Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Satelity ARN 116 + xx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Satelity ARN 116 + xx

Witam.
    Mam w planach zrobienie malego zestawu 4.1. Satelitki na ARN 116 ale wybor wysokotonowca jest trudny. Rozmawialem z Pawlem S. i jak narazie wymyslilismy sc10n, gdwk 9/80 a w ostatecznosci arv 104-63-4(jest zwrotnica do tego). Vifa za droga chyba do tego zestawu.
    Ma ktos lepszy pomysl ?

najtansza opcja to puszczenie ARNa pelnym pasmem i do tego GTC 7/100 od protonsila http://www.allegro.pl/item268576818_...100_4_ohm.html
    ale to to bedzie raczej ostatecznosc...
    GDWK PJ bylby dobry i tani ale ktos musialby sie zwrotnica zajac...
    to samo sie tyczy GDWK 9/80 tylko ze ten glosnk bardziej by pasowal pod wzgledem brzmienia - spokojniejszy
    a co do sc10n to wg mnie nieco przereklamowany glosnik...

Skomentuj

żadnego z tych głośników bym nie dawał do arna, który z dobrą wysokotonówką potrafi pokazać klasę.

Po co Ci 4.1 ?
      Przecież nic już nie jest kodowane w tym standardzie...
      Lepiej zrób 2.1 i daj porządne wysokotonówki, a za jakiś czas dołożyć kolejne 3 kolumny żeby mieć 5.1 .

Skomentuj

takero, docelowo pewnie zrobie 5.1. Czyli jest sens dawac do tego ARN'a wysokotonowke pokroju vify D27TG-05-06 ? zwrotnicy do tego na 100% nie ma, wiec bede musial usmiechnac sie do jakiegos speca i wyslac mu glosniki do pomiaru...

Skomentuj

Mogę zapodać zwrotnicą do takiego zestawu : , jest to arn 116 8 ohm ekranowany (model 60/10 czy jakos tak nie pamietam) , do tego tonsil gdwk 9/80/1 (czarna kopułka z pianki i bez krzyżaka, pisze bo 9/80 to chyba zupełnie inny głośnik). Nie pytaj jak gra bo glosniki nie doczekałys ie wspólnej realizacji , po pomiarach i zaprojektowaniu zwroty i nawet kupieniu częsci prace ustały a głosniki odstąpiłem.

Skomentuj

Yoshi_80, dzieki, jakas alternatywa juz jest. mimo wszysko chcialbym uslyszec zdanie osoby ktora sluchala arn'a + dobry wysokotonowiec.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukio
              takero, docelowo pewnie zrobie 5.1. Czyli jest sens dawac do tego ARN'a wysokotonowke pokroju vify D27TG-05-06 ? zwrotnicy do tego na 100% nie ma, wiec bede musial usmiechnac sie do jakiegos speca i wyslac mu glosniki do pomiaru...
              jasne, to głośnik z naprawdę fajną średnicą, w porównaniu bezpośrednim niewiele ustępował niskośredniotonowcom za 200-250zł (peerless), a pod pewnymi względami był od nich lepszy.
              Ja zamiast d27 dałbym xt19.
              Wtedy wysyłasz jednego arna i jedną vife , najlepiej z budą do kogoś kto zaprojektuje zwrotę - co wiele kosztować nie będzie i jest po problemie - nie trzeba stosować jakiś tam tonsili...

Skomentuj

Yoshi_80, jakbys dal ten schemat jeszcze 3dni temu to bym to przetestowal... a tak to juz sprzedalem te GDWK

zawsze jest sens stosowania lepszej wysokotonowki pod warunkiem ze niskotonowka jest tego warta i niemasz zbyt szybko zamiaru sie tego pozbyc...

jezeli planujesz ten zestaw jako "ostateczny" to warto zainwestowac

Skomentuj

domyslam sie ze chodzi o XT19TD-00-04 ?

