Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina + amp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kina + amp

Witam serdecznie!! Długo nosiłem się z zakupem kina domowego do 2000zł.. wiem, że to nie wiele, ale w sumie nie chciałem wydawać więcej bo i tak nie zakładałem żeby to był sprzęt na dłużej niż 2 lata. Planowałbym zacząć całą zabawę, bo to jest taka odskocznia od wszelkich stresów, od dobrania głośników. Nie chciałbym kupywać głośników, amplitunera i wszystkiego co jest potrzebne w jednym momencie bo nie czuje takiej potrzeby:-) Najpierwsz chciałbym zrobić ładne obudowy.
    Wymagania od dźwięku to dobra przestrzenność, bez piasku w wysokich tonach, jakiś basik z samych kolumn, oczywiście przyzwoita średnica i nie wygórowane koszty:-) Zestwa miałby być middle end na dłuższy czas. Więc jakie głośniki byście polecili do takiego zestawiku?? :mrgreen: I ewentualnie amplituner, który to napędzi :roll:

Ja bym zaczął od wybrania ampli, a zaraz potem jakieś stereo.
    Jeśli nie masz kasy żeby zrobić to naraz do poczekaj i dozbieraj ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      Ja bym zaczął od wybrania ampli, a zaraz potem jakieś stereo.
      Jeśli nie masz kasy żeby zrobić to naraz do poczekaj i dozbieraj ;]
      Mogę zacząć i od zakupu amplitunera, jednak zależy mi na tym, żeby amplituner dobrać tak, aby napewno odpowiednio napędził mój przyszły zestaw :razz: Dlatego czekam na jakieś propozycje, najlepiej takie do których w necie da radę znaleźć jakąś dobrą zwrotkę :wink: \\

Myślałem, żeby zestaw oprzeć na STX 15-100-8 AX, ale nie wiem czy wszystkie kolumny miałbym wtedy opierać o ten przetwornik i jaką kopułkę do niego dobrać. Chciałbym żeby kopułka mniej więcej dorównywała SPL głośnikowi średnio-niskotonowemu bo jak sam wspominałeś tak by było najlepiej.

Może podam max kwoty, więc:

Amplituner myślę, że do 1200zł, nie musi być ze sklepu, ale musi mieć wszystkie najnowsze dekodery. ( Rozważałem Harmana Kardona AVR 132, ale nie wiem czy to nie ma za mało powera :cool: )
      Głośniki średnio-niskotonowe max 150 PLN jeden.
      Głośniki wysokotonowe max 150 PLN jeden.

Czekam na propozycje:-)

Aha, a jeżeli chodzi o suba to planowałem go oprzeć o SLS,a 10". A może jakaś inna propozycja do tych 250 PLN. Kwota może być minimalnie wyższa. Wzmacniacz, który ma to napędzić będzie miał koło 200W.

Cały zestaw będzie służył głównie do oglądania filmów, ale muzykę pewnie też czasem na tym włącze :mrgreen:

Skomentuj

twoje kryteria spełnia arz 6604 lub 6608 bez piachu i tak dalej , poszukaj konstrukcji na tych głośniczkach, napisz jeszcze jaki metraż mieszkania.

Skomentuj

Zamieszczone przez bolo_senior
          twoje kryteria spełnia arz 6604 lub 6608 bez piachu i tak dalej , poszukaj konstrukcji na tych głośniczkach, napisz jeszcze jaki metraż mieszkania.
          Kiedyś coś o tym głośniku czytałem, ale w sumie nie wiem czy chciałbym kino domowe opierać o głośnik szerokopasmowy.

A jeżeli idzie o amplitunery do interesujący wydał mi się jeszcze Onkyo SR505. Ktoś miał z nim doczynienia??

Skomentuj

ja bym Ci polecił pionka vsx-916 lub yamahe rxv-559

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek1984
              A ze względu na co byś je polecił??

Skomentuj

Monitorki na :
                http://akkus.com.pl/index.php?grupa=...&lang=pl&dh=dt
                +

Skomentuj

A jakaś propozycja na głośnik centralny??

Natomiast fronty może na:

i

Skomentuj

na centrala to samo co na fronty tyle że w ekranowanej wersji.

Ja bym preferował we wszystkich 5 kolumnach te same głośniki,
                    ale z 2 strony wołałbym zacząć od stereo, np takiego:
                    +
                    Tyle żę gorzej będzie z centralem, no chyba że masz TV LCD.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      na centrala to samo co na fronty tyle że w ekranowanej wersji.

