Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zlece wykonanie zestawu stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zlece wykonanie zestawu stereo

Witam,

Im wiecej czytam tym mniej wiem :)

Generalnie mam 18m kw. ktore chcialbym naglosnic. Slucham glownie muzyki
    elektronicznej i troche popu. Lubie bas raczej szybki i dynamiczny niz targajacy trzewia (myslalem o konstrukcji zamknietej - ma to sens?). Nie bede raczej zestawu krecil do konca skali dB. Czasem mam potrzebe troche glosniej ale to naprawde czasem i naprawde troche.

Problem polega na tym ze stolarz ze mnie zaden - i chociaz pudla to wielka filozofia nie jest, to nie mam gdzie sie rozlozyc z majdanem.
    Kolejny problem - elektronik ze mnie jeszcze gorszy niz stolarz.

Potrzebuje wiec kogos kto doradzilby w sprawie przetwornikow a potem zaprojektowal i wykonal zestaw. Jestem z katowic wiec ktos ze slaska bylby mile widziany.

Sa tu tacy ktorzy paraja wykonstwem na zlecenie?

Sprawa wzmacniacza tez jest otwarta (w sesnie DIY lub zakup czegos firmowego) - niby mam jakis amplituner technicsa ale to jeden z nizszych modeli (SA-EX120, klasa H+) i podejrzeam ze nie wydobedzie z lepszych glosnikow tego co beda potrafily.

Jesli chodzi o kwote jak moge przeznaczyc to jestem wzglednie elastyczny - jak bedzie warto to sie da wiecej (chociaz musze uwzglednic jakis maly zestaw do sypialni)

Bede wdzieczny za sugestie/porady/wskazowki/uwagi.

pozdrawiam,
    patryk

Zamieszczone przez patryk.s
    Jesli chodzi o kwote jak moge przeznaczyc to jestem wzglednie elastyczny - jak bedzie warto to sie da wiecej
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX16.html moze byc?? ok 1000zl + ewentualne wynagrodzenie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX16.html moze byc?? ok 1000zl + ewentualne wynagrodzenie
      A jakies podstawkowe nie wystarcza? Cos w stylu Paradigmow monitor v.5 np.
      Pytam bo nie wiem

p.

Skomentuj

w katowicach napewno jest jakiś sklep z audio domowym i to niejeden, pojedź więc do takiego salonu, posłuchaj i wtedy będziesz mógł powiedzieć czego konkretnie chcesz :)
        To najlepsza metoda.

Skomentuj

A jakies podstawkowe nie wystarcza?
          http://www.highfidelity.pl/artykuly/0710/nexton.html??
          AXy to koszt 2x99 + 2x84zl
          zwrotnica niedlugo bedzie wiec mozna by sie juz skusic...

Skomentuj

http://www.highfidelity.pl/artykuly/0710/nexton.html??
            AXy to koszt 2x99 + 2x84zl
            zwrotnica niedlugo bedzie wiec mozna by sie juz skusic...
            Wygladaja niezle - wystarczy zeby naglosnic 18 m kw?
            Czego mam szukac do napedzenia zestawu? W sensie co byscie polecali?

Skomentuj

dwie 13 w 18mkw ? Zależy do czego, ale co by nie mówić będzie mało.

Skomentuj

Cos w stylu Paradigmow monitor v.5 np.
                ale ktore?? bo jezeli te wieksze to to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8702 jest do sprzedania. a te juz powinny wystarczyc do 18m...

Skomentuj

ale ktore?? bo jezeli te wieksze to to http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8702 jest do sprzedania. a te juz powinny wystarczyc do 18m...
                  np te:
                  http://allegro.pl/item265620206_para...a_raty_0_.html

Na razie wstrzymuje sie z jakimikolwiek decyzjami poniewaz przeprowadzam sie i pokoj ktory chce naglosnic jest juz umeblowany co ogranicza mnie troche jesli chodzi o dobor kolumn (wymiary)

Na pewno beda muslay stac blisko sciany - czy to oznacza ze BR bedzie musial byc z przodu? W tym miejscu znow nasuwa mi sie pytanie czy konstrukcja zamknieta nie bylaby lepszym rozwiazaniem.

pozdrawiam,
                  patryk

Skomentuj

W tym miejscu znow nasuwa mi sie pytanie czy konstrukcja zamknieta nie bylaby lepszym rozwiazaniem.
                    a jakiej muzyki sluchasz?? bo jezeli niepotrzebujesz zbyt wiele basu to moze byc i zamknieta

