Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do muzyki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub do muzyki

Witam!

Nie mam dużego doświadczenia w temacie subów dlatego chciałbym Was zapytać jaki głośnik i jaką konstrukcję obudowy i polecalibyście do zbudowania suba do muzyki, ze szczególnym uwzględnieniem muzyki organowej (niskie rejestry). Bas powinien nisko schodzić, być precyzyjny ale nie musi mieć bardzo dużego natężenia. Najlepiej jakby dało go się napędzić mostkiem na LM3886, tak 100-150W w sinusie myślę że by wystarczyło.

Z uwagi na założenia przypuszczam że jedyne wyjście to obudowa zamknięta. W temacie głośników jak dotąd z tego co wyczytałem najbardziej pasowałby Seas L26. Chociaż przydałby się głośnik o większym wychyleniu objętościowym - czy możecie polecić jakiś model? Może coś z oferty BSW lub Beymy - macie jakieś doświadczenia?
    W/g symulacji dobrze prezentuje się też stx 32-150-8-sc, ale czy pod względem jakości będzie odopwiedni... trudno powiedzieć, a nie chciałbym żeby po jakimś czasie się rozleciał.

Pozdrawiam

jarko7, zacznijmy od poczatku.
    w jakim powmieszczeniu ma grac ten subek?
    czy masz juz ten mostel LM'a? za podobna kase mozna zrobic/kupic prawdziwy wzmacniacz
    BSW pod mostkiem LM'a nie pojdzie. beyma - 12br70 od biedy. (zalezy jescze ile chcesz wydac na glosnik)
    STX'a od razu skresl i zapominj ze istnieje... a szczegolnie ten model:)

Skomentuj

pomieszczenie nie wiem do końca jakie będzie (to ma być dla kumpla), przypuszczam że ok. 30m2, ale nie jest to najważniejsze - zawsze można dostosować głośność suba

LM jeszcze nie mam, ale nie chciałbym budować wzmaka na elementach dyskretnych tym bardziej że 100-150W w sinusie powinno spokojnie starczyć. Sub ma być lepszy od Yamahy YST SW 315, która ma głośnik 25cm w obudowie BR i pobiera z sieci 80W. Więc moc nie musi być przesadna.

Beyma 12br70 w WinISD ma kiepskie zejście (w obudowie zamkniętej oczywiście), tym bardziej że ma FS=35Hz, a Seas L26 ma FS=20Hz. Dlatego chodzi mi o głośnik o porównywalnym lub lepszym zejściu od tego Seasa, najlepiej też o większej średnicy i Xmax.

Skomentuj

TYak jak wyraznie napisales sub ma byc do muzy a wiec nie potrzeba aby glosnik schodzil go granicy slyszalnosci, ja bym zainwestowal w jakiegos tonsila powiedzmy 25/80/1 8 om, aha no i jak bys napisal jaki przedzial cenowy to by bylo latwiej troche.
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Hmm, może SS w23? Tylko znowu LM do scana to lipa, ojjj lipa...może jeszcze napisz ile masz kasy, bo np. ww. nie należy do tanich :)

Skomentuj

Tak, ma być do muzy, ale głównie specyficznej - organy. Tam niskie rejestry schodzą co najmniej do 16 Hz, jak nie niżej. Tak więc najważniejsze jest zejście w dół i kontrola.

Głośnik może kosztować tak do 1000zł, całość do powiedzmy 1500. Poza tym w/g zaleceń kumpla głośnik ma mieć >=30cm średnicy (chodzi o odpowiedznie wychylenie objętościowe, aby można "poczuć" niskie tony)

Skomentuj

Do muzyki do 30m2 myślę, że idealny będzie BSW 124II ale on potrzebuje troche mocy...

Skomentuj

też o nim czytałem, ale z tego co pamiętam nadaje się bardziej do BR niż OZ?

Skomentuj

zgadza się, najlepiej 50L BR strojone na 37Hz, mam taki głośnik używany pół roku i mogę go sprzedać bo szukam czegoś lepszego do kina :mrgreen: ale do muzyki jest naprawde świetny :wink:

Skomentuj

No właśnie, a ja szukam do OZ - nie chcę żadnego świszczenia powietrza przy F<Fstrojenia, no i impuls będzie lepszy

Ostatecznie zrobię na tym seasie... ale myślałem że znajdzie się coś lepszego do OZ

Skomentuj

u mnie świszczenia nie słychać w muzyce wogóle, jedynie jak są wybuchy w filmach i jak sub ma zejść do samych głębi :mrgreen: w muzyce nigdy nie słyszałem świstów, co do impulsu to BSW w BR jest naprawde szybki :wink:

Skomentuj

jarko7, kup beyme power 12, nie slyszalem nic lepszego do muuzyki.
                        nie boj sie br, nie do konca (jak widze) wiesz o co w tym chodzi, dzwiek z br nie jednokrotnie ma lepsza kontrole i muzykalnosc od zamknietej.

Skomentuj

Jarko7 a nie napisałeś ile pieniędzy możesz przeznaczyć na suba.... Bo znalazłem cene beymy 580zł i zasilanie tego chyba też nie będzie tanie bo ma 500w rms...

Skomentuj

pogadaj z irkiem, moze ma jakiegos powera na zbyciu

Skomentuj

Arek1984, naucz sie czytac...okey?

Skomentuj

Może sie myle ale Power12 nie zejdzie chyba do "samych piekieł", a do organów potrzeba bardzo bardzo niskiego zejścia. Ja tam dalej obstawiam SS, albo może Perlless XXLS 12 skoro ma być 30 cm :)

Skomentuj

Też właśnie zacząłem myśleć o XXLS12. Słyszałem co prawda że tańszy SLS 12 nie nadaje się do muzyki bo podobno "muli" a czy XXLS12 będzie się lepiej sprawował?
                                  Poza tym na stronie akustyka napisali że "P830845, w obudowie zamkniętej o objętości 60 litrów, reprezentuje klasyczną wartość Qtc = 0,71", a w WinISD dobroć Qtc=0,71 wychodzi przy 110l. Ciekawe...

-> mIkI
                                  wiem o co chodzi z BR i jak potrafi zagrać. ale przy f<20 Hz słyszałem na przykładzie suba yamahy że od pewnej głośności szumy portu są dużo większe od dźwieku. chyba że dać odpowiednio dużą średnicę BR lub membranę bierną... ale i tak myślę że w tym przypadku najlepsza będzie OZ.

To co - może ten XXLS12?

Skomentuj

jak juz to xxls + MB i tez bedzie ladnie.
                                    tylko zalezy jakie brzmienie preferujesz.

Skomentuj

MB - tzn.?
                                      a co do litrażu obudowy, to chyba kupię, wygrzeję, pomierzę i dopiero zabiorę się za obudowę :)

Skomentuj

MB=Membrana Bierna

z tego co pamietam opinie posiadaczy XLSa to lepiej dac mniejsza obudowe bo w wiekszej duzo nizej nie zejdzie a na szybkosci traci

Skomentuj

Czaruję...
                                        X