Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak to wszystko ze soba ogarnąć

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to wszystko ze soba ogarnąć

Witam!

Rzadko zdaza mi sie zakladac nowy temat, ale wpadl mi do glowy pewien mniej lub bardziej szatanski pomysl.

Otoz, jak wspominalem w temacie o kolumnach 3-droznych, mam kilka przetwornikow do wykorzystania.
    2x Tonsil GDWK 9/80/8
    4x Tonsil GDN 16/30/8
    2x Beyma 8BR40 8ohm.

Pomyslalem sobie, a raz kozie smierc. Zmajstruje cos ala...2,5 way?

Pomysl jest taki, aby umiescic w jednej komorze tonsile a w drugiej komorze beyme.
    Sek w tym, ze nie mam pojecia jak to polaczyc. Jaka do tego dac zwrotnice?
    Czy podlaczyc wszystkie niskotonowe tak aby daly razem 6ohm? Czy 12ohm? I do tego jedna zwrotka 2-way?
    A moze beymy jakos oddzielnie, a gdny na 4 albo 16ohm? I zwrotnica 3-way z podzialem 20-110 dla beymy, 110-4500 dla gdn i 4500 w gore dla gdwk ?
    Na beyme przeznaczone byloby 57l na tonsile 18l. W/g winisd

Odrazu mowie, nie chce robic suba. Nie potrzebuje go. Slucham glownie muzyki i radia.

Pozdrawiam!

nie masz doświadczenia w zwrotach - lepiej daruj sobie ten projekt.
    Tanie to nie będzie, ile chcesz kasy na to przeznaczyć ?

Skomentuj

Well...
      Glosniki mam, terminale mam, kolce podlogowe mam, paskudna okleine drewnopodobna mam (ale moze sie w fornir zaopatrze), wkrety i kleje do drewna mam.
      Mdf 22mm mysle, ze ze 250zł wyjdzie, zwrotki...hmm... nie mam pojecia, bo jak dobrze zauwazyles, gowno wiem o zwrotkach. W sumie z 600 zł mam na wydanie...

Skomentuj

dół jeszcze ujdzie, ale reszte bym wymienił...

Skomentuj

No coz.. akurat odpowiada mi brzmienie tych glosnikow, szczegolnie wysokich tonow.

Skomentuj

Generalnie można tak zrobić jak myślisz. tonsile 16'tki puścić pełnopasmowo i bas uzupełnić beymą tak mniej więcej do 200-300 Hz. Pytanie tylko opzostaje czy dawać jeden czy dwa tonsile (kwestia efektywności w stosunku do beymy). No i czy nie lepiej w ogóle zrobić z tego konstrukcję 3 drożną. Należałoby pomierzyć ch-ki zeby określić efektywności wzajemne, oraz parametry ts zeby zobaczyć co tam na basie będzie wychodziło.

Skomentuj

Tak wlasnie myslalem, ze nie bedzie to wszystko takie proste ;/

Zrobie wiec sobie na tonsilach slupki 30 litrow, a beymy upchne do jako tego nieszczesnego suba do 78litrow.

Teraz musze tylko pomyslec jak zorganizowac zwrotnice pod 16ohm + 8ohm wysokotonowy.

Pozdr.

Skomentuj

Czaruję...
              X