Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie o głośniki piezo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie o głośniki piezo

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych (czyt. mających większe doświadczenie niż zerowe) konstruktorów: wyczytałem, że z uwagi na fakt, iż piezoelektryk zachowuje się jak kondensator, nie trzeba go podłączać przez zwrotnicę. Czy to prawda?

A czy można go zastosować w kolumnie estradowej (amatorskiej:)) razem z jakimś głośnikiem szerokopasmowym estradowym, zamiast głośnika wysoko tonowego tubowego? Czy lepiej zmajstrować/zakupić jakąś prostą zwrotnicę i podłączyć normalny wysokotonowy?

Dobry piezak kosztuje tyle że lepiej , taniej i prościej będzie kupić neodymową tubke od stxa :)

Zamieszczone przez Paszkvill
    Mam pytanie do bardziej zaawansowanych (czyt. mających większe doświadczenie niż zerowe) konstruktorów: wyczytałem, że z uwagi na fakt, iż piezoelektryk zachowuje się jak kondensator, nie trzeba go podłączać przez zwrotnicę. Czy to prawda?
    tak, a "ścisza" się go nie przy pomocy rezystora, a kondensatora, o czym wielu zapomina :)
    Piezak filtruje się sam.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      tak, a "ścisza" się go nie przy pomocy rezystora, a kondensatora, o czym wielu zapomina
      Piezak filtruje się sam.
      :shock: dobrze dowiedziec sie czegos nowego :lol:

Skomentuj

Czaruję...
      X