomentuj

pewne zmiany mogą być, mozesz to sobie zasymulować programem edge , jednak sa to zmiany majace mały wpływ na calość.

Skomentuj

A takie wysunięcie części ścianki jak tu:
        http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt
        zda egamin??

Skomentuj

mor den siur, zrozum ze jesli zmienisz ksztalt obudowy to musisz zmienic tez filtry !! i wysuniecie przedniej scianki o 2 cm nic nie da.

z tego tez powodu podstawki pod kolumny musza byc przezroczyste akustycznie , czyli miec jaknajmniejsza szerokosc nogi.

Skomentuj

ale z 2 strony czy zmiana szerokosci o 1cm bedzie slyszalna skoro niemasz porownania??;>

Skomentuj

Nie wyraziłem się dość precyzyjnie - ten link podałem jako przykład. Zamierzam dużo mocniejsze "wyeksponowanie" ścianki z projektu który zamierzam powtórzyć. Wymiary przedniej ścianki byłyby dokładnie odtworzone - czy ścianki boczne wpływają na dźwięk tak bardzo by było to do uchwycenia??
              Właśnie poczytałem dyskusję o kablach na audiostereo i ... rozumiecie sami
              analogie ( przynajmniej mi ) nasuwają się dość wyraźnie

Skomentuj

Czaruję...
              X