Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy projekt :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy projekt :D

Witam wszystkich
    Mam taką prośbę dla Was
    Jestem posiadaczem "Alfreda" hw 1800 (bez komentarzy typu wywal sprzedaj jak nie możesz pomóc to nie pomagaj)
    Głośnik ma 18cali i 125 W rms 4 Ω wzmak ma 125 W więc chyba starczy tylko jest problem z kastą ;/
    Czy ktoś zrobił coś z nim tak żeby "grało" Mam możliwość zrobienia samemu kolumny z dowolnego materiału (byle nie za drogiego) Tylko czy ktoś mógłby sie pochwalić swoją konstrukcja lub zaproponować jakiś projekt wiem że to trochę nie na miejscu ale absolutnie nie znam sie na obliczaniu objętości strojeniu itp Chciałbym żeby było w miarę głośno i nisko :]
    Jeśli ktoś jest w stanie pomoc to proszę :wink:

Mogę jeszcze dorzucić głośnik wysoko i średnio tonowy

Czekam z nadzieją na pomoc

nie rozumiem czego ty w zasadzie od nas oczekujesz? mamy ci zaprojektowac obudowe? a paramety glosnika gdzie?

zadnych zestawow glosnikowych nie zrobisz z tego glosnika bop on sie nadaje co najwyzej na bylejakiego suba. pozatym widze ze producent nie podaje parametru Vas a bez tego obudowy sie nie da zaprojektowac. inna sprawa jest z wiarygodnoscia parametrow podawanych przez producenta.

wiec zanim ktokolwiec cos tu zacznie projektowac to musisz poznac prawdziwe parametry glosnika! czyli komus dac do pomiarow albo samemu zrobic zestaw pomiarowy.

i tak jak mowilem, tylko do suba, nic innego

Skomentuj

A jakie parametry są potrzebne (pisałem że sie na tym nie znam) I jak zrobić zestaw pomiarowy lub gdzie szukać kogoś co się tego podejmie :???:

Skomentuj

qts,fs,vas. Tego mogłeś się dowiedzieć z artów na stronie głównej akurat :)

Najlepszym wyjściem będzie sprzedaż głośnika, za tym żeby go zostawić nie przemawia dosłownie nic...
        A na allegro możliwe że pójdzie za kasę za którą będzie można kupić coś konkretniejszego.
        Zamieszczone przez guma2101
        8cali i 125 W rms 4 Ω
        śmiech na sali, tak jakby jednego zera brakowało :)

Skomentuj

Napisałem ze 18 cali ale jak już proponujesz sprzedaż to co kupie w cenie mojego Alfreda ??
          :evil:

[ Dodano: 2007-10-22, 17:59 ]
          qts - 0.46
          fs - 27 hz
          vas 324 l tylko że ten parametr jest dla wersji 8 Ohm zmienia to coś ?

Skomentuj

Jeżeli parametry są realne to na oko 160l@40hz.

Ps. Faktycznie jak na 18 cali to moc jest śmieszna...

Skomentuj

qts 1
              fs 39hz
              vas 1000

te moje są tak samo wiarygodne jak Twoje :)

kupiłbym jakąś 12 zamiast tego, choćby 30 200 4 ae lub nawet 30 300 3AP.

Skomentuj

Powiedzmy że sie zastanawiam nad sprzedażą ;] Bo widzę że nie podarujecie :p Tylko nie chce głośnika poniżej 15" ;/ i w miarę dużej skuteczności doradźcie kto ma coś takiego chciałbym tak "duży" subik z miękkim i głębokim basem :razz:

Tak poza tematem może coś tego typu
                http://www.audiosklep.pl/...mer-p-1541.html
                nada sie do suba ??

[ Dodano: 2007-10-22, 18:57 ]
                Da rade coś takiego zrobić - suba głośnikiem 15-18" na głośnika mam jakieś 300 zł. Tak bym był z niego zadowolony ? :evil:

Skomentuj

W tej cenie 15 cali to chyba tylko stx...albo czaj na allegro np. używanych eminence kappa15 LF.

Skomentuj

guma2101, jezeli niemasz paru k PLNow to daj sobie spokoj z glosnikami wiekszymi niz 12"
                    jezeli chcesz duzo basu to zrob tube "dj bolo" (czy cos podobnego - niepamietam nazwy) kolega to zrobil i z tego jest znacznie wiecej basu niz z tego bydlaka co masz teraz

Skomentuj

Paweł S. A ja spotkałem sie z opiniami że TDB właśnie nie jest do końca udana. Mógłbyś ją z czymś porównać?? :>

Skomentuj

niewiem czy jest udana bo pierwszy raz wtedy slyszalem tube. porownujac do b-r to dzwiek jest potezniejszy i dalej sie niesie ale troche w inny sposob. wyraznie slychac jak biegnie fala - kolejno drżą szyby w dzwiach.
                        sluchalem krotko i na slabym wzmaku wiec moze znowu kolege odwiedze bo zdobyl mocniejszy wzmak

Skomentuj

czekac na BSW 154 (niedawno byl do kupienia) i zaaplikowac w tube umberto/tomaszo ...naprawde bedziesz zdziwiony^^

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                            zaaplikowac w tube umberto/tomaszo
                            Tylko trzeba mieć jeszcze jej projekt :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                              Tylko trzeba mieć jeszcze jej projekt
                              umberto opublikowal wystarczajaco duzo informacji (zdjec, wymiarow itp) ze spokojnie przy odrobinie zapalu sam sobie ja rozrysujesz.
                              niby jak zdobylem projekt tuby na ARZ?? :P

Skomentuj

No w sumie racja-dla chcącego nic trudnego. Jakby sie uprzeć to mozna samemu projekt machnąć w hornrespie...

Ps. Tak btw. Jak sie sprawują tubki na arzetkach?? ;>

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                  Ps. Tak btw. Jak sie sprawują tubki na arzetkach?? ;>
                                  przez vify niemam czasu na nie :/
                                  jedna zbudowalem i nawet niemam czasu zeby ja wygrzac

Skomentuj

guma2101, 15 cali kupic można, tylko trzeba mieć czym je zasilić, masz czym ?
                                    Jakiego masz wzmaka ?

Skomentuj

Końcówkę mocy sharpa ma miec 2 x 125 w przy 8 ohm i tą moc ma ;] a tak btw to ja chce zrobić suba nie wiem jeszcze czy z tego alfreda hw 1800 czy pomyśleć nad jakimś głośnikiem 15" lub 18" który sie nada do suba i jeszcze jedno ma ktoś jakieś wiarygodne parametry tego hw 1800 on ma 4 ohm ale nie moge znaleść nigdzie vas :sad:

Skomentuj

Pewnie masz system 7700...fakt mocy to on może i ma, ale jakość bardzo przeciętną...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X