Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przetworniki do monitorków... ale nie chce tanich.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przetworniki do monitorków... ale nie chce tanich.

Witajcie,
    Sprawa jest taka. Mieszkam w pokoju jakieś 10m^2 (tak mniej więcej) i potrzebuje zrobić sobie monitorki.... raczej dobre niż tanie. Chodzi mi przede wszystkim o powalającą przestrzeń i wyraźnie, klarowne brzmienie. Kolumny, co za tym idzie to i głośniki również przydały by się małe (mid-bas tak do 15 - 16 cm średnicy). Monitory oczywiście dwu drożne. Chciałbym to zasilić symasymem. Monitorki miały by współpracować z subem na GDN 20/80/2. Proszę tylko mi nie proponować tesli ani stx-ów.
    Ile na to kasy... hm. to jak zwykle dylemacik, ale myśle, że na głośniki 300 zł można by dać. Moge dać nawet i 400 pod warunkiem, że głośniki są naprawde tego warte. Ja tam hi end-u nie chce. Ale lubie dobre hi-fi. Myślałem o sds-ach lub hds-ach, ale sie nie orientuje za bardzo w tych wszystkich głośnikach. Mam nadzeję, że coś doradzicie.
    Pozdrawiam.

http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

[ Dodano: 2007-10-21, 19:17 ]
    http://www.highfidelity.pl/artykuly/0710/nexton.html

Skomentuj

zdecydowanie ushery z tych dwóch :)
      stxy są fajne , ale raczej na małe podłogówki, w 8-9 litrach mało dołu jest nieco.

Skomentuj

A co myślicie o tym głośniczku. Nadał by się na takie monitorki??

[ Dodano: 2007-10-22, 09:48 ]
        Pisze post pod postem, bo nie moge edytować poprzedniego.

A co myślicie o tych tonsilach:
        http://allegro.pl/item256882719__ton...nie_nowe_.html
        http://allegro.pl/item256882724__ton...nie_nowe_.html

Są tańsze, a wydją się grać dobrze. Ekstra zejścia nie potrzebuje, bo będzie subwoofer. Potrzebuje przestrzeń i wyraźny dźwięk.

[ Dodano: 2007-10-22, 09:52 ]
        Będą również potrzebować mniejsze obudowy, a te powyższe są stosunkowo duże (ok. 20L).

Skomentuj

Zobacz na mój podpis. :mrgreen:
          Polecam.

Skomentuj

A ja bym zaproponował coś takiego :
            http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

Kolumny nie mają może za dużo basu ale jeśli chodzi o czystość i szczegółowość dźwięku to jest coś pięknego. Wymagają dosyć szerokiego rozstawienia. Przestrzeń jest niesamowita, bardzo ładnie rysują scenę - czasem zapominam że jestem w pokoju.

Koszt przetworników + zwrotnica ok 1000zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez mirro---
              m. to jak zwykle dylemacik, ale myśle, że na głośniki 300 zł można by dać. Moge dać nawet i 400 pod warunkiem, że głośniki są naprawde tego warte.

Skomentuj

Z tego wszystkiego to chyba bede próbował skopiować Totem Mite.

Skomentuj

o ile 13 40 2 czy co tam siedziało bym zostawil to wysokiego wziąłbym innego zdecydowanie.

Skomentuj

Z tego wszystkiego to chyba bede próbował skopiować Totem Mite.
                    chyba dobry wybór (cena/jakość) a jeśli coś droższego i lubisz metalowce to AL130. Jest niezły :). Na górze mam Ke25sc jest jeszcze lepszy :) ale drogie toto, może jakiś Seas też by się sprawdził...

Skomentuj

kamillos a mógłbyś wstawić zwtornice z tymi głośnikami co masz. Też myśałem o innym wysokotonowcu niż Tonsil. Choć z drugiej strony na audiostereo piszą, że nie ma co kombinować z wysokotonówką i najlepiej zastosować 10/80/7

A tak swoją drogą to AL130 kosztuje ok. 250zł/szt. Jak na mój budżet to troche drogawo. Ale wszelkie propozycje mile widzane. Jeszcze nie wziąłem wypłaty więc przynajmniej do końca miesiąca nic nie kupie.

Skomentuj

Choć z drugiej strony na audiostereo piszą, że nie ma co kombinować z wysokotonówką i najlepiej zastosować 10/80/7
                        niewiem dlaczego skoro tonsil niema chyba zadnej dobrej wysokotonowki mimo tego ze ceny sa zblizone do vify...
                        ja bym dolozyl 20-30zl i bral vife
                        tylko gorzej bedzie ze zwrotnica :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          ja bym dolozyl 20-30zl i bral vife
                          tylko gorzej bedzie ze zwrotnica :???:
                          10/80/7 kosztuje 50zł. Dokładając 20- 30 mamy 70 - 80zł... jeszcze nie widziałem vife'ek w takiej cenie. Mógłbyś podać jakieś linki, bo tyle to bym mógł dać.

Ze zwrotnicą jest taki problem, że trzeba zrobić pomiary i ją po prostu zaprojektować. Możliwe, że da się to przeskoczyć.

Skomentuj

to już wolałbym wysokotonowego AX-a.

Skomentuj

10/80/7 kosztuje 50zł
                              a tego to nie wiedzialem. myslalem ze to jakis drozszy model. skoro tak to ja bym o nim wogole nie myslal.

zgodze sie z takero i bym zaryzykowal AXa

a co do zwrotnicy to albo dasz kolumny komus do pomierzenia albo kopiujesz gotowa konstrukcje. ja bym poczekal na zwrotnice pod same AXy

Skomentuj

Paweł S - ale zainteresowałeś mnie tą vifą. Powiedz o jaki model dokładnie Ci chodzi. Może i ten STX wygląda ciekawie (parametry), ale nie ma dwóch zdań. Vifa to Vifa!!!

Skomentuj

dowolna vifa to zupelnie inna bajka niz te tanie glosniki. najbardziej oplacalne wysokotonowki to PJ i dopiero te vify
                                  sluchalem D27 i mam teraz XT19. mam jeszcze XT25 ale niepodlaczone.
                                  najprosciej powiem tak - niemam do czego sie przyczepic

Skomentuj

A co myślisz o tej Vifce: http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=115 tyle że w wersji 8ohm.
                                    kosztuje "zaledwie" 120 zł. Byłaby godna współpracować z 13/40/2

Skomentuj

osobiscie DXa nie slyszalem wiec o wypowiedz poprosze takero
                                      ale z opini wynika ze jest nieco ostrzejszy ale za to mozna go nisko ciac

Skomentuj

dx to taki xt z kopułką :) Tańszy, gra jasno, detalicznie, nie jest przesadnie łągodny, potrafi nieco ostro - jak na mój gust ostro :) zagrać , porównywanie do tonsila jakiegokolwiek nie ma sensu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X