Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN-17-80-4-SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN-17-80-4-SC

Co myślicie o subiku na tym głośniczku?
    ---> http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Wprowadziłem sobie dane do WinISD no i niby wyszło, że lepsza będzie obudowa bass reflex. Z symulacji wyszło że powinna mieć 36,26 litra no i strojenie na 35,11 Hz. No i co teraz z tym mam zrobić? to koniec moich wyliczeń? próbować teraz zrobić taką skrzynie?

Jak na moje oko to troche duza ta buda na taki glosnik i strojenie za niskie ale nie symulowalem go w winisd tylko tak mowie mniej wiecej z parametrow, pokaz charakterystyki czestotliwosciowe i impulsowe.
    Zamieszczone przez forever87
    No i co teraz z tym mam zrobić? to koniec moich wyliczeń?
    Nie koniec jeszcze musisz policzyc wymiary plyt na bude :razz:
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

No ok, tylko jak pokazać te charakterystyki? Kto mi napisze jak mam je zrobić, pierwszy raz bawię się tym WinISD no i za bardzo tam nie łapie wszystkiego :)

Skomentuj

http://diyaudio.pl/portal.php?show=21
        http://audiomania.info/articles.php?id=10
        Milej lektury :wink:
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

No chyba to te miały być:) to jak co o tym sądzicie?

Skomentuj

36 litrów to się daje na 8-10 cali, a nie na 17cm niskośredniotonowca.
            Chcesz na nim suba zrobić czy jak ??
            Zamieszczone przez forever87
            No chyba to te miały być:) to jak co o tym sądzicie?
            Sądzimy że wynik f6 poniżej 30hz jest mało realny ;] Niestety nieraz ten program takie bzdury pokazuje - trzeba umieć się nim posługiwać i przede wszystkim interpretować takie cha-ki.

Skomentuj

Tak chce na nim suba zrobić, aby się nauczyć co i jak, wiedzieć na przyszłość na co patrzeć, jakie elementy dobierać i jak do zwrotki, jak wyliczyć z tego wszystkiego optymalne br dla tego głośnika. Jak dojść do tego czy lepsza będzie br czy może zamknięta. Tanim kosztem, dlatego wybrałem badziewny głośnik(badziewny i tani), z nadzieją, że mną pokierujecie i uda mi sie z tego stworzyć jakieś subiątko

Skomentuj

jak nie miałeś wiele kasy to trzeba było czegoś na allegro poszukać , a wpierw zapytać nas o radę czego szukać :)
                Ten głośnik z racji rozmiaru średnio się na suba nadaje.
                Kupiłeś go już?

Skomentuj

bo jezeli nie to w podobnej cenie mozesz kupic np ARN 226 ktory na suba jest juz znacznie lepszy...

Skomentuj

nie no nie kupiłem jeszcze:) tylko, że na stronce z stx sa ich wszystkie dane podane i to dlatego wybrałem tak

Skomentuj

ile dokładnie masz kasy na całą tą zabawę w robienie suba ?
                      masz wzmaka już ?

Skomentuj

Tyle ile będzie trzeba :) chodzi mi głównie o to, że to mój pierwszy sub i nie liczę na to, że będzie jakiś wymiatający, po prostu przez praktykę, małym kosztem chcę zgłębić swoją wiedzę, nigdy nic takiego nie zbudowałem jeszcze :)

Skomentuj

Imho optymalne rozwiązanie to 8 calowy głośnik i wzmacniacz na TDA7294 - prosto , tanio i skutecznie (na początek) :)
                          Np tosnil 20 80 2, albo możnaby zaszaleć i kupić 25 80 1 4R za 60 pare zł - bardzo dobra cena :)

[ Dodano: 2007-11-10, 21:51 ]
                          ew jeśli nie masz kasy możę być też tesla arn226 07 4, tyle że wcale nie jest aż tak tania...

Skomentuj

no tak tylko nie rozumiem co to za szaleństwo skoro tonsil-20-80-2 kosztuje prawie 100 zeta :) a ten 25-80-1-4R jakis 60zł? zaszaleć i kupić większy i tańszy??

Skomentuj

większy = większa buda, tak mniej więcej 2 x większa ;]

Skomentuj

No to ja chce takiego z większą budą nie chce bawić się w upychanie bebechów chce aby było miejsce na wszystko. Ja może napiszę co już mam:

-płyty na budę, mają coś ponad 2,5cm grubości, wiórowe więc się chyba nadają? Lekkie nie są
                                -trafo toroida 2x28V 300W

no i na razie nic więcej nie mam:)

Skomentuj

No to płyty w sam raz, trafo starczy na mostek tadeuszy (albo może coś na tranach, chodź to wyższa szkoła jazdy), teraz tylko kupować głośnik i brać sie do roboty :)

Skomentuj

hehe no myślałem nad wzmakiem 150W na tda7294 w mostku

------> http://allegro.pl/item266272352_konc...94_okazja.html

Nie wydaje się wam to trochę za tanie? Może lepiej samemu zrobić płytkę i kupić elementy? Chyba moje trafo 2x28V 300W pociągnie te dwa TDA w mostku? :)

Tylko teraz jaki głośnik do tego? Jaki filtr? Coś do regulacji basu i może głośności też by się przydało?

Skomentuj

tda w mostku ok, ale nie do 4R głośnika!
                                      Daj sobie spokój narazie z mostkiem i zrób końcówkę wg projektu Irka na jednym tda.
                                      Tam będzie już wszystko - filtry, zasilacz itd.

Skomentuj

No więc tak, zastanawiałem się cały dzień co w końcu z tym wszystkim zrobić. Zobaczyłem sobie ten projekt wzmacniacza Irka i doszedłem do wniosku, że jednak trochę inaczej to zrobię.

Kupuje więc:

- płytkę drukowaną pod TDA7294 ( http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=33270 )
                                        Przy moim trafie 2x28V powinienem osiągnąć jakieś 100W przy głośniku 8ohm i 170W jak podłącze 4ohm dobrze mówię? Więc jaki głośnik będzie lepszy na suba w tym przypadku? 4ohm czy 8ohm?

- płytkę drukowaną pod układ łagodnego załączana transformatora wersja lux ( http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=47802 )
                                        Układzik umieszczę przed swoim toroidkiem

- płytkę drukowaną pod układ aktywnego filtru do subika ( http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=32447)

I od razu pytanko, ponieważ chciałbym wykorzystać możliwość sumowania sygnału stereo tego układu. Więc teraz pytanie. Czy będzie on włączony tak jak tam w opisie pisze w pdf za wzmacniaczem stereofonicznym na którym mam satelitki? Czy może będę mógł sumować przed samą kartą dźwiękową? Nie wiem najlepiej było by jakiś rozgałęźnik mi zrobić co by osobno kabelki szły sobie na wzmacniacz stereo na satelitki i osobno szły się zsumować do tego filtru------->a z filtru do wzmacniacza i na subik

- Kolejnym problemem jest zasilacz, nie wiem jaką płytkę kupić? Gdzieś widziałem ale nie mogę znaleźć, taka fajna była bo miała możliwość wlutowania 4 bezpieczników 2 na plus i 2 na minus za i przed mostkiem

Teraz pytanie o to czy te wszystkie bebechy lepiej wepchnąć do środka suba? Czy może zrobić to w osobnej obudowie a suba zostawić samego w pudle? Które rozwiązanie lepsze?

No i w końcu pytanie, jaki głośnik mi polecacie? i czy lepszy jakiś 4ohm czy 8ohm na tego wzmaka?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X