Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobre i mocne kolumny półestradowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobre i mocne kolumny półestradowe

Odradzaliście mi kulumny na najmocniejszych STX'ach więc teraz mam dylemat na czym je zrobić.Chcę mieć mocne i dobre kolumny.Macie jakieś pomysły,piszcie!!!

ile kasy, jaki wzmak, do czego Ci one, jakie pomieszczenie...

Skomentuj

Co masz na myśli pisząc: "półestradowe"?
      Do czego to ma służyć i ile masz na to kasy?
      Jeśli ma być tanio to nie wiem kto i dla czego odradzał Ci STX?
      Może wybrałeś złe modele głośników i to Ci odradzali, ale STX ma fajne głośniki do tanich estradówek.

Skomentuj

Bo z tego co kojarze to kolega wybral chyba gdn 32-300-x ss i wyliczyl dla niego wielka bude albo poradzono Mu te stxy 42cm :razz:
        A ja w piewrszej kolejnosci spojzalbym na wlasnie gdn 30-200-x ae jest chyba juz na tym forum konstrukcja na tym glosniku popelniona chyba przez sound wawe"a tyle ze z innym ukladem magnetycznym a wiec jak bys Go ladnie poprosil to i zwrotka sie znajdzie :wink:
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

to już któryś temat o kolumnach dla Rumaka ;]
          Więc tak, o ile dobrze pamiętam masz 1200zł na kolumny. Zacząłbym od sprzedania wzmaka którego masz aktualnie, dołożenie i kupienie /zrobienie czegoś bo ja wiem , ze 2x200 prawdziwych wat. Wtedy można zacząć myśleć o napędzaniu 12 cali w basie :)
          30 200 X AE nadaje się bardziej na subbas niż na nadstawki - średnice ma taką sobie... Ja bym poszedł w eminency i zrobił coś a'la WLM :)

Skomentuj

Za tą kase zrobisz nadstaweczki na jakiś tanich celestionach na dole, i do tego driver'ek seleniuma. Kwestia tylko wzmacniacza, chyba że uciułasz na niego dodatkowe fundusze?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5696 :mrgreen:

Skomentuj

A co myślicie o kolumnach STX:2xGDN27-300-4,GDM17-150-8,GDW10-200-8AJ????
                Objętość skrzyni na niskotonowe wynosi 43l a strojenie 43Hz.Moc wzmacniacza nie gra roli.Piszcie co myślicie.Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez rumak_2006
                  2xGDN27-300-4,GDM17-150-8,GDW10-200-8AJ????
                  Objętość skrzyni na niskotonowe wynosi 43l a strojenie 43Hz
                  43litry na 2 glosniki?? :???: cos chyba niemasz pojecia o podstawach...
                  GDN jest mocny i jakis tam bas produkuje ale nic nadzwyczajnego i w dodatku malo zroznicowany
                  GDM to kompletna porazka
                  AJ to najlepszy element z calego zestawu

a co do tego linka co wkleilem to teraz mozna by to zrobic znacznie taniej...

Skomentuj

A może po prostu kup sobie Tonsil Zeus i tyle...

Skomentuj

Też mi sie zdawało że 43l to mało ale tak wyliczył mi program.A i tak zrobie obudowe 54l bo musze to jakoś pomieścić:)A jest może jakaś zwrotka pod ten GDW10-200-8???
                      Bo nie chce żeby mi sie przepalił a ta uniwersalna od STX'a nie jest jakas wyjatkowa.Pozdro

Skomentuj

ale tak wyliczył mi program
                        program podaje optymalna z matematycznego punktu widzenia opcje ;]
                        reszte musisz sam dostroic

