Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tonsil gdn 16/15 - parametry

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tonsil gdn 16/15 - parametry

Mam zabytkowy głośnik tonsila z roku ok 1976 - 1977 pisza na nim gdn 16/15 5 wat 15 Ohm i pioneer license. I tu moje pytanko ma może ktoś jego parametry ?

poszukaj na stronce tonsila, tam chyba widziałem GDN 16/15. Pozdro

Skomentuj

na pewno go tam nie ma juz go nie produkuja zostaje go tylko pomierzyc

Skomentuj

moza napisac do tonsila lub poszukac starych katalogow tonsila....

Skomentuj

pisalem kiedys i te glosniki i odpisano mi ze wtedy nie mierzono jeszcze tych paramentrow i nie ma ich

Skomentuj

GDN16/15
            fr=45Hz fg=7000Hz
            obudowa zamknięta 8-12 l

Skomentuj

Witam,
              Jeśli, mam nadzieję to pomoże, to: GDN16/15; moc 15W; impedancja 4ohm; fs 45Hz; fg 7kHz; efektywność 93dB; dane uzupełniające i uwagi: ZC - obudowa zamknięta 12l; niskotonowy; podstawowy głośnik do zespołów głośnikowych do użytku domowego.
              Źródło: "Głośniki i zespoły głośnikowe", A. Witort, WKŁ 1976, tablica D3.1, str. 320.
              Autor powołuje się na źródło, firmę Tonsil. Jest realne, że wówczas producent wykonywał także na specjalne zamówienia wersje tego głośnika o innych impedancjach (8, 15 ohm). Innych danych oprócz wyżej podanych niestety nie posiadam. Jeśli głośnik ten jest w pełni sprawny, aktualnie parametry należałoby pomierzyć. Minęło prawie trzydzieści lat (może pomyśleć o oddaniu do muzeum techniki).
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

głośnik jest sprawny zawieszenie górnie nie jest wykonane z pianki ani gumy nie wiem co to jest za materiał membrana też jest ładna ten głośnik leżał u mnie na strychu jakieś 10 lat

Skomentuj

ten glosnik gra lepiej niz duza wiekszosc alfredow

Skomentuj

Tylko basu to on wogule nie wytworzy.Mam pare sztuk 16/15 i owszem średnice mają bardzo fajną ale basem to to sie nie szczyci co przy 16,5 alphardach wypada cienko.

Skomentuj

Ale ja i tak uwazam ze GDN 16/15 gra fajnie!! Ludziska.... ile wy basu wymagacie z takiej starej konstrukcji i to jeszcze z tylko 16 cm membraną!!!!??? :)
                      pozdro!!

Skomentuj

Rzeczywiście fajnie grały te głośniki ale miały za delikatne zawieszenie i dlatego zakończyły u mnie żywot, chociaż dzięki temu całkiem nisko schodziły. Zamiast nich dosakonale się sprawdza GDN 16/30, są wytrzymalsze i mają niezłe zawieszenie. Były w wersji 4 i 8 omów, teraz już tylko zostały 8-omowe (tak wynika z cennika Tonsila). Uzupełnione o GDW 9/15/6 8ohm albo GDW 9/60 (15ohm) (gładsza charakterystyka) i przy podziale na ok. 3.5- kHz nadaje się do małych monitorków w sam raz.

Skomentuj

Czaruję...
                        X