Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki średniak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki średniak?

Hej, witajcie audiofile!
    Właśnie zaczęłem budowę kolumn, mam już dobrane ( i zapłacone) 2 głośniki Visaton WSP 26 S, problem tylko w średniaku i może w wysokotonowcu. Na dzisiaj wysokim ma być Visaton G20 SC ale to może się jeszcze zmienić.
    Do meritum: konstrukcję chciałbym oprzeć w większości o projekty "kitów" Visatona: VOX 200 oraz VOX 253. Firma ta przewidziała po 2 średniaki mniejszej mocy ale za to dośc drogie (300-350zł/szt.). I tu prośba do Was, szanowne grono - czy znacie jakiś porządny głośnik średniotonowy o mocy min. 80 W RMS, mogący zastąpić dwa mniejsze. Dodam, że z uwagi na nie przewidywane maskowanie przodu głośnik musi "jako tako" wyglądać.

Z góry dziękuję za pomoc!

Zamieszczone przez los_sandalos
    Hej, witajcie audiofile!
    kto? my? to chyba jakas pomylka...

jako ze jestes nowy to proponuje zapoznac sie z artami na stronie glownej oraz tutaj http://audiomania.info/articles.php?...40c72e9c8b90d9

niemozesz kopiowac jakiegos projektu a nastepnie go dowolnie modyfikowac. zmiana glosnika pociaga za soba zmiany w zwrotnicy...

twoje postepowanie jest pozbawione logiki. zacznijmy wiec od poczatku...

ile masz na calosc pieniedzy?
    jaki masz naped?
    jaki cel chcesz osiagnac?
    jakiej muzyki sluchasz?

Skomentuj

Nie chcę skopiować jakiegoś projektu w całości- nie te cyfry. Podobają mi się skrzynie jakie podałem powyżej, litrażowo mi pasują (70l) a resztę już robię na czuja.

Co do zwrotnicy to wiadomo, dostosuję ją do ostatecznie wybranych przetworników. Z założenia jednak myślę o -18 dB/okt przy wysokim i -12 przy pozostałych. Częstości podziału coś około 200 i 4500 Hz ale to jak już pisałem ustalę na końcu.

ile masz na calosc pieniedzy?
      Zależy ile będzie trzeba ale w granicach rozsądku - na średnie i wysokie chcę przeznaczyć jeszcze max około 400 (niskie już zapłacone), pudła i elementy zwrotnic wiadomo osobno.

jaki masz naped?
      Nie wiem na czym to pójdzie - mam "parę" wzmacniaczy fabrycznych o mocach około 50-80W RMS ale nie wykluczone, że w końcu zbuduję coś własnego - te kolumny mają być na przodzie więc pójdą najprawdopodobniej na tranzystorówce.

jaki cel chcesz osiagnac?
      Należę raczej do ludzi (szczęśliwych) nie obdażonych super słuchem (ale nie mam gumowych uszu) więc trudno mi dokładnie opisać brzmienie jakie chciałbym uzyskać. Na pewno dźwięk ma być bardzo czysty, charakterystyka przenoszenia raczej płaska lub z lekkim podbiciem wysokich. Zestaw jako całość ma być przeznaczony nie tylko do słuchania muzyki ale także jako nagłośnienie typu "kino domowe". Co ważne - pomieszczenie "odsłuchowe" dość duże - największa przekątna około 7,5 - 8 m.

jakiej muzyki sluchasz?
      Jestem zwolennikiem raczej dość spokojnej muzyki - Perfekt, Jacek Kaczmarski(gitara) i podobne klimaty ale lubię czasem bardzo odejść od tego typu muzyki - i to w obie strony - cięższy rok albo wręcz przeciwnie muzyka klasyczna. Do tego jak już pisałem odtwarzanie fonii z TV.

Nie wiem dlaczego ale w pierwszym poscie coś nie działa link do przetwornika basowego jaki zakupiłem: http://www.visaton.de/de/chassis_zub...rchiv/490.html

Skomentuj

Podobają mi się skrzynie jakie podałem powyżej, litrażowo mi pasują (70l) a resztę już robię na czuja.
        a nie lepiej zrobic tak jak trzeba?? ;>

Co do zwrotnicy to wiadomo, dostosuję ją do ostatecznie wybranych przetworników
        czyli umies sie poslugiwac SW oraz masz caly sprzet pomiarowy??

widze ze jednak niemasz doswiadczenia ani niezbednej wiedzy. skoro glosniki juz kupiles to masz 2 wyjscia
        1. poszukasz kogos kto ma sprzet pomiarowy i zbudujesz to co chcesz
        2. zrobisz dobre 2 drogi jakie ci polecimy a te zakupione glosniki sprzedasz lub zrobisz na nich suba

jako zestaw 2 drozny zaproponuje to co ostatnio czesto proponujemy: http://www.akustyk.com.pl/projekty/H16.html
        to zapewni ci dostateczna jakosc zebys (jako osoba nie obdażona super słuchem) niezmienial tego do konca zywota (twojego lub kolumn)

Skomentuj

Przyznaję, że ekspertem w elekroakustyce nie jestem, sprzętu pomiarowego (elektroakustycznego) nie posiadam, co najwyżej podstawowe z branży elektronicznej (generatory, oscylokskopy itp.) ale szczerze mówiąc myślałem, że wielkiej filozofii w zakresie średnich i wysokich częstotliwości nie ma. Jak już napisałem na samym początku ekspertem nie jestem więc może i nie wiem jak bardzo się mylę. Kości jednak zostały rzucone (basowce kupione) i nie zamierzam zawracać z obranej drogi.