Skomentuj

Też mi sie zdawało że 43l to mało ale tak wyliczył mi program.A i tak zrobie obudowe 54l bo musze to jakoś pomieścić:)
                          najpierw naucz się poslugiwać tym programem i poczytaj zrtykuly na stronie głównej.
                          54l to za mało na 2 stxy 27 150. Jeden potrzebuje 45l.
                          A jest może jakaś zwrotka pod ten GDW10-200-8???
                          jak kuż tyle znaczków wypisałeś to dodatkowe 2 tak żeby nikt nie miał wątpliwości chyba nie zrobiłoby różnicy ? ;]
                          Nie ma czegoś takiego jak zwrotnica do jednego głośnika, zwrotnica to zespół filtrów dla całego zespołu głośnikowego których nie można "wycinać" i łączyć z innnymi filtrami z innej zwrotnicy, na zasadzie - filtr do wysokotonowca z tej, dla średniotonowca z tej, a dla niskotonowca z tamtej.
                          Tak nie można robić.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            Tak nie można robić.
                            mozna ale to da paskudny efekt

Skomentuj

można też wziąc te głośniki i je spalić, tylko po co ?
                              sens tego jest taki sam jak takie przypadkowe łączenie filtrów :)
                              "nie można" w sensie że się nie powinno, a nie że jakieś prawo (moralne) tak stanowi :P

Skomentuj

no chyba ze mamy szerokopasmowca i dajemy tylko filtr na wysokotonowke... ot.

Skomentuj

Jak nie umie posługiwac sie programem???Wpisałem wszystkie dane i dałem tam że 2 głośniki i taki wyszedł mi wyniik.CZytać chyba jeszcze umiem :lol:

Skomentuj

Wpisałem wszystkie dane i dałem tam że 2 głośniki i taki wyszedł mi wyniik.CZytać chyba jeszcze umiem
                                    wyglada na to ze nie. przeciez napisalem wyzej jak to sie robi...

Skomentuj

rumak:
                                      Program policzy za Ciebie, ale nie zrobi za ciebie projektu. Musisz podać mu warunki dla których ma liczyć. Poczytaj najpierw wortal.
                                      Pomysł z dwoma STX'ami 27 nawet mi się podoba i uważam, że ma szanse powodzenia.
                                      Nie wiem do czego mają służyć te kolumny i jakie imprezy chcesz nagłaśniać.
                                      Ale jeśli to maja być studniówki, wesela, czy imprezy integracyjne dla podpitych pracowników, to ja bym wywalił w ogóle średniotonowca. 2 x STX 27 bez zwrotnicy (filtra) i wysokotonwiec AJ za filtrem podawanym na forum (chyba przez SoundWave'a), zdaje się, że nawet z żarówką.
                                      To oczywiście nie będzie nadawało się do słuchania muzyki w domu.
                                      Po kilku graniach zarobisz na lepszy sprzęt i sam zdecydujesz cy będziesz budował, czy kupisz gotowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez SILNY
                                        Pomysł z dwoma STX'ami 27 nawet mi się podoba i uważam, że ma szanse powodzenia.
                                        tak tak , tyle że do napędzenia dwóch takich nie ma co podchodzić bez 250w wzmaka z wysokim DF... Inaczej zamiast basu będziesz miał ciągłe stukanie.
                                        Zamieszczone przez SILNY
                                        Ale jeśli to maja być studniówki, wesela, czy imprezy integracyjne dla podpitych pracowników, to ja bym wywalił w ogóle średniotonowca. 2 x STX 27 bez zwrotnicy (filtra) i wysokotonwiec AJ za filtrem podawanym na forum (chyba przez SoundWave'a), zdaje się, że nawet z żarówką.
                                        Szkoda że wtedy będziesz miał dziure na pare oktaw - kompletny brak średnicy , wokali , ogólnie mega tragedia.
                                        Nie było filtru do AJ z żarówką bo niby po co , to nie głośnik na estrade, a tylko tam się ona przydaje.
                                        Ogólnie pomysł aby wywalić średniaka jest mega beznadziejny, a jeśli robić już jakąś półestrade to lepiej kupić 30 200, wtedy od biedy średniaka może nie być... A do tego SPL wyższy będzie niż nawet z trzech 27 150 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X