Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Audiomega czy składane STX'a????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny Audiomega czy składane STX'a????

Witam.Mam mały problem,nie moge sie zdecydować czy lepiej kupić kolumny Audiomega 500 czy złożyć kolumny na głośnikach STX'a.I jak wymierzyć wielkość obudowy bassreflex trójdrożnej na głośniki:
    2x32cm-300W,średnio:18cm-150W i 2 wysokotonowe po 200W.Czy może zrobić taką samą jak w tych BRX'ach???Pozdrawiam

to już wolałbym stxy, audiomega to jak sama nazwa wskazuje mega szit :)

Czym chcesz napędzać te kolumny ?
    Jakie pomieszczenie maja nagłośnić ?

Skomentuj

zacznijmy od pytania ile masz na to kasy??

Skomentuj

Mam wzmacniacz WEGA 2x90W(ale planuje wymiane).Mój fundusz wynosi 1200zł.Jaki jest wzór na obliczenie wymiarów kolumny trójdrożnej????

Skomentuj

niech ktos ladnie kolege uswiadomi bo ja jakos wyjatkowo cierpliwosci niemam...

Skomentuj

Zamieszczone przez rumak_2006
            Jaki jest wzór na obliczenie wymiarów kolumny trójdrożnej????
            - taki sam jak na dwie drogi a*b*h :P

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
              rumak_2006, przysiądź i zacznij od początku, zanim cokolwiek napiszesz, o cokolwiek zapytasz odwiedź stronę główną, a w szczególności artykuły po prawej: http://diyaudio.pl/portal.php
              jeśli nadal będziesz miał jakieś wątpliwości:
              http://diyaudio.pl/search.php
              i dopiero jak tam nie znajdziesz odpowiedzi na nie, pisz na forum.
              Takero

Skomentuj

Czyli jednak nie dowiem sie jak to obliczyć:/
                Szukałem wszędzie i nie moge znaleźdź tych wzorów:)

Skomentuj

Ech. dlaczego 2 razy 32 cm ?, to da niezbyt dobry bas , może i ten najgłębszy będzie silny ale kontrola i wyższe rejestry będą niepełnosprawne.
                  Pamiętej że najpierw muisz zapewnić dobrze odtworzone pasmo 60-18000hz a później możesz rozszeżać pasmo w dół, a tak zrobisz dwa subwoofery i wcale ładnie grać to nie będzie.

Na początek to 2 razy 16-18cm na bas, wybierz dobre głośniki i na 99% cię zadowoli, a subwoofer zostaw do kina.

na 2*30 cm wcale nie będzie lepszy/głośniejszy bas :!: , chyba że ten od 50hz w doł a tego jest mało w muzyce.

Skomentuj

Czyli jednak nie dowiem sie jak to obliczyć:/
                    Wzór podał Ci pan_pawel, a żeby złożyć dobrą zwrotnicę to składasz sprzęt pomiarowy i na podstawie pomiarów dobierasz elementy.
                    No i wszystko jasne :)

Skomentuj

Obudowę liczysz pod głośnik niskotonowy. Jeśli średniak jest konstrukcją otwartą to powinien mieć też własną komorę. Na wysoki też może być... a wzór który podał pan_paweł to wzór na objętość prostopadłościanu jakbyś nie wiedział...

Skomentuj

a wymagana pojemnosc obudowy dla danego glosnika obliczysz programem winisd do ktorego tutoriala znajdziesz na stronie glownej

Skomentuj

Dzieki za pomoc bo krótko mówiąc jestem zielony w tych tematach:/Jak a dlaczego na głośnikach 32 bedzie źle grało??To na jakich mam zrobić żeby bass był bardzo mocy,głęboki ale nie zamulony???I objętość się oblicza tylko na basowe???Czyli jak mam na 1 głośnik,np:45l to mnoże to razy 2???I czy osobno zrobic komory dla głośników wysoko i średniotonowych??Pozdro

[ Dodano: 2007-10-18, 19:13 ]
                          A jeżeli obliczyłem strojenie głośnika basowego i wyszło mi ok.34Hz to musze pomnożyć to razy 2???(2 głoś. basowe w kolumnie).

Skomentuj

To na jakich mam zrobić żeby bass był bardzo mocy,głęboki ale nie zamulony???
                            alesz oczywiscie ze mozesz uzyc takiego glosnika. jednak najtanszy przyzwoitej jakosc to ok 220zl

I objętość się oblicza tylko na basowe???
                            tak. na sredniaki daje sie mala skrzynke zamknieta - np 2-5litrow

jak mam na 1 głośnik,np:45l to mnoże to razy 2???
                            brawo
                            A jeżeli obliczyłem strojenie głośnika basowego i wyszło mi ok.34Hz to musze pomnożyć to razy 2???(2 głoś. basowe w kolumnie).
                            przeciez w tym programie na poczatku mozesz wybrac ze masz 2 glosniki

Skomentuj

W tym programie strojenie wyszło mi troche małe:25,22Hz.Czy takie strojenie jest dobre czy nie??

[ Dodano: 2007-10-19, 08:28 ]
                              W tym programie strojenie mi wyszło trochę małe bo 25,22Hz.CZy to jest dobre strojenie czy nie??

Skomentuj

Tym co Ci wyszło się nie sugeruj. Popatrz też na chrakterystykę impulsową.

Skomentuj

Wyszło mi 33.75Hz a co to jest ta charakterystyka??? :smile:

[ Dodano: 2007-10-19, 10:21 ]
                                  Ta kreska na tym wykresie??

Skomentuj

charakterystyka impulsowa też jest nie miarodajna :)
                                    kierować się trzeba zdrowym rozsądkiem , a strojenie najlepiej dobierać w oparciu o pomiary impedancji, promieniowania portu i/lub poprzez odsluchy.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X