Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alphard CW802CX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alphard CW802CX

Witam....

Dostalem glosnik Alphard CW802CX 8'' ( 20cm ) oczywiscie wiem ze to nie rewelacja . Ale postanowilem z nudow zrobic sobie subwooferek do swojej mini wiezy , skrzynka ma byc bass reflex ( nie wiem do jakiej jest przeznaczony ) . Mialem sobie kupic ARN 226 07 bo rozmawialem na forum i powiedziano mi ze w miare gra jak na tani glosnik . No ale od darmowego w kieszeni nie boli . A wiec przejde do szczegulow , wiem ze sie wylicza skrzynie w programie i wiem ze podane parametry przez firme alphard na jej stronie to sa z kosmisu . Ale sciagnolem bazy danych z tego forum i wyszlo mi cos takiego :
    zakladka DRIVER :
    - num of drives 1
    - normal
    - added mass to cone 0,0 g
    zakladka BOX
    - volume 425,00 l
    - tuning freq 17,87 Hz
    zakladka VENTS
    - number 1
    - vent diameter 10,20 cm
    - vent length 10,55 cm
    - cross area 81,7cm2
    zakladka PLOT
    - temperature 20,00 st C
    - relative humidity 30,0000 %
    - air pressure 101325,0 Pa
    - sound velocity 343,68 m/s
    zakladka SIGNAL
    signal source
    - power 1,0W
    - series resistance 0,100 ohm
    listening pleace
    - distance 1,000 m

Jak dobrze zrozumialem to skrzynia ma miec z tych obliczen 425 litrow w bass reflex ?? Jak ogulnie szukalem i czytalem to mniej wiecej chyba powinna wynosci cos okolo 30-35 litrow tylko nie wiem czy to sa wymiary wewnetrzne czy zewnetrzne . Nie jestem znawca WinISD no ale jakos z opisem sie udalo tylko z obudowa zamnieta wyszlo ze ma miec 40 litrow ale nie wiem czy t tez dobrze . Czy moglby mi ktos napisac czy bedzie dobra obudowa bass reflex i ile ma litrow ona miec prawidlowo czy lepsza bedzie zamknieta ??? Znalazlem jeszcze takie dane :
    krótkie info: Woofer 8" 20cm z membraną wykonaną z polypropylenu na miękkim zawieszeniu. Magnes wzmocniony, wentylowany
    sug cena det: 70,00 PLN
    Moc [ Waty Max ] 200 W
    Moc [RMS] 100 W
    SPL [dB] 85 dB
    Impedancja [ohm] 4 ohm
    Pasmo przenoszenia [Hz] 33-4000 Hz
    Materiał membrany Polipropylen
    Zawieszenie górne Gumowe
    Kosz Stalowy
    Rozmiar głośnika [cale/mm] 8" / 200 mm
    Średnica membrany 130 mm
    Głębokość montażowa 123 mm
    Średnica cewki [cale / mm] 1,5" / 40 mm
    Karkas cewki Aluminium
    X-max [mm] 4,7 mm
    Magnes [mm] 100 mm x 40 mm
    Fs [Hz] 46 Hz
    Qts 0,86
    Vas [L] 10 l
    Re [Ohm] 3,6 ohm
    Le (1kHz) [mH] 0,99 mH
    BL 4,6 N/A
    Sd 142 cm2
    Qms 2,32
    Qes 1,38
    Mms [g] 27,4 g
    Cms [mm/N] 0,42 mm.N

Ten głośnik ma kosmiczne qts i wogóle nie nadaje się do br - zdecydowanie.
    Tylko i wyłącznie closed, raczej nie więcej niż 30-35litrów.
    Winisd podaje oczywiście objętość wewnętrzną :)
    Czym chcesz go napędzać ?

Skomentuj

Wiesz ile to jest 425l? Ten głośnik nie wytrzymał by kilku wat... Z tego co patrze on kosztuje nawet pod 70 zł... Tak więc jedynym rozwiązaniem które bym polecał to sprzedać tego potworka (przestraszyłem się jak zobaczyłem jak on wygląda :lol: ) i kupić ARN-a

Skomentuj

albo tonsila...
        szczerze to nie warto brac sie za ten glosnik bo szkoda kasy na obudowe i wzmacniacz... naprawede, trzeba szanowac swoj czas i pieniadze.

Skomentuj

http://allegro.pl/item258783552_tons..._gw_f_vat.html
          kup to.

