Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Intertechnik IT10S Dobór odpowiedniej skrzyni basowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Intertechnik IT10S Dobór odpowiedniej skrzyni basowej

Witam serdecznie, to jest mój pierwszy post, ale nie chcę zaśmiecać forum, tylko otrzymać fachową poradę. Będę wdzięczny za okazaną pomoc.

Zdanie oklepane, ale proszę przeczytać do końca zanim zaczniecie bluzgać...
    Proszę o pomoc przy wyliczeniu pojemności skrzyni do IT10S
    Głośnik pracował w skrzyni Closed o pojemności ok~26,5L (Wymiary zewnętrzne HxWxD1xD2) 34x48x18x32 MDF18mm, Łącznie ok 28,8L przestrzeń skrzyni -głośnik.
    Dane wzięte z Kalkulator objętości skrzyni

Niestety skrzynia była potrzebna właścicielowi, więc musiałem zacząć szperać w poszukiwaniu odpowiedniego "domku" dla tego przetwornika.

Chodziło mi po głowie wiele koncepcji jak go zagospodarować, chciałem go wykorzystać w sysytemie BR, ale doszedłem do wniosku, że mogę sobie z tym nie poradzić, więc chyba pozostanę przy wersji CLOSED:/..

Szukając znalazłem katalog Intertechnik z tym głośnikiem, oraz przykładowymi skrzyniami do całej linii przetworników NOVA IT.
    .KATALOG INTERTECHNIK SERIA IT - POLECAM!!
    W katalogu sa pokazane dedykowane skrzynie dla tych głośników, ale ku mojemu zaskoczeniu dla IT10S jest tylko skrzynia COMBO!! - tutaj pojawił się problem..

Głośnik jest jeden. Rozważałem kilka możliwości rozwiązania problemu:
    1- podzielić/2 długość podstawy dedykowanej skrzyni IT10S Combo-Closed aby otrzymać przestrzeń dla jednego przetwornika... Wychodzi ok~25,33L-głośnik=~23,80L
    2- zbudować skrzynię wg. wymiarów jakie były tamtej skrzyni (chociaż osobiście byłbym za punktem nr.1)
    3- ew. znaleźć kompromis między dedykowaną closed MDS IT12 ~45l, a tą combo dla IT10s...

Tutaj moje pytania.. Podstawowa sprawa..

Jaką byście mi polecili zabudowę tego przetwornika?.. Jeżeli ktoś miał doczynienia z tym głośnikiem proszę o podanie konfiguracji skrzyni(BR, CL) oraz efekt końcowy(wrażenia i sugestie).
    Wasze wypowiedzi pomogą mi zdecydować jak go zagospodarować..
    Kolejna sprawa, to co myślicie o moich pomysłach związanych z projektem skrzyni..

Pozdrawiam i liczę na wasze sugestie.. Pozdrawiam! Piotr.

Zamieszczone przez zwyczajny
    proszę przeczytać do końca zanim zaczniecie bluzgać...
    po pierwszej czesci pogratuluje za to ze cos poszukales...
    no to teraz "bluzgam: :P

Intertechnik IT10S
    a przypadkiem nie MDS10S??
    W katalogu sa pokazane dedykowane skrzynie dla tych głośników, ale ku mojemu zaskoczeniu dla IT10S jest tylko skrzynia COMBO!! - tutaj pojawił się problem..
    niewiem w czym problem. masz podane parametry glosnika, sciagasz winisd, wpisujesz parametry glosnika i sobie symulujesz

Skomentuj

Niech będzie.. poprawiam się.. INTERTECHNIK NOVA MDS10s!!:).

Symulacja pokazuje jedynie tyle, że dla skrzyni zamkniętej 21,5 litrów, a dla br 43...
      To nie rozwiązuje moich wątpliwości.. Co poradzisz mistrzu:).

Skomentuj

Piękny przetwornik,domyślam się że do auta.Tylko BR,chyba że reszta systemu wysmakowana.I wymaga pomiarów i konkret dopasowywania.
        A jeśli jednak hi-end...samemu nie da rady...Cierpliwość,pomiary,symulacje,ale ten głośnik jest tego wart.

