Odradzaliście mi kulumny na najmocniejszych STX'ach więc teraz mam dylemat na czym je zrobić.Chcę mieć mocne i dobre kolumny.Macie jakieś pomysły,piszcie!!!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dobre i mocne kolumny półestradowe
Collapse
X
-
Bo z tego co kojarze to kolega wybral chyba gdn 32-300-x ss i wyliczyl dla niego wielka bude albo poradzono Mu te stxy 42cm :razz:
A ja w piewrszej kolejnosci spojzalbym na wlasnie gdn 30-200-x ae jest chyba juz na tym forum konstrukcja na tym glosniku popelniona chyba przez sound wawe"a tyle ze z innym ukladem magnetycznym a wiec jak bys Go ladnie poprosil to i zwrotka sie znajdzie :wink:
Pozdrawiam!!!
Skomentuj
-
to już któryś temat o kolumnach dla Rumaka ;]
Więc tak, o ile dobrze pamiętam masz 1200zł na kolumny. Zacząłbym od sprzedania wzmaka którego masz aktualnie, dołożenie i kupienie /zrobienie czegoś bo ja wiem , ze 2x200 prawdziwych wat. Wtedy można zacząć myśleć o napędzaniu 12 cali w basie :)
30 200 X AE nadaje się bardziej na subbas niż na nadstawki - średnice ma taką sobie... Ja bym poszedł w eminency i zrobił coś a'la WLM :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rumak_20062xGDN27-300-4,GDM17-150-8,GDW10-200-8AJ????Zamieszczone przez rumak_2006Objętość skrzyni na niskotonowe wynosi 43l a strojenie 43Hz
GDN jest mocny i jakis tam bas produkuje ale nic nadzwyczajnego i w dodatku malo zroznicowany
GDM to kompletna porazka
AJ to najlepszy element z calego zestawu
a co do tego linka co wkleilem to teraz mozna by to zrobic znacznie taniej...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rumak_2006Też mi sie zdawało że 43l to mało ale tak wyliczył mi program.A i tak zrobie obudowe 54l bo musze to jakoś pomieścić:)
54l to za mało na 2 stxy 27 150. Jeden potrzebuje 45l.
Zamieszczone przez rumak_2006A jest może jakaś zwrotka pod ten GDW10-200-8???
Nie ma czegoś takiego jak zwrotnica do jednego głośnika, zwrotnica to zespół filtrów dla całego zespołu głośnikowego których nie można "wycinać" i łączyć z innnymi filtrami z innej zwrotnicy, na zasadzie - filtr do wysokotonowca z tej, dla średniotonowca z tej, a dla niskotonowca z tamtej.
Tak nie można robić.
Skomentuj
-
rumak:
Program policzy za Ciebie, ale nie zrobi za ciebie projektu. Musisz podać mu warunki dla których ma liczyć. Poczytaj najpierw wortal.
Pomysł z dwoma STX'ami 27 nawet mi się podoba i uważam, że ma szanse powodzenia.
Nie wiem do czego mają służyć te kolumny i jakie imprezy chcesz nagłaśniać.
Ale jeśli to maja być studniówki, wesela, czy imprezy integracyjne dla podpitych pracowników, to ja bym wywalił w ogóle średniotonowca. 2 x STX 27 bez zwrotnicy (filtra) i wysokotonwiec AJ za filtrem podawanym na forum (chyba przez SoundWave'a), zdaje się, że nawet z żarówką.
To oczywiście nie będzie nadawało się do słuchania muzyki w domu.
Po kilku graniach zarobisz na lepszy sprzęt i sam zdecydujesz cy będziesz budował, czy kupisz gotowe.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SILNYPomysł z dwoma STX'ami 27 nawet mi się podoba i uważam, że ma szanse powodzenia.
Zamieszczone przez SILNYAle jeśli to maja być studniówki, wesela, czy imprezy integracyjne dla podpitych pracowników, to ja bym wywalił w ogóle średniotonowca. 2 x STX 27 bez zwrotnicy (filtra) i wysokotonwiec AJ za filtrem podawanym na forum (chyba przez SoundWave'a), zdaje się, że nawet z żarówką.
Nie było filtru do AJ z żarówką bo niby po co , to nie głośnik na estrade, a tylko tam się ona przydaje.
Ogólnie pomysł aby wywalić średniaka jest mega beznadziejny, a jeśli robić już jakąś półestrade to lepiej kupić 30 200, wtedy od biedy średniaka może nie być... A do tego SPL wyższy będzie niż nawet z trzech 27 150 :)
Skomentuj
Skomentuj