Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe do pokoju 26m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe do pokoju 26m2

Witam. Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem kupna kolumn podłogowych ale na szczęście natknąłem się na ten serwis (swoją drogą wspaniała robota) i pomyślałem, że... przecież mogę je zrobić sam:) Oczywiście bez Waszej pomocy nie mam się za co zabierać. Ale do rzeczy. Fakty:
    -budżet około 1000PLN
    -pokój 26m2
    -muzyka: jazz, acidjazz (muzyka przestrzenna)
    -wzmacniacz: Technics SU-V570 (niestety na razie tak zostanie)
    Chodzi mi o dobór głośników i skrzyń. Resztę na pewno znajdę w serwisie.
    Dziękuję.

Zamieszczone przez bocz
    -muzyka: jazz, acidjazz (muzyka przestrzenna)
    no - dobra muza

Oparłbym się na jakimś gotowym projekcie, np http://akustyk.com.pl/projekty/HX16.html .
    Prosty, mieści się w budżecie , znany - można go polecić bez wahania :)
    Za 1000zł ciężko będzie coś lepszego złożyć.

Skomentuj

Dziękuję za propozycję. Przyjrzę się temu i odezwę w najbliższym czasie.

[ Dodano: 2007-10-17, 19:15 ]
      Super. Pasuje mi to. Zamawiam głośniki. Jak skompletuję wszystko co trzeba oczywiście zamieszczę fotorelację z mojej pracy. Czy jest jakaś preferowana grubość płyty MDF do takiego projektu??Np 15mm?? Pozdrawiam.

Skomentuj

Z reguły wszyscy dają 18mm bo to taka "pospolita grubość" chociaż ja mam 16mm i jest ok

Skomentuj

16 czy 18 - nie ma większego znaczenia, istotne są głównie wzmocnienia wewnętrzne.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
            Z reguły wszyscy dają 18mm bo to taka "pospolita grubość"
            akurat MDF wystepuje w grubosci 19mm a potem 22....

tak jak pisze takero, mozesz dac 15-16mm i kilka wzmocnien w srodku - efekt taki sam a obudowa lzejsza
            z drugiej strony MDF 19mm na obudowy do HX16 kosztowaly mnie 40zl wiec niewiem czemu oszczedzac na cienszym (trudniej sie sklada)

Skomentuj

Na jednej ze stron stolarskich znalazłem 18mm MDF ale decyduję się na 19mm tak jak zrobił to Pawel S. Myślę, że większa waga może być tu akurat zaletą. Nie zamierzam ich nosić Bóg wie gdzie. Czeka na nie wspaniałe miejsce gdzie nikomu nie będą przeszkadzały.

[ Dodano: 2007-10-20, 13:18 ]
              Jedna rzecz mnie jeszcze nurtuje. Kolumny mają docelowo stać na murowanej półce 38cm nad podłogą. Zastanawiam się czy może mieć to znaczący wpływ na dźwięk. W sumie same głaśniki będą wtedy dość wysoko. Mam już płytę a w przyszłym tygodniu dostanę głośniki:) Nie mogę się doczekać.

Skomentuj

Czaruję...
              X