Skomentuj

a jakiej muzyki sluchasz?? bo jezeli niepotrzebujesz zbyt wiele basu to moze byc i zamknieta
                      jak pisalem na poczatku elektroniczna i pop. Przez elektroniczna rozumiem od Jarre'a do trancow czyli bas by sie czasem jednak przydal. Jak rowniez pisalem nie lubie basu ktory wyrywa mi wlosy z klaty - wole szybki i dynamiczny
                      A moze glosniki zamkniete (moze nawet monitrory) + jakis sub troche pozniej?

patryk

Skomentuj

to juz zdecydowanie wole pozadne monitorki z delikatnym basem ale nisko schodzacym niz dorabianie suba. jakos sub mnie nie przekunuje jezeli chodzi o codzienne sluchanie muzyki. suba mozna dorobic ale ja bym go odpalal wtedy kiedy chce poszalec wiec niezbyt czesto

Skomentuj

Słuchaj, ja posiadam fajne przetworniki (patrz na mój podpis), chcę jes sprzedać gdyż mam inny pomysł na głosniki (zbyt mały pokoik i będe robił na koaksjalach), jeśli byłbyś zainteresowany tymi głosnikami to pisz na PW. Natomiast konstrukcje "firmowe" na tych głośnikach łatwo odnaleźć. Posiadam do nich również projekt zwrotnicy. Paczkę zamówisz u stolarza, głośniki wyślę, zwroty zamówisz w polinku. Pozostanie przykręcić głośniki i zamontować zwrotę.
                          Jako wzmacniacz polecam coś z NAD lub Cambridge Audio. Azurek 540 V2 z pewnością wystarczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                            Słuchaj, ja posiadam fajne przetworniki (patrz na mój podpis), chcę jes sprzedać gdyż mam inny pomysł na głosniki (zbyt mały pokoik i będe robił na koaksjalach), jeśli byłbyś zainteresowany tymi głosnikami to pisz na PW. Natomiast konstrukcje "firmowe" na tych głośnikach łatwo odnaleźć. Posiadam do nich również projekt zwrotnicy. Paczkę zamówisz u stolarza, głośniki wyślę, zwroty zamówisz w polinku. Pozostanie przykręcić głośniki i zamontować zwrotę.
                            Jako wzmacniacz polecam coś z NAD lub Cambridge Audio. Azurek 540 V2 z pewnością wystarczy.
                            ekhem - czuje sie jak ostatnia lama - wyslalem na PW ale mam wiadomosc w folderze "do wyslania" zamiast w "wyslanych". Tak ma byc?

szukam klawisz wyslij i ni ma... HELP :)

[ Dodano: 2007-11-09, 16:27 ]
                            Zamieszczone przez przemo-lukas
                            ekhem - czuje sie jak ostatnia lama - wyslalem na PW ale mam wiadomosc w folderze "do wyslania" zamiast w "wyslanych". Tak ma byc?

szukam klawisz wyslij i ni ma... HELP :)

Skomentuj

http://www.akustyk.com.pl/projekty/CC145RSE.html

góra - revelator
                              dół - najcięższa 18-tka węglowa + membrana bierna

Ceny (za parę):
                              Komplet głośników: 2580
                              Komplet części do zwrotnic: 200
                              Obudowy: 1500

lub

http://www.akustyk.com.pl/projekty/CC135C.html

góra - mały revelator
                              dół - lżejsza 18-tka węglowa o pięknej średnicy

Ceny (za parę):
                              Komplet głośników: 1880

ale do takich kolumn to wzmacniacz koniecznie trzeba będzie zmienić. dla pierwszej opcji musi być naprawdę wydajny.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomant

góra - mały revelator
                                dół - lżejsza 18-tka węglowa o pięknej średnicy

Ceny (za parę):
                                Komplet głośników: 1880

ale do takich kolumn to wzmacniacz koniecznie trzeba będzie zmienić. dla pierwszej opcji musi być naprawdę wydajny.
                                Piekny sprzet ale przekracza moj budzet i to sporo
                                Zwlaszcza ze wzmacniacz tez musze kupic - co bedzie zraczej znacznym wydatkiem

Skomentuj

Czaruję...
                                X