Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

buduje monitorki, nie wiem co wziasc, ARN 116 czy ARN 150?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

buduje monitorki, nie wiem co wziasc, ARN 116 czy ARN 150?

witam, buduje monitorki, nie wiem co zastosowac, ARN 116 czy ARN 150? beda to obudowy zamkniete, male, na bas nie zwracam uwagi. co polecacie?? czy ARN 116 jest tak samo dobry jak 150?? czy ma lepsze srednie tony, czy jest szybszy?? pozdrawiam.

116 napewno ma lepsze srednie tony ale czy jest szybszy to raczej nie. Glosnik o srednicy 15 cm napewno bedzie szybki. Po drugie slyszalem ta wieksza tesle i wiem ze bas z nij jest ciekawy jak na takiego malego "mikrusa"

W kazdym razie ja tez jestem ciekawy jak graja te mniejsze tesle..

Skomentuj

mniejsze bez wsparica suba sobie nie poradza chyba ze dasz dwa

Skomentuj

LUKASZ troszeczke nie rozumiem....
        Napisales ze bez suba nie dadza sobie rady chyba ze dasz dwa. Przeciesz sub sluzy do uzupelnienia pasma w najnizszych rejestrach...a z twojej wyowiedzi wnioskuje ze chodzi Ci o efektywnosc..

Napisz jakies sprostowanie bo chyba cos nie tak albo ja zle rozumiem..)

Skomentuj

jak dasz dwa jeszcze w konfiguracji 2,5 drogi pozornie zwiekszysz ilosc basu ktora z takiego mikrusa i tak jest mizerna
          co do efektywnosci zakladam ze autor wie ze glosik ma 83 db i jest cichutki

Skomentuj

witam, panowie. tak, bedzie tam subwoofer, niech one graja od 80hz, to ma byc powazny ladnie grajacy projekt, zaprzeczenie ze cos dobrego jest dopiero na vifach czy innych, tak wiec, nie bedzie bledem a raczej dobrym pomyslem jak zdecyduje sie na te malenstwa??

Skomentuj

Mnie się wydaje, że te głośniczki są interesujące, ale napewno nie będą alternatywą dla takich głośników jak vifa, visaton, scanspeak itp. Jedyna wada to ich niewielka skuteczność. Pozdro

Skomentuj

Re: buduje monitorki, nie wiem co wziasc, ARN 116 czy ARN 15

Zamieszczone przez debauched
                witam, buduje monitorki, nie wiem co zastosowac, ARN 116 czy ARN 150? beda to obudowy zamkniete, male, na bas nie zwracam uwagi. co polecacie?? czy ARN 116 jest tak samo dobry jak 150?? czy ma lepsze srednie tony, czy jest szybszy?? pozdrawiam.
                ARN 150 bendzie lepiej. I napewno nie v obudowoie zamkniente !! - ty glosniki dajou kiepskie wyniki v kdyz niema bassreflexu.

Skomentuj

co rozumiesz przez kiepskie wyniki?? mi nie chodzi o bas!! wazne zeby graly do 80Hz. zeby tworzyly pelna stereofonie.

Skomentuj

Za arn 116 przemawiają : mniejszy rozmiar , lepsza średnica. Głośnik ma bardzo równomierną ch-kę i o wiele łatwiej jest go zaaplikować z każdą kopułką a zwrotnica nie musi mieć wyszukanych filtrów. Podział 5kHz jest bezproblemowy co z arn 150 jest marzeniem.
                    Za 150 przemawia lepszy bas i trochę większa efektywność

ps. Mam dwa prawie nieurzywane arn 116-60/8 (jeden zamontowałem do pomiarów) , mogę odstąpić. Miałem robić monitory ale w sumie już mi są niepotrzebne.

Skomentuj

Zamieszczone przez debauched
                      co rozumiesz przez kiepskie wyniki?? mi nie chodzi o bas!! wazne zeby graly do 80Hz. zeby tworzyly pelna stereofonie.
                      Poprostu ten glosnik nigreaje w obudowie zamknientej zupelne ZADEN bass ! - glosnik jest konstruovany do obudowy bassreflex i tam si spisuje naprawde SUPER !! jak na sriednich tonach tak na nizkich. (8-11 L).
                      Jasne ze mozes ARN 150 uzyt i w obudowie closed, ale ja myszle ze je treba z glosnikow wyzyskac maximum i to bende mozne jen w obudowie bassrefLex.

I zvrotkla na 5 Khz to mojim zdaniem nejeast sczenslive ! to bardzo bardo vysoko na 2-way box,.

ARN 116 jest u nas niepopularny naprawlde nieznam nikoho kto by uzyl tego glosnika.

Skomentuj

I zvrotkla na 5 Khz to mojim zdaniem nejeast sczenslive ! to bardzo bardo vysoko na 2-way box
                        Wysoko ale nie z arn 116. Ten głośnik ma bardzo wyrównaną ch-ke do 10kHz ! Ja na arn 116 z Notch-filter uzyskałem pasmo +-3dB do 18kHz ! Podział 5kHz to jest żaden problem.

Skomentuj

ten glosnik jest w ogole nie stosowany pewnie ze wzgledu na bas. jakia dac zwrotnice?? bedzie gral z arv 104, po pierwszym rzedzie 5kilo??

Skomentuj

Czaruję...
                          X