Ja bym preferował we wszystkich 5 kolumnach te same głośniki,
                      ale z 2 strony wołałbym zacząć od stereo, np takiego:
                      +
                      Tyle żę gorzej będzie z centralem, no chyba że masz TV LCD.
                      Mam TV LCD JVC 32A70 :mrgreen: A co mi daje to, że mam Lcd'ka?? Ten zestawik wydaje mi się ciekawy, ale co ze zwrotką :roll: ?? Myślicie, że ktoś ewentualnie by pomógł??

I jeszcze pytanko, w centralu zazwyczaj są dwa głośniki nisko-średnio.. jakby miał wyglądać głośnik centralny z jednym głośnikiem i jedną kopułką :lol: ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85
                        A co mi daje to, że mam Lcd'ka??
                        Nie potrzebujesz wtedy ekranowania :)

Skomentuj

I jeszcze pytanko, w centralu zazwyczaj są dwa głośniki nisko-średnio.. jakby miał wyglądać głośnik centralny z jednym głośnikiem i jedną kopułką :lol: ??
                          normalnie, nejlepiej kopułka powyżej niskośrednio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek1984
                            A ze względu na co byś je polecił??
                            dobry stosunek jakość/cena, przyzwoitej jakości końcówki mocy, nie maja tak pogmatwanego menu jak chociażby denon, maja wszystkie obecnie stosowane dekodery dźwięku

Skomentuj

ja jeszcze bym zwrocil uwage alby mial PRE OUT co pozwoli za jakis czas podpiac porzadna koncowke i cieszyc sie stereo)

Skomentuj

vsx-916 ma pre out 5.1 :) i oczywiście wbudowaną końcówkę siedmio kanałową

Skomentuj

skoro masz TV LCD i chcesz zestaw na dluzszy czas to przychylam sie to opcji takero. wtedy sub bedzie zbedny przez dlugi czas a zwrotnice bedziesz mial jedna do wszystkich kolumn
                                  wtedy tylko zrobisz inne obudowy na front, center i satelitki

ale mam jeszcze jedno pytanie: w jakim pomieszczeniu to ma grac?? bo na taki sprzet to juz troche miejsca jest wymagane

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    skoro masz TV LCD i chcesz zestaw na dluzszy czas to przychylam sie to opcji takero. wtedy sub bedzie zbedny przez dlugi czas a zwrotnice bedziesz mial jedna do wszystkich kolumn
                                    wtedy tylko zrobisz inne obudowy na front, center i satelitki

ale mam jeszcze jedno pytanie: w jakim pomieszczeniu to ma grac?? bo na taki sprzet to juz troche miejsca jest wymagane
                                    Obecnie siedze w pokoiku 14m2 :mrgreen: No, ale jak się chajtne to pewnie przeniose się do około 20m2, to będzie za około rok :razz:

Tylko trochę się w sumie waham, czy jest sens tyle wydawać na głośniki. Jak policzyłem ile mnie wyniesie zrobienie tego kina to zacząłem się zastanawiać :wink: Może jednak połączenie stx 15-100-8 ax + vifa xt25 byłaby wystarczająca. Tylko czy zwrotnicą wyrówna się ch-ake??

Skomentuj

No, ale jak się chajtne to pewnie przeniose się do około 20m2, to będzie za około rok
                                      czyli wtedy niebedziesz mial juz prawie zadnych pieniedzy na zbyciu...

Tylko czy zwrotnicą wyrówna się ch-ake??
                                      tak
                                      Może jednak połączenie stx 15-100-8 ax + vifa xt25 byłaby wystarczająca
                                      a kto zwrotnice wykona??
                                      Tylko trochę się w sumie waham, czy jest sens tyle wydawać na głośniki
                                      jezeli niemasz pilniejszych wydatkow to TAK

Skomentuj

Ja też się wahałem czy warto wydać tyle pieniędzy na głośniki i powiem z całą odpowiedzialnością że warto...
                                        Właśnie jestem na etapie budowania kolumn do KD...
                                        Fronty już mam gotowe ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10647 ) i zakupione przetworniki na centra i efektowe...
                                        Projekt zwrotnicy wykonał nie kto inny jak sam IREK ( serdeczne podziękowania i chwała mu za to). Głośnik na suba razem z MB i wzmakiem od IRKA też już jest tylko jest jeden problem a mianowicie brak czasu na złożenie tego wszystkiego w całość...

Nie było łatwo zgromadzić to wszystko zwłaszcza że od lutego jestem "szczęśliwym" posiadaczem żony a od lipca jeszcze i dziecka więc budżet znacznie się zmniejszył (kobiety nie rozumieją naszej pasji jaką jest DIYAUDIO) ale wszystko gromadziłem sukcesywnie i nie żałuje tego ani trochę bo imo lepiej jest stopniowo gromadzić lepsze komponenty i zbudować sobie coś lepszego niż zaoszczędzić i później mieć poczucie niedosytu i myśl że jednak można było trochę dozbierać...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X