Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Buda pod GDN 16/40/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Buda pod GDN 16/40/1

Witam, czy moglibyście napisać coś o tym głośniku bo ciężko coś znaleźć, wydaje się dość żadko spotykanym. Szukałem jakieś konstrukcji monitorów żeby skopiować ale nic nie znalazłem. Wiem że głośnik stosowany był bądź jest w kolumnach z serii SONATA, nie wiecie jaka obudowa tam jest tzn litraż i czy closed czy bass reflex.
    Prubóje symulować go w Bassbox pro ale nie wiem czy taka charakterystyka jest do przyjęcia:

Obudowa ok 23L i strojenie na 45Hz

Pozdrawiam.
    Załączone pliki

chaka wyglada ladnie ale....
    podaj nam parametry glosnika.
    no i na moje oko za duza buda jak na delikatna 16stke. dalbym cos w okolicach 15litrow.

Skomentuj

Oto parametry głośnika:
      Obudowe mam skręconą, płyta wiórowa 18mm W 50 S 23 G 25 co daje jakies 20L - wytłumienie, zwrotka to pewnie ze 18-19L będzie.
      Mam nadzieje że nie za dużo :roll:
      Głośnik będzie pracował z Visatonem SC10N

Moc nominalna rms 40 W (wg IEC)
      Moc maksymalna 80 W
      Efektywność SPLref 92 dB
      Pasmo przenoszenia 80 - 4000 Hz
      Częstotliwość rezonansowa Fs 50 Hz
      Impedancja nominalna 8 Ω
      Rezystancja cewki 6,5 Ω
      Powierzchnia czynna membrany Sd 136 cm˛
      Dobroć mechaniczna Qms 4,20
      Dobroć elektryczna Qes 0.54
      Dobroć całkowita Qts 0.48
      Objętość równoważna Vas 25 l
      Masa układu drgającego Mms 11 g
      Stała transformacji Bl 6,4 Tm

[ Dodano: 2007-11-16, 14:16 ]
      Czy naprawdę nikt chociarz odrobine nie chce pomóc? Powiedzcie chociarz czy lepiej zrobic bass-reflex czy closed, osobiście obstaje przy tym pierwszym czyli z wyliczeń wychodzi 18L i strojenie na poziomie 49Hz, BR średnica 6cm i długości 15cm

Obudowa ma dwie komory a to dlatego że te komory na dole mają być wypełnione suchym i sypkim piaskiem ponieważ gdybym zrobił małe monitory to nie miałbym ich gdzie postawić dlatego mają to być takie podłogówki bo jest to dla mnie o wiele wygodniejsze jeśli chodzi o rozstawienie w pokoju.

I jeszcze tylko jedno pytanie, czy konieczne jest robienie osobnej komory dla wysokotonowca, objętość dla GDNa zmniejszyłaby się wtedy do 14-15L.

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.
      Rafał.
      Załączone pliki

Skomentuj

jak już masz niemal gotowe budy to wrzuć w nie głośniki, posłuchaj , sprawdź jak z wytrzymałością mocową i brzmieniem.
        Potem wsadź pare butelek z wodą do środka i znów posłuchaj (weź na poprawkę zmiane strojenia br!).
        Sam dojdziesz do odpowiednich wniosków.

Skomentuj

Panowie a powiedzcie jaki ma tak naprawde wpływ wsadzanie piasku do tej dolnej komory (wyczytałem na pewnym szanującym się forum że tak się robi) Czy jeżeli tego nie zrobie będzie to miało jakiś negatywny wpływ na dźwięk?
          Pozdrawiam.

Skomentuj

to ma tylko na celu obciazyc konstrukcje a tym samym tlumic troche drgania...

Skomentuj

A jest sens stosowania takiego rozwiązania przy tej konstrukcji? Moc głośnika nie jest tu przeciez duza.

Skomentuj

możesz ,ale nie musisz, rewolucji w brzmieniu nie będzie.

Skomentuj

Witam. Skręciłem głośniki i..... niestety te budy są dla niego za dużo. Wkładałem butelki z wodą jak radził takero i po wsadzeniu 3 butelek 0,5 dźwięk poprawił się dość znacznie, teraz pytanie czy jest jakiś sensowny sposób zmniejszenia pojemności obudowy bez rozbierania jej?

Skomentuj

wsyp piasek lub zalej betonem :lol:

Skomentuj

Paweł to ma być żart czy co bo teraz nie wiem. To troche śmieszne no ale tak to bywa jak się robi budy na oko bo nie bardzo ma Ci kto pomóc a później pisać że mogłeś zrobić inaczej czy coś w tym rodzaju.

Skomentuj

Z betonem to może niezbyt udany pomysł (chociaż jakby się uparł :mrgreen: ) A piasek czemu nie :) zomo, czemu to miałby być żart? Chyba nie myślisz wypakować to szmatami? Piasek jest spoko tylko ci dużo waga wzrośnie... Albo jakieś równo docięte klocki z drzewa może? Albo paczki cukru:) I dociążą i wypełnią a i zapas na czarną godzinę będzie :razz:

Skomentuj

ja albo robiłem to z desek czy kawałków płyt wiórowych które przyklejalem na dole kolumny, albo mieszając piasek z wikolem czy też innym lepiszczem np którą to mieszankę wlewałęm do kolumny.

Skomentuj

To chyba najlepszy sposób jak napisał takero wypełnić piaskiem z dodatkiem np wikolu, musze tak ze 3 litry odjąć, położe takie woreczki a u góry przykleje mala deseczke żeby czasem nie walał mi się ten piach po kolumnie gdyby ktoś pod wpływem chmielu :P chciał postawić ją do góry nogami :P Dzieki za pomoc.
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

uważać trzeba bo wikol ma niezły obkurcz.

Skomentuj

jak wydawac kase na wikol to moze odrazu zrobic mase solna?? chyba by taniej wyszlo... (tak mi sie wydaje :roll: )

Skomentuj

1kg taniego wikolu to 8zł, drogi nie jest, jak dodasz darmowy piasek to już masz ładnych pare kg masy która w przeciwieństwie do masy solnej nie będzie schla tygodniami, będzie się lepiej trzymała, nie popęka itd.

Skomentuj

A co myślicie o tej dolnej komorze która teraz jest pusta bo chciałbym ją jednak wypełnić ale zamiast piasku chciałbym użyć pianki montażowej :)

Skomentuj

można, tylko nie bardzo wiem po co ;]

Skomentuj

Bo powiem że troche zawiodłem się na brzmieniu tych Tonsilów. Bedę próbował wszystkiego bo nie gra to najlepiej. Wysokie ok, średnie też ale bass to jest lekka porażka, żeby to jakoś grało to musze nieźle niskie podkręcić w ampie i kompie. Nie wiem czy to jest wina obudowy czy zwrotnicy węc czeka mnie długa seria zmian prób i odsłuchu.

[ Dodano: 2007-11-23, 18:44 ]
                                        Panowie a mam pytanie troszke z innej beczki. Jakiej szpachli użyć do wygładzania krawedzi? W sklepach jest szpachla stolarska ale jest troche droga 25 zeta za 250g a mam do zaszpachlowania suba i dwie kolumny. Czy do "zalepienia" otworów z wkrętami nada się tzw kit? bo mam troche od znajomego który pracuje w meblach.
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X