a nie lepiej zrobic tak jak trzeba??
          Wybrałem obudowę około 70 l jako kompromis wielu czynników - zchodzenie poniżej 30 Hz nie ma chyba sensu a w 70 l i strojeniu około 18 Hz WINISD podaje -3 dB przy 34 Hz a group delay przy 30 Hz jest poniżej 10 ms. Napiszę po raz trzeci, że ekspertem nie jestem ale myślę, że objętość dobrałem w miarę dobrze. Czy dobranie średniego i wysokiego na podstawie ich charakterystyk nie wystarczy? Zawsze można coś stłumić odpowiednim rezystorem w danej gałęzi.

ps. Panie Pawle, nie chcę Cię w jaki kolwiek sposób urazić - nie ma wątpliwości, że o budowie i działaniu zespołów głośnikowych wiesz wiele, wiele razy więcej niż ja

Skomentuj

hmm... od czego tu zaczac. na poczatek wyprowadze cie z bledu ze to wydaje sie prostrze niz jest w rzeczywistosci. http://audiomania.info/articles.php?topic=2 i bol gowy gwarantowany :mrgreen:
            reszta jutro bo jestem zmeczony... (no chyba ze ktos mnie wyreczy)

Skomentuj

Kopiować voxów z TI100 x 2 na średnim paśmie nie ma o tyle bez sensu że koszt straszny , a jak się okazuje nie gra to wcale aż tak dobrze jak kosztuje.
              Ze średniakiem zawsze jest problem bo w dobrej cenie ciężko coś znaleźć naprawdę dobrego. Nie wiem czy bym się nie skusił na vifkę xt18, a do tego xt25 na góre - nie byłoby drogo , a grałoby naprawdę wspaniale :)

Skomentuj

Kurcze nie mogę nigdzie znaleźć opisu (no i ceny) tych Vif. Może dacie jakieś namiary na sklepy netowe.

Skomentuj

cos malo sie starasz ;]
                  http://www.akkus.com.pl/index.php?lang=pl&dh=dt
                  http://www.akustyk.com.pl/
                  mam XT 18 + XT19 i powiem ze to naprawde dobry zestaw. jednak do glosnego sluchania to faktycznie jakis wiekszy basowiec by sie przydal...

Skomentuj

No widzicie, szukałem pod logiem vify a one są sprzedawane jako peerless. Trochę nie podoba mi się cena tego XT18. Za średnie i wysokie wyszłoby mi około 800zł czyli 2 x tyle co chciałbym (mogę) przeznaczyć.

Skomentuj

i tyle samo co kosztują dwa Ti100 :)
                      Myślę że ciężko będzie znaleść coś lepszego w tej cenie, szczególnie że masz już zaprojektowaną częściowo zwrotkę :)

Skomentuj

czyli bys zrobil cos w rodzaju 2,5 drogi. klasyczne 2 drozne kolumny + aktywna/pasywna sekcja niskotonowa

Skomentuj

tylko czy to aby wyjdzie taniej/prościej ?

Skomentuj

No dobra, myślę że nie najgorszym rozwiązaniem będzie zbudowanie dokładnie tak jak w gotowym projekcie (z wyjątkiem niskiego) - 2 x W130 S 1 x G20 SC w konfiguracji z dobraną przez visatona zwrotnicą. Oczywiście trzeba będzie pewnie dostosować rezystory w gałęziach wzdłużnych do niskotonowego ale to nie problem. Koszt trochę powyżej zakładanego o około 150 zł ale jakoś wytrzymam. Jeśli Macie jakieś pomysły to jestem otwarty na sugestie.

Skomentuj

wiec różnica między tym a vifkami XT to 250zł , pieniądz nie duży biorąc pod uwagę to że będzie tego pewnie pare lat słuchał, ale rób jak chcesz.

Skomentuj

Tylko, że liczyłem po jednym średnim peerlessa (275 zł/szt) a po dwa visatony (77,50 zł/szt). Boję się o przeciążenie głośnika. Może niepotrzebnie? Sam już nie wiem. Swoją drogą to ciekawą alternatywą jest głośnik GDN 13/40/2, zbierający zdaje się dobre opinie tu na formum.

Skomentuj

vifa xt18 to niskośredniak i w średnim paśmie chyba niemożliwością będzie go przeciążyć...
                                  Niestety tonsil i vifa xt to 2 różne światy...

Skomentuj

vifa VS visaton i tonsil?? cos to chyba nie na miejscu porownanie

Skomentuj

Znaczy potwierdza się stara zasada, że jak ma być dobrze to musi być drogo. Przyjdzie mi więc chyba zacisnąć pasa i jednak kupić te vify.
                                      Reasumując muszę chyba jeszcze trochę poczytać bo tylko się kompromituję
                                      Dziękuję za pomoc.

[ Dodano: 2007-11-22, 19:10 ]
                                      Ok, po tygodniu namysłu zdecydowałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie (tak jak pisał kolega Paweł) zbudowanie jakiegoś "tu łeja" a te mje visatony sie nie zmarnują tylko zrobię z nich chyba niezgorszego suba. I tu pytanie: jaką budę dać? Próbowałem coś wysmyczyć w winisd ale poza zwykłym BR nic się chyba nie da z tych głośników zrobić. Myślę więc o jakichś 80 l netto strojone na mniej więcej 35 Hz. Jako, że mam 2 głośniki to próbowałem symulację w układzie isobarycznym - wychodzi bardzo mała buda (około 25 l ) ale nie wiem jak by to miało wyglądać.

Na rysunkach symulacja dla zwykłego BR z 2 przetwornikami.

Liczę na pomoc Szanownych Kolegów i z góry za nią serdecznie dziękuję!
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                      X