Skomentuj

W sumie jak glosnik juz dostales to z nudow zbij jakas bude ok 20litrow i go tam przymocuj. Jak dojdziesz do wzmacniacza to daj znac, kazdy zaczyna od TDA7294 bo najtaniej.
            Jesli chcesz cos dobrego to tak jak koledzy pisza ale to bedzie kosztowalo troche pieniedzy i czasu bo jak ma byc tylko z nudow to wykozystaj to co masz.

Skomentuj

Ja bym stawiał na propozycje ,,mIKI,,ego.
              Niema to jak sprawdzony ,,tonsil,,

Skomentuj

Rozumiem ze tonsil jest dobrym glosnikiem bo mam subwoofer tonsil 200A do kina domowego i jestem z niego zadowolony . Z prywatnych pieniedzy jakbym mogl wydac to max 70-80 zl , wiec raczej za te pieniadze nie kupie glosnika nawet sredniej klasy do subwoofera . A jak juz dostalem tego alpharda to wolalbym kupic od Irka koncowke i zlozyc subwoofer. Nie wystarczyl by na takim glosniku subwoofer do mini wiezy Panasonic SA AK45 ?

Skomentuj

mozna zrobic ale imo nie warto, lepiej nie wypic kilku piw, poczekac troche i zrobic cos porzadnego bo za 50pl roznicy masz 10X lepszy sprzet.
                  naprawde szkoda czasu i pieniedzy inwestowac w alpierda. policz sobie, wzmak obudowa twoja praca wykonczenie... pochlonie kupe kasy a glosnik dupny.

Skomentuj

Ciekawe co siedzi w subie tonsila 200A bo na pewno nie GDN20/80/2 bo to bardzo drogi glosnik i chyba nigdzie go nie stosowali. Osobiscie kupilem kiedys dwa i seidza w nieuzywanych kolumnach, teraz ze wzgledu na cene bym juz go nie kupil bo troche odstaje klasa wykonania.

Skomentuj

Mówię ci sprzedaj tego pierda jest taki kolorowy, ludzie go wezmą :lol: a wtedy ty zainwestujesz w coś normalnego :razz:

Skomentuj

Ale chyba warto najpierw go podlaczyc a potem sprzedac bo bedzie mial chlopak chociaz porownanie.

Skomentuj

Irek - odnosnie subwoofera tonsil tego co ja mam to nie wiem czy to sa glosniki GDN 20/80/02 no ale chyba to sa GDNy i nie sa zle :) mam nadzieje postaram sie dolaczyc zdjecie zebys zobaczyl wiec zamieszczam link do zdjecia :

http://www.sendspace.com/file/ba46kh

[ Dodano: 2007-11-06, 00:41 ]
                          Na poczatku chcialbym was przeprosic za blad wprowadzony przez mojego znajomego i moj . Ten glosnik dostalem w koncu do rak wlasnych ale kolega mowil ze dostane CW802CX, ale powiedzial ze sobie go zostawia a oddal mi Alpharda SW803Z 20cm . Podejrzewam ze wypowiedz o tej firmie sie nie zmieni nigdy : ) no trudno ale za darmo . Czy ten glosnik moze pracowac w obudowie bass-reflex i czy taka obudowa byla by dobra dla tego SW803Z ( mam nadzieje ze bart nie bedzie mial mi za zle ze jego projekt posluzy mi za przyklad ) chodzi mi o obudowe taka jak w tym linku :
                          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10581

Skomentuj

Zamieszczone przez czysiek79
                            nie wiem czy to sa glosniki GDN 20/80/02
                            masz GDN 20/80 a to zupelnie inne glosniki

zamieszczam link do zdjecia
                            zdjecia zamieszczaj tutaj http://imageshack.us/

Alpharda SW803Z 20cm
                            zrob do niego obudowe do samochodu i sprzedaj na allegro. tego glosnika prawie wogole nieslychac!! ma tak niska efektywnosc ze zdecydowanie lepszy bedzie tutaj ARN 150 :lol:

Skomentuj

Tez mam SW803Z, lubie na niego patrzec jak gra, uszy wtedy zaslaniam :)
                              Glosnik dobry dla mniej wymagajacych bo trudno powiedziec zeby gral on po prostu buczy co niektorym moze sie podobac. W kazdym razie nawet w malej obudowie potrafi nisko zabuczec. Parametry wskazuja go do zamknietej choc robilem proby z b-r i jest troche glosniej wiec chyba warto. Glosnik ma 20cm wiec buda ok 20litrow.

Skomentuj

Czaruję...
                              X