Skomentuj

Bieżesz tą podwójną skrzynke, długość (w sumie to szerokość) dzielisz na dwa, dodajesz grubość płyty (zapewne 18 mm) i masz gotowy projekt :)

Skomentuj

Umberto. To mi zasadziłeś "gwoździa".. Już byłem zdecydowany zbudować skrzynię zamkniętą 21 litrów, a ty rozpaliłeś iskierke nadziei, że jest szansa stworenia BR :twisted:
            Tylko BR,chyba że reszta systemu wysmakowana.I wymaga pomiarów i konkret dopasowywania.
            Wg. ciebie tylko BR??
            Reszta systemu jest w fazie początkowej i skompletowanie docelowego przedniego zestawu głośników może zająć mi nawet 5 miesiecy,więc póki co chciałem nacieszyć się tym dźwiękiem.. Czyli wg. ciebie tylko BR??

A dodając coś od siebie, to jeżeli mam coś zrobić, to chce mieć z tego satysfakcję i staram się zrobić to jak nalepiej.. dlatego tak zależy mi na odpowiedznim zagospodarowniu tego głośnika :mad:

Shiver. Płyta będzie 25mm.. będzie to drewno.. a tak jak mówisz przy podzieleniu podstawy na pół całkowita wewnętrzna objętość wynosi 34,91L...
            WinISD pokazuje jako optymalną pojemność skrzyni zamkniętej 21L, więc jest tutaj taki rozstrzał, że nie wiem co myśleć:).. chyba jednak skłonił bym się przy budowie zamkniętej do tego 21L...

Teraz tylko zobacyzłem światło w tunelu, że może udać sie stworzyć konkretną produkcję BR..

Umberto.. Prowadź.

Skomentuj

Na Twoim miejscu zamiast rozmyślać się co wybrać zainwestowałbym pare dyszek w OBI na 2-3 budy do tego głośnika, posłuchałbym i wtedy podjąłbym decyzje.

Skomentuj

wewnętrzna objętość wynosi 34,91L...
                WinISD pokazuje jako optymalną pojemność skrzyni zamkniętej 21L,
                kolejna osoba ktora nie czytala tutoriala do konca...
                to co wyskakuje po wybraniu glosnika to niejest wynik koncowy!! musisz sie nim pobawic!!

i popieram takero, zrob zamknieta i b-r i zobacz ktora ci bardziej pasuje

Skomentuj

Paweł, nie musisz mnie co krok krytykować :wink:
                  Czyli będzie trzeba zrobić skrzynię zamkniętą na początek wg. wymiarów tej w któej siedział dotychczas, później przy przypływie funduszu pomyśleć o BR... Nie moge sobie pozwolić na 2 konstrukcje, ponieważ mam przed sobą wygłuszenie bagażnika, a pieniądze na drugą skrzynię wolę przeznaczyć w maty...

Widzę, że temat sie chyba zatrzyma w tym miejscu.. Pozdrawiam. :cry:

Skomentuj

Paweł, nie musisz mnie co krok krytykować
                    alez to niema na celu dobijanie ciebie tylko uswiadamianie bledow...

jezeli niemasz kasy na 2 skrzynki (czyli dodatkowe 30zl) to proponuje sie pobawic dluzej w winisd (tylko najpierw dowiedz sie jak ten program poprawnie obslugiwac)

a masz wogole jakies porownanie co do charakteru brzmienia obudowy zamknietej i b-r?? bo jezeli nie to niestety budowa obu skrzyn bedzie niezbedna...

Skomentuj

jezeli niemasz kasy na 2 skrzynki (czyli dodatkowe 30zl) to proponuje sie pobawic dluzej w winisd (tylko najpierw dowiedz sie jak ten program poprawnie obslugiwac)
                      albo imho lepiej poszukaj w necie sprawdzonych skrzynek pod ten głośnik :)
                      Ja osobiście niestety akurat 10 nie miałem, a żałuje :)
                      Wiem natomiast ze swoich osłuchanych źródeł że właśnie w closed baardzo fajnie się spisuje, ma niewiarygodny wprost dół i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)

Skomentuj

Ja tam nie kumam po co w ogóle tykać winisd skoro producent dał gotowy projekt, a owy program sam w sobie nie jest doskonały i lubi wprowadzać w błąd. Zrób takiego closed'a jak proponuje producent, a jeżeli nie bedzie Ci odpowiadał (w co wątpie) to wtedy kombinuj z b-r

Skomentuj

tak też zrobiłem...... wsyztsko podocinane,ale... nie mam frezarki i robota stanęła:(:(... Ktos zz okolic warszawy może??

Skomentuj

Czaruję...
                          X