Skomentuj

Witam nie chce otwieac nowego tematu wiec pytam tu. Wpadłen na pomysł zeby zobic cos takiego dwa arny 116 plus sc10n co o tym sadzicie. plan dokładnie jest taki ze ma byc kino 5.1 na przód juz jest pewne ze beda 2xarn 150 plus sc10n. sub w myslach narazie stx gdn 27 150.
                    A te kolumny na arn 116 miały wałasnie isc na tył do kina czy to dobry pomysl. w przyszłosci bedzie jeszcze centalka. A i czy znajdzie sie do tego zwotka

Skomentuj

Zamieszczone przez lukio
                      domyslam sie ze chodzi o XT19TD-00-04 ?
                      tak.
                      Zamieszczone przez NeptykTomek
                      Wpadłen na pomysł zeby zobic cos takiego dwa arny 116 plus sc10n co o tym sadzicie. plan dokładnie jest taki ze ma byc kino 5.1 na przód juz jest pewne ze beda 2xarn 150 plus sc10n.
                      jeśli fronty masz na arnie 150 to i centrala i tyły zrób na takich głośnikach.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        jeśli fronty masz na arnie 150 to i centrala i tyły zrób na takich głośnikach.
                        popieram. a jezeli chcesz zaszalec to wez vife na wysokotonowke... (sa zwrotnice pod D27 i DX25)

Skomentuj

tylko ja od zawsze marzę o badzo waskich kolumnach i wałsnie dlatego arny chciał bym te 116

Skomentuj

to trzeba było dać je też na fronty.
                            Niestety, ale prawda jest taka że konstruując kino trzeba się zdecydować na coś, a zapomnieć o opiniach typu "w tylnych kanałach są tylko jakieś szmery i piski, kanał centralny jest tylko do dialogów , a dołem grają tylko fronty" bo to bzdura, choć bardzo chętnie powtarzana.

Skomentuj

jesli frontow jeszcze nie zrobiles, a tylko zamierzasz, to zastanow sie czy nie lepiej robic wszystko na 116 + cos na gore, i do tego subik (jesli kino to moze dolozyc do sls10 czy 12??) Front np, 2x116 tyl 1x116 i center 2x116 + np, xt19 do wszystkiego, albo taniej sc10n, ja tam jestem z niego zadowolony

Skomentuj

sc10n to bardzo przeciętny głośnik, słyszałeś kiedyś coś lepszego może ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  Wtedy wysyłasz jednego arna i jedną vife , najlepiej z budą do kogoś kto zaprojektuje zwrotę - co wiele kosztować nie będzie i jest po problemie
                                  Kogo byś proponował? Bo Irek jak narazie nie ma czasu...

I co by mogło dobrze grac z na górze z 15AX ?

Skomentuj

tak slyszalem lepsze, ale proponuje mu sc10n ze wzgledu na cene, jesli moze dolorzyc kaske to xt19 slyszalem u pawla super glosnik, ja mam seasa 27tdfg ale jeszcze nie slyszalem go pod zwrotnica bo dopiero koncze syma a puzniej zabieram sie za konstrukcje o ktorej tu juz kiedys mowilem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek1984
                                      Kogo byś proponował? Bo Irek jak narazie nie ma czasu...
                                      daj ogłoszenie na forum - ktoś się znajdzie napewno :)

Zamieszczone przez Arek1984
                                      I co by mogło dobrze grac z na górze z 15AX ?
                                      AJ - najtańsza opcja, AX - jak powstanie zwrota, lub wg mnie najlepsza opcja - jakaś vifa lub tani usher, tyle że też potrzeba zwroty...

Metalowy seas bardzo mi się nie podoba, choć może wynika to z tego że slyszałem go głównie w średnich połączeniach z usherami , do których kompletnie nie pasuje charakterem brzmienia.

Skomentuj

ale Takero przypominam moj seasa nmie jest metalowy(mala pomylka z mojej strony 27 TDFC, nie ten guzik), zreszta z Toba rozmawialem jakis czas temu na jego temat

jak bys zabral sie za AX+AX, byl bys pionerem takiego polaczenia :